Nincs megállapodás a BKV-nál: ekkora béremelést követelnek a dolgozók

Nincs megállapodás a BKV-nál: ekkora béremelést követelnek a dolgozók

2019. november 15. 12:00

Nem tett béremelési ajánlatot a BKV vezetése a bértárgyalás-sorozat tegnapi nyitófordulóján. A cégnél működő szakszervezetek viszont mostanra felsorakoztak az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) mögé, amely már október elején - elsőként - közölte, 15 százalékos emelést tart elfogadhatónak. Az EKSZ mielőbbi érdemi folytatást sürget.

A vezérigazgatónak, Bolla Tibornak írt levelében is szorgalmazza az érdemi bértárgyalások mielőbbi megkezdését az EKSZ, miután tegnap - november 14-én - legfeljebb formálisnak nevezhető tapogatózó megbeszéléssel indított a cégvezetés - olvasható a szakszervezet közleményében. Ez, a bértárgyalásra még csak nem is hasonlító első forduló mindössze arra volt jó, hogy az Egységes Közlekedési Szakszervezet megismételje a már hónapokkal ezelőtt jelzett 15 százalékos béremelési igényét. Igaz, ezúttal a cégnél működő többi szakszervezet is beállt a sorba, így a munkavállalói oldalon egységesen 15 százalékos emelés az elvárás - mondta Naszályi Gábor. Az EKSZ elnöke a levelében is felhívta a vezérigazgató figyelmét arra, hogy ezt a mértéket csupán a teljesíthetőségi korlátok miatt állították be mindössze 15 százalékra, holott valójában ennél sokkal nagyobb bérfejlesztés is indokolt lenne.

Naszályi emlékeztet: az EKSZ az idei, 2019-es 8 százalékos bérfejlesztést nem írta alá, ezzel is jelezve, hogy méltatlanul kevésnek tartja azt. Az elnök szerint az idő és a tények a őket igazolták, hiszen a cégnél a "bérkiáramlás" jóval magasabb volt az erre az évre elfogadott mértéknél. Az elnök hangsúlyozza: az előrejelzések szerint 2020-ban határozottan két számjegyű emelés várható. Az elnök szerint egyébként azt is előre tudni lehetett, hogy a BKV-s járművezetők létszámának akár csak részleges feltöltése is jövedelemcsökkenést fog eredményezni a régiek körében. Ez így is lett - szögezi le. Beigazolódott a szakszervezetnek az évek óta hangoztatott véleménye is, miszerint a BKV-nál kimutatott átlag jövedelemszinthez rengeteget kell túlórázniuk a munkavállalóknak. Súlyos problémának tartja az elnök azt is, hogy a cég milliárdokat költ gyorsan lemorzsolódó újak kiképzésére is, ahelyett, hogy ezt a pénzt megfelelő bérekre költené. Felhívja a figyelmet arra is, hogy az alacsony bérek miatt a BKV-nál a mai napig kevés a karbantartó és egyéb kiszolgálói területen is súlyos létszámhiány van.

Az EKSZ kitart az évek óta hangoztatott álláspontja mellett: elsősorban a meglévő BKV- dolgozókat kell méltó bérekkel, megbecsüléssel, jobb munkakörülményekkel megtartani.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 18:09