Ők már lehívták az állami ingyenpénzt: több ezer család örülhet

2019. november 15. 10:30

Rárepültek az állami ingyenpénzre a nagycsaládosok: több mint 3000-en vettek már 7 személyes autot 2,5 millió forint kedvezménnyel. Kiderült, hogy nem a módosabbak veszik igénybe a kedvezményt: luxusautókat nemigen vettek az állami pénzből.

Dübörög a nagycsaládosok autóvásárlási programja, a Varga Mihály pénzügyminiszter által frissen közölt adatok szerint majdnem 3000 család élt a 2,5 millió forintos állami támogatással, és vett 7 személyes autót. De ami még fontosabb, a miniszter által közölt adatsorból kiderült, hogy vélhetően azok éltek a kedvezménnyel, akiknek tényleg segítséget jelent a támogatás.

Ugyanis minden ötödik támogatási szerződést Daciára kötötték: mi is megírtuk, hogy a Lodgy az egyik legolcsóbb modell a piacon, konkrétan féláron lehet megvenni egy elég jól feleksztrázott darabot - az olcsóbbakat is, csak ugye a támogatás 2,5 millió forintra, vagy a vételár maximum 50 százalékára érvényes. A nagycsaládos luxusautókat láthatóan nem támogatásra veszik a magyar családok, ezeknek részesedése elenyésző - nyilván a népszerű márkákból is vannak drágább modellek, de ezekről a miniszter nem közölt adatokat. Ennek kapcsán korábban Várkonyi Gábor autópiaci szakértő is azt mondta a Pénzcentrumnak, hogy

a drágább szegmensben is nyilván örülnek a támogatásban, de ez nem befolyásolja lényegesen a vásárlást. Tehát, aki mondjuk egy Skoda Kodiaq-ot, Seat Terracót, vagy KIA Sorentót egyébként is akart venni magának, az vélhetően kedvezmény nélkül is megtette volna ezt.

Ezek a legnépszerűbb modellek

Talán kicsit meglepő, hogy a Dacia mellett az Opelt is rengetegen vettek: bár a hétszemélyes Combo is elég jó ár-érték aránnyal bír, 3,5 millió forinttól lehet elhozni - és ott van még a Zafira is, amiért legkevesebb 5,5 milliót kérnek. Az viszont meglepő, hogy a Fiat csak a középmezőnyben kullog, pedig a Dobló a Lodgy mellett az egyik legolcsóbb hétszemélyes jelenleg a piacon, már 2,4 millió forintért meg lehet vásárolni újonnan.

A Ford előkelő helyezése nem meglepő, hiszen 4 hétszemélyes modellt is kínálnak: a legolcsóbb Tourneo Connect már 4,4 millió forinttól elérhető, és a legdrágább Galaxy alapára sem éri el a 6,5 millió forintot az állami támogatással. A VW-nél is gazdag a kínálat hétszemélyesből: hét modellre is igénybe lehet venni a 2,5 milliós ingyenpénzt. Egy hétszemélyes Caddy például kicsivel több, mint 4,1 millióért elhozható - érdemes tudni, hogy a Volkswagen még 1,5 millió kedvezményt is ad az állami 2,5 mellé a nagycsaládosoknak.

Használt helyett újat

Aki gondolkozott, hogy 2 millió forintja van egy használt autóra, amivel 3 gyereket kellene furikázni, az most kapott az államtól még 2,5-öt, és ha mondjuk még hozzátett valamennyit, az be tudott ülni egy vadonatúj 7 személyes autóba. Ezek a vásárlók eddig nem léteztek az újautó piacon.

- mondta korábban Várkonyi Gábor, aki szerint bár a hétszemélyes kategória mára inkább a SUV-ok irányába hajlott el, a mostani támogatás keretein belül a legtöbb autó, amiből viszonylag kedvező áron, sokat vásároltak, azok a családi használatra alkalmas, dobozos kivitelű autók.

A Pénzcentrum is megírta, hogy több ezer család élne a lehetőséggel, és ennek megfelelően fennakadások is vannak a gyártóknál. Az autópiaci szakértő már visszadobott megrendelésről is értesült:

aki nem lépett időben, az tapasztalhatja, hogy nem ilyen mennyiségekre lettek az importőrök felkészítve. Bizonyos márkáknál 8-10 hónapos, vagy még annál is hosszabb várakozási időre lehet számítani. Sőt, gyártót nem neveítve, hallottam olyanról is, hogy a kezdeti lendület végül előlegek visszautalásával zárult, mert belátható időben nem tudtak volna szállítani.

A kedvezményezettek köre igen tág, de még így is akadnak olyanok, akik nem vehetik igénybe a 2,5 milliós könnyítést. Ennek kapcsán megkérdeztük a szakértőt, hogy nekik milyen lehetőségeik vannak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Aki lemarad erről a kedvezményről, ámde fiatal 7 személyes autót akar venni, annak most elég jó kártyái vannak, hiszen pont ez a kategória sínyli meg az értékvesztést - hiszen minek venne valaki használtan 3 millióért, ha ugyanennyiért kedvezménnyel újat is kaphat

- jelentette ki Várkonyi Gábor, majd pedig ismertette: a azok az autók, amiket a mostani program miatt cserélnek le a nagycsaládosok, vélhetően a használtpiacon kötnek ki, ez pedig elég nagy túlkínálatot eredményezhet. Így vélhetően valamelyest lejjebb fognak menni az árak is.

Ne szalaszd el a lehetőséget! Autóhitelt kalkulátorunkban megtalálhatod a legjobb finanszírozást!

De nem kell borzasztó olcsóságra számítani - ennek ellendolgozik a forint és az euró árfolyama is, ami nagyban befolyásolja a hazai piaci folyamatokat. Ugyanakkor, ha egyszerre sok autó jelenik meg a piacon, annak mindenképpen árleszállító hatása van, már csak ennek mértéke a kérdés.

Még több pénzt tolnak a támogatásba

Attól nem kell tartani, hogy egyhamar kifogynak a keretek, októberben ugyanis Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette, hogy még több pénzt tolnak a programba. Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke pedig arról számolt be, hogy a program indulásakor mintegy 10 ezer kérvény letöltését feltételezték, és azt, hogy idén 5 ezer szerződést köthetnek, a jövő évben pedig összesen 10-12 ezer autót adhatnak át. Ezzel szemben októmer közepére a letöltések száma meghaladta a 16 ezret, ebből már több mint 9 ezer határozat született, amiből 1800 szerződést meg is kötöttek és csaknem ezer gépkocsit ki is fizettek.

Lecserélnéd a régi kocsit? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Kitért arra is, hogy a kereslet az olcsóbb autók irányába mutat, a 4-6 millió forint értékűeké a legnépszerűbb kategória, illetve hasonló népszerűsége van a 6-7,5 millió értékű autóknak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm