18 °C Budapest
Itt a friss ranglista: ezek a magyar egyetemek kerültek be a világ legjobbjai közé

Itt a friss ranglista: ezek a magyar egyetemek kerültek be a világ legjobbjai közé

2018. november 30. 16:30

Magyarországról kizárólag az Eötvös Loránd Tudományegyetem került fel a brit Times Higher Education magazin pszichológiai képzéseket osztályozó, 2019-re szóló szakterületi rangsorába. Az ELTE a tavalyi kettőhöz képest idén már hat szakterületi ranglistán szerepel.

A londoni székhelyű Times Higher Education magazin 2004 óta minden évben közzéteszi a világ egyetemeinek rangsorát (World University Rankings). Ez az átfogó lista öt szempont (oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció) szerint, összesen 13 indikátor alapján vizsgálja a világ felsőoktatási intézményeit. A szigetország vezető felsőoktatási kiadványa szeptember végén hozta nyilvánosságra a 2019-re szóló összesített rangsorát, az ezen szereplő 1258 intézmény közül az ELTE 601-800. helyen végzett, ezzel tartja tavalyi helyezését - írja az ELTE közleményében.

A magazin október közepe és november vége közötti időszakban összesen 11 listát publikál, amelyek az egyes tudományterületek szerint rangsorolják a világ legjobb egyetemeit. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a tavalyi kettő után idén már hat szakterületi rangsorban szerepelt. E hat szakterületi rangsor közül négyben (pszichológia, élettudományok, természettudományok, bölcsészkarok) az ELTE-t minősítették a legjobb magyar egyetemnek.

A szakterületi rangsorban az ELTE a pedagógiai és pszichológiai tudományok területén érte el a legjobb eredményt. Ebben a kategóriában egyedüli magyar intézményként került fel a listára, a 251-300. helyre. A pszichológiai tudományokat oktató egyetemek felsorolásában a tavalyi 101-el szemben idén már 463 intézmény szerepel. Az élmezőnyben tavalyhoz képest nem történt változás, a dobogó első három fokát sorrendben a Stanford, a UCL és a Princeton foglalja el.

Élettudományok: jön fel Kína és Franciaország

Az élettudományok tekintetében a magyar egyetemek közül az ELTE és a SOTE egyaránt a 301-400. helyezettek közé került, míg a Pécsi Tudományegyetemet a 401-500-ik, a Debreceni Egyetemet pedig az 501-600. helyezettek közé sorolták az összesen 751 intézményt tartalmazó felsorolásban. Az élettudományok területén is őrzik vezető pozíciójukat a tavalyi nyertesek, vagyis a Harvard, a Cambridge és Oxford. Új jelenség a kínai egyetemek javuló eredménye: a listán a Csinghua Egyetem a 10-ik, a Pekingi Egyetem a 19-ik helyen szerepel. A HTE közleménye megjegyzi, hogy a tavalyi évhez képest számos francia egyetem is jobb eredményt ért el.

Természettudományok: négy magyar egyetem a listán

A természettudományos képzések listáját már második éve a Princeton University vezeti, ezt követi idén a Massachusetts Institute of Technology és a Stanford. Figyelmet érdemel, hogy ezen a területen Dél-Korea komoly fejlődést mutat: míg tavaly mindössze egy, idén már három intézményük került be a legjobb 100 egyetem közé. A természettudományi képzések összesen 963 intézményt tartalmazó listájára négy magyar egyetem került fel: az ELTE az 501-600. helyre, a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem, illetve a Szegedi Tudományegyetem a 601-800. helyre, míg a Debreceni Egyetem a 801+ kategóriába került.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bölcsészkarok, társadalomtudományok, informatika

A bölcsészettudományokban Magyarországról csak az ELTE került fel a listára, a 301-400. kategóriában szerepel. Ezen a szakterületen tavalyhoz hasonlóan a Stanford University és Massachusetts Institute of Technology áll a világranglista élén. Az informatikai képzések 2019-es listáján az ELTE 501-600. kategóriába került.

A társadalomtudományok (szociológia, földrajzi, politikatudományi, a kommunikáció-média, valamint a nemzetközi képzések) 666 egyetemet listázó szakterületén az ELTE a 601+ kategóriában végzett. A világranglistát itt idén az Oxford vezeti.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?