Élesedik a verseny a kutakon: így hat a magyar benzinárra az olajár globális összeomlása

Élesedik a verseny a kutakon: így hat a magyar benzinárra az olajár globális összeomlása

2020. március 9. 13:09

Az olajpiacot egyszerre sokkolja a koronavírusjárvány okozta kiesés és a kínálat megnövekedése most, hogy a szaúdiak árháborút indítottak az oroszok ellen. A Goldman 30 dolláros olajárat jósol a következő negyedévekben, de ez akár 20 dollárra is csökkenhet. 

Az 1991-es iraki bombázás óta nem volt példa arra, hogy ekkorát essen az olajár: hajnalban 31 százalékos volt a csökkenés. Szaúd-Arábia évtizedek óta nem látott mértékben vágta vissza a kőolaj értékesítési árát, ezzel a lépéssel teljesen megváltoztak az olajpiac kilátásai. Ez kvázi nyílt támadás az oroszok piaci részesedése ellen, eddig ugyanis Szaúd-Arábia és az OPEC+ az árak stabilantartása érdekében hajlandó volt piaci részesedés csökkenést elszenvedni. Most azonban mindenki annyi olajat termel, amennyit csak szeretne. Ezzel ismét az alacsony kitermelési költséggel rendelkezők kerülhetnek előnybe, és a drágábban termelők pedig kiszorulhatnak a piacról. 

A legolcsóbban köztudottan a szaúdiak tudnak termelni, és a legdrágábban pedig a palaolaj termelők.

A Goldman véleménye szerint a koronavírus okozta keresleti oldali sokk az a 2008-as válsághoz mérhető nagyságú, az OPEC+ kartell felbomlása pedig a legutóbbi 2015-ös árháborúhoz hasonlítható, amikor Szaúd-Arábia így próbálta meg kivéreztetni az amerikai palaolaj termelőket. Miután ez a stratégia nem vált be, ezt követően jött létre az OPEC+ társulás, mellyel a kartell szövetséget kötött Oroszországgal, és mindeddig sikeresen voltak képesek megtámasztani az olaj árát.

A Goldman 30 dolláros brent olajárat vár az idei második illetve harmadik negyedévre, sőt akár 20 dollárra is lezuhanhat az árfolyam. Rövid távon ennek hatására csupán kis mértékben csökkenhet az amerikai palaolajtermelés, a harmadik negyedévben napi 75 ezer hordóval, a negyedikben pedig további 250 ezerrel az elemzőház szerint. Ráadásul az alacsonyabb olajárak még egy negatív spirált is beindíthatnak, ugyanis az olajexportáló országoknak radikálisan csökkenhet a gazdasági növekedése, mely újabb keresletvisszaesését indukál.

Ez a Molra is kihat

A reggeli kereskedésben a szaudi lépés hatására a Mol árfolyama 10 százalékot meghaladóan esett. A Molt leginkább a kutatás-termelés divízión keresztül érintik gyengén a történések, azonban vannak olyan üzletágak is, amelyek kifejezetten profitálni is tudnak a nem mindennapi eseményből. Kifejezetten rosszul jön most ki, hogy a Mol bevásárolta magát az azeri ACG mezőbe, mellyel 20 százalékkal nőtt a kitettsége az upstream divíziónak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A finomítói szegmensre nem egyértelmű az árak zuhanásának a hatása, ugyanis egyrészt pozitív, hogy a nyersolaj ára zuhan, azonban itt leginkább az a kérdés, hogy a finomított termékek ára kisebbet vagy nagyobbat esett az orosz típusú Ural kőolaj áránál. A petrolkémia lehet a nyertese a történteknek, ugyanis a nyersolaj, azaz a termelés alapanyagának ára összeomlott, azonban a főbb termékek (etilén és propilén típusok) áraira csak közvetett hatást fejthet ki az olajárzuhanás a gazdasági növekedésére kifejtett hatáson keresztül, ezért erőteljesen növekedhet a petrolkémiai marzs.

A Mol fogyasztói szolgáltatások szegmensének is kedvező lehet az olajárak csökkenése, ugyanis ezzel növekedhet az üzemanyagok és ezzel párhuzamosan a nem üzemanyag alapú termékek értékesítése a kutakon.

NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?