21 °C Budapest
Élesedik a verseny a kutakon: így hat a magyar benzinárra az olajár globális összeomlása

Élesedik a verseny a kutakon: így hat a magyar benzinárra az olajár globális összeomlása

2020. március 9. 13:09

Az olajpiacot egyszerre sokkolja a koronavírusjárvány okozta kiesés és a kínálat megnövekedése most, hogy a szaúdiak árháborút indítottak az oroszok ellen. A Goldman 30 dolláros olajárat jósol a következő negyedévekben, de ez akár 20 dollárra is csökkenhet. 

Az 1991-es iraki bombázás óta nem volt példa arra, hogy ekkorát essen az olajár: hajnalban 31 százalékos volt a csökkenés. Szaúd-Arábia évtizedek óta nem látott mértékben vágta vissza a kőolaj értékesítési árát, ezzel a lépéssel teljesen megváltoztak az olajpiac kilátásai. Ez kvázi nyílt támadás az oroszok piaci részesedése ellen, eddig ugyanis Szaúd-Arábia és az OPEC+ az árak stabilantartása érdekében hajlandó volt piaci részesedés csökkenést elszenvedni. Most azonban mindenki annyi olajat termel, amennyit csak szeretne. Ezzel ismét az alacsony kitermelési költséggel rendelkezők kerülhetnek előnybe, és a drágábban termelők pedig kiszorulhatnak a piacról. 

A legolcsóbban köztudottan a szaúdiak tudnak termelni, és a legdrágábban pedig a palaolaj termelők.

A Goldman véleménye szerint a koronavírus okozta keresleti oldali sokk az a 2008-as válsághoz mérhető nagyságú, az OPEC+ kartell felbomlása pedig a legutóbbi 2015-ös árháborúhoz hasonlítható, amikor Szaúd-Arábia így próbálta meg kivéreztetni az amerikai palaolaj termelőket. Miután ez a stratégia nem vált be, ezt követően jött létre az OPEC+ társulás, mellyel a kartell szövetséget kötött Oroszországgal, és mindeddig sikeresen voltak képesek megtámasztani az olaj árát.

A Goldman 30 dolláros brent olajárat vár az idei második illetve harmadik negyedévre, sőt akár 20 dollárra is lezuhanhat az árfolyam. Rövid távon ennek hatására csupán kis mértékben csökkenhet az amerikai palaolajtermelés, a harmadik negyedévben napi 75 ezer hordóval, a negyedikben pedig további 250 ezerrel az elemzőház szerint. Ráadásul az alacsonyabb olajárak még egy negatív spirált is beindíthatnak, ugyanis az olajexportáló országoknak radikálisan csökkenhet a gazdasági növekedése, mely újabb keresletvisszaesését indukál.

Ez a Molra is kihat

A reggeli kereskedésben a szaudi lépés hatására a Mol árfolyama 10 százalékot meghaladóan esett. A Molt leginkább a kutatás-termelés divízión keresztül érintik gyengén a történések, azonban vannak olyan üzletágak is, amelyek kifejezetten profitálni is tudnak a nem mindennapi eseményből. Kifejezetten rosszul jön most ki, hogy a Mol bevásárolta magát az azeri ACG mezőbe, mellyel 20 százalékkal nőtt a kitettsége az upstream divíziónak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A finomítói szegmensre nem egyértelmű az árak zuhanásának a hatása, ugyanis egyrészt pozitív, hogy a nyersolaj ára zuhan, azonban itt leginkább az a kérdés, hogy a finomított termékek ára kisebbet vagy nagyobbat esett az orosz típusú Ural kőolaj áránál. A petrolkémia lehet a nyertese a történteknek, ugyanis a nyersolaj, azaz a termelés alapanyagának ára összeomlott, azonban a főbb termékek (etilén és propilén típusok) áraira csak közvetett hatást fejthet ki az olajárzuhanás a gazdasági növekedésére kifejtett hatáson keresztül, ezért erőteljesen növekedhet a petrolkémiai marzs.

A Mol fogyasztói szolgáltatások szegmensének is kedvező lehet az olajárak csökkenése, ugyanis ezzel növekedhet az üzemanyagok és ezzel párhuzamosan a nem üzemanyag alapú termékek értékesítése a kutakon.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?