10 °C Budapest
Na ez durva: 10-ből 3 magyar bukhatja a rendes évi szabadságát

Na ez durva: 10-ből 3 magyar bukhatja a rendes évi szabadságát

2018. október 5. 17:00

Az emberek többsége a nyár folyamán használja fel szabadnapjai többségét, a szerencsésebbeknek azonban még az őszi, téli időszakra is marad valamennyi szabadságuk. Egy kutatás szerint azonban a papíron meglévő szabadnapokat nem mindenki tudja valódi pihenésre váltani: sokan nem tudják kivenni az összes szabadságukat, azok kihasználatlanul maradnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Elsősorban a nyári időszakban zajlanak a nagy szabadságolások, a szerencsésebbeknek azonban az év későbbi időszakára is marad néhány szabadnapjuk. Sokan vannak azonban, akik csak első ránézésre tűnnek "szerencsésebbnek", ugyanis az Ipsos kutatása szerint nem mindenki tudja valódi pihenésre váltani a szabadnapjait, így azok kihasználatlanok maradnak. Annál is inkább, mert nem minden országban, illetve nem minden vállalatnál van az alkalmazottaknak lehetőségük arra, hogy a megmaradó szabadnapokat magukkal vigyék a következő évre.

A szóban forgó kutatásból kiderül, hogy melyek azok az országok, ahol 2018-ban a legnagyobb arányban tudják az alkalmazottak kihasználni a még meglévő szabadnapjaikat, illetve melyek azok, ahol a legkevésbé tudják ezt megtenni az emberek. Összességében a válaszolók 65 százaléka mondta azt, hogy az összes szabadnapját ki fogja tudni használni még az idén. A legnagyobb arányban a szaúd-arábiai alkalmazottak vélekedtek így (81%), akiket a német (79%), a belga (78%), a brit (74%) és az orosz (74%) alkalmazottak követtek a listán.

A magyarországi alkalmazottak kissé elmaradtak az élbolytól: a magyarok 69 százaléka véli úgy, hogy képes lesz szabadnapjai felhasználására. A kutatásból az is kiderült, hogy ez az érték 7 százalékponttal kevesebb az egy évvel korábbi értéknél. A lista végén két távol-keleti ország áll: Kínában csak az emberek 42, míg Japánban 34 százalékuk mondta azt, hogy ki fogja használni a még meglévő szabadnapjait. Szintén a lista végén található Dél-Afrika (50%), Ausztrália (53%), Dél-Korea (54%), Kanada (55%) és az Egyesült Államok is (58%).

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18