12 °C Budapest

Teljesen átalakul a vasúti menetrend: mutatjuk a változásokat

2019. április 6. 11:02

A MÁV-START szokás szerint tavasz elejére finomhangolja az előző év decemberben életbe léptetett vasúti menetrendet; ennek köszönhetően április 7-től, vasárnaptól az utasok számára kedvező változások lépnek életbe - írja közleményében a vállalat. A lényegesebb módosítások a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza, a Budapest-Győr, a Székesfehérvár-Szombathely, a Székesfehérvár-Pusztaszabolcs és a Budapest-Kelebia vonalakon utazókat érintik. A legjobb hírt viszont a "magyar tenger"-hez utazók kapják: április 27-től előszezoni vonatokat állítanak forgalomba a balatoni vonalakon.

A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vonal fontos változásai: új InterCity is lesz

  • A Budapest-Debrecen-Záhony vonalon új InterCity közlekedik Sóstó IC néven iskolaidőszakban, péntekenként és vasárnaponként. Az IC Záhonyból 18:35-kor indul, Nyíregyházára 19:25-kor, Debrecenbe 20:01-kor, a Nyugatiba 22:37-kor fut be. Ellenkező irányba 20:23-kor indul a Nyugati pályaudvarról, Debrecenbe 22:52-kor, Nyíregyházára 23:24-kor érkezik meg.
  • Június 14-ig péntekenként két jelenleg is közlekedő vonat egyesítésével új sebesvonat közlekedik a Nyugati pályaudvar és Nyíregyháza között. A Nyugatiból 17:28-kor induló sebesvonat Ceglédig Zuglóban, Kőbánya-Kispesten és Ferihegyen, onnan minden állomáson és megállóhelyen megáll, Nyíregyházára 21:16-kor érkezik.
  • A Debrecen-Nagykereki vonalon a vasárnapi közlekedési rend szerint Nagykerekiből jelenleg 15:46-kor és 17:46-kor Debrecenbe induló vonat 7 perccel korábban indul, Debrecenbe változatlan időpontban érkezik.

A kelebiai vonal változásai

  • Jelentős változás, hogy április 7-től december 7-ig a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalon közlekedő személyszállító vonatok Budapestről, a Keleti pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek. Az utasok igényei mellett ezt az is indokolja, hogy áprilisban elkezdődhet az M3-as metró Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszának felújítása.
  • A Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonal további változása, hogy a 340/341 sz. Belgrád nemzetközi gyorsvonatpár nem közlekedik Budapest-Keleti pályaudvar és Kelebia viszonylatban. Az eljutások biztosítása érdekében Kiskunhalasról a Keletiből érkező vonat 22:29-kor tovább közlekedik Kelebiára, míg az ellenkező irányban a Kelebiáról 4:48-kor induló vonat Kiskunhalason át a Keletiig közlekedik.

A dunántúli vonalak főbb változásai

  • Győr-Budapest vonal: péntekenként a Győrből 15:09-kor induló vonat 16:07-kor megáll Bicskén, így több utas tudja igénybe venni a hét utolsó munkanapján.
  • A Celldömölk-Győr vonal változása, hogy a Szombathelyről Celldömölkön át Győr felé 5:19-kor induló vonat Győr-Gyárváros megállóhelyen 7:12-kor megáll. A vonat kedvező és közvetlen eljutást biztosít a reggeli órákban munkába és iskolába igyekvőknek.
  • A Székesfehérvár-Szombathely vonalon az első vonat Celldömölk és Szombathely között 5 perccel korábban közlekedik, Celldömölkről 4:16-kor indul. A meglévő csatlakozások és eljutások a szombathelyi állomáson továbbra is biztosítottak lesznek Kőszeg és Szentgotthárd felé.
  • A Pusztaszabolcs-Börgönd-Székesfehérvár vonalon a Bz motorvonatok helyett korszerű Desiro motorvonat áll forgalomba, mellyel komfortosabb, kényelmesebb és akadálymentes az utazás.

A balatoni vonalak változásai

  • Soha nem indult ilyen korán a vasúti turisztikai szezon, ugyanis a balatoni vonalakon már április 27-től előszezoni vonatok állnak forgalomba. A vasúttársaság ezzel már jóval a főszezon beállta előtt biztosítja a nyár közeledtével fokozatosan növekvő velencei-tavi és balatoni utazási igény kielégítését.
  • A Budapest-Tapolca vonalon a Tapolcáról 15:03-kor induló, a Déli pályaudvarra 17:59-kor érkező vonat április 27-től június 14-ig vasárnapi közlekedési rend helyett szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint szállítja az utasokat. Június 1-jétől 14-ig a Déli pályaudvarról Tapolcára 10 órakor, illetve Tapolcáról a Déli pályaudvarra 19:03-kor induló vonatok szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend helyett naponta járnak.
  • A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa-Gyékényes vonalon is több vonat előszezoni menetrend szerint közlekedik. Új, előszezoni vonat indul a Déli pályaudvarról 10:35-kor Fonyódra, ahová 13 órakor érkezik meg, ez a járat április 27-től június 14-ig szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint jár. A vonat Székesfehérvárig csak Kelenföldön, Balatonaligától Fonyódig pedig minden állomáson és megállóhelyen megáll. Fonyódról 17:39-kor indul vissza Budapestre, Balatonaligáig minden állomáson és megállóhelyen megáll, majd Székesfehérvár, Agárd, Gárdony, Velencefürdő, Velence és Kelenföld állomáson szállhatnak le vagy fel az utasok.
  • A Keszthelyről 16:22-kor induló sebesvonat menetrendje részben megváltozik, a Déli pályaudvarra 30 perccel korábban, 19:24-kor érkezik meg. Balatonszentgyörgy és Székesfehérvár között Szabadifürdő és Székesfehérvár-Repülőtér kivételével minden állomáson és megállóhelyen megáll, majd a Déliig csak Kelenföldön.
  • Keszthelyről a 14:22-kor induló személyvonat helyett április 27-től június 14-ig új sebesvonat közlekedik, meghosszabbított útvonalon a Déli pályaudvarig, ahová 17:24-kor fut be (szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint jár). Székesfehérvárig Székesfehér-Repülőtér kivételével minden állomáson és megállóhelyen, a Déli pályaudvarig csak Kelenföldön áll meg. 
  • A Déli pályaudvarról indul egy új sebesvonat Balatonszentgyörgyre 18:05-kor, április 27-től június 14-ig (szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint közlekedik). Székesfehérvárig Martonvásár, Velence és Gárdony állomásokon is megáll.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem