Élesedik a verseny a kutakon: így hat a magyar benzinárra az olajár globális összeomlása

2020. március 9. 13:09

Az olajpiacot egyszerre sokkolja a koronavírusjárvány okozta kiesés és a kínálat megnövekedése most, hogy a szaúdiak árháborút indítottak az oroszok ellen. A Goldman 30 dolláros olajárat jósol a következő negyedévekben, de ez akár 20 dollárra is csökkenhet. 

Az 1991-es iraki bombázás óta nem volt példa arra, hogy ekkorát essen az olajár: hajnalban 31 százalékos volt a csökkenés. Szaúd-Arábia évtizedek óta nem látott mértékben vágta vissza a kőolaj értékesítési árát, ezzel a lépéssel teljesen megváltoztak az olajpiac kilátásai. Ez kvázi nyílt támadás az oroszok piaci részesedése ellen, eddig ugyanis Szaúd-Arábia és az OPEC+ az árak stabilantartása érdekében hajlandó volt piaci részesedés csökkenést elszenvedni. Most azonban mindenki annyi olajat termel, amennyit csak szeretne. Ezzel ismét az alacsony kitermelési költséggel rendelkezők kerülhetnek előnybe, és a drágábban termelők pedig kiszorulhatnak a piacról. 

A legolcsóbban köztudottan a szaúdiak tudnak termelni, és a legdrágábban pedig a palaolaj termelők.

A Goldman véleménye szerint a koronavírus okozta keresleti oldali sokk az a 2008-as válsághoz mérhető nagyságú, az OPEC+ kartell felbomlása pedig a legutóbbi 2015-ös árháborúhoz hasonlítható, amikor Szaúd-Arábia így próbálta meg kivéreztetni az amerikai palaolaj termelőket. Miután ez a stratégia nem vált be, ezt követően jött létre az OPEC+ társulás, mellyel a kartell szövetséget kötött Oroszországgal, és mindeddig sikeresen voltak képesek megtámasztani az olaj árát.

A Goldman 30 dolláros brent olajárat vár az idei második illetve harmadik negyedévre, sőt akár 20 dollárra is lezuhanhat az árfolyam. Rövid távon ennek hatására csupán kis mértékben csökkenhet az amerikai palaolajtermelés, a harmadik negyedévben napi 75 ezer hordóval, a negyedikben pedig további 250 ezerrel az elemzőház szerint. Ráadásul az alacsonyabb olajárak még egy negatív spirált is beindíthatnak, ugyanis az olajexportáló országoknak radikálisan csökkenhet a gazdasági növekedése, mely újabb keresletvisszaesését indukál.

Ez a Molra is kihat

A reggeli kereskedésben a szaudi lépés hatására a Mol árfolyama 10 százalékot meghaladóan esett. A Molt leginkább a kutatás-termelés divízión keresztül érintik gyengén a történések, azonban vannak olyan üzletágak is, amelyek kifejezetten profitálni is tudnak a nem mindennapi eseményből. Kifejezetten rosszul jön most ki, hogy a Mol bevásárolta magát az azeri ACG mezőbe, mellyel 20 százalékkal nőtt a kitettsége az upstream divíziónak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A finomítói szegmensre nem egyértelmű az árak zuhanásának a hatása, ugyanis egyrészt pozitív, hogy a nyersolaj ára zuhan, azonban itt leginkább az a kérdés, hogy a finomított termékek ára kisebbet vagy nagyobbat esett az orosz típusú Ural kőolaj áránál. A petrolkémia lehet a nyertese a történteknek, ugyanis a nyersolaj, azaz a termelés alapanyagának ára összeomlott, azonban a főbb termékek (etilén és propilén típusok) áraira csak közvetett hatást fejthet ki az olajárzuhanás a gazdasági növekedésére kifejtett hatáson keresztül, ezért erőteljesen növekedhet a petrolkémiai marzs.

A Mol fogyasztói szolgáltatások szegmensének is kedvező lehet az olajárak csökkenése, ugyanis ezzel növekedhet az üzemanyagok és ezzel párhuzamosan a nem üzemanyag alapú termékek értékesítése a kutakon.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem