12 °C Budapest
Döntöttek a magyarok az óraátállításról: sokan talán nem fognak örülni

Döntöttek a magyarok az óraátállításról: sokan talán nem fognak örülni

2018. szeptember 16. 17:35

Ezek voltak a 37. hét legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb hírei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre, vagy a képes ajánlókra.


Döntöttek a magyarok az óraátállításról: nem biztos, hogy mindenki örülni fog

Augusztus végén össznépi EU-s konzultáció söpörte le végleg a pályáról az óraátállítás intézményét, amiből a magyarok jócskán kivették a részüket. A részletes adatok szerint ugyanis a hazánkból szavazók közül 90 százaléknyian, azaz 10-ből kilenc honfitársunk tette le voksát az óraátállítás ellen. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a nyári vagy téli időszámítás lesz-e a befutó, de a Pénzcentrum olvasóinak erről is megvan a markáns véleményük. Kérdés csak az, hogy ez mennyire egyezik egyes szakmai észrevételekkel.

Rengeteg fiatalt keresnek: 7000 forintos órabér, diplomát sem kérnek

Nem csak a nyár elején, de a szorgalmi időszak első heteiben is megugrik a munkát kereső diákok száma. Egyre szűkebb az a réteg, aki nappali tagozatosként csupán a szülei segítségével fenn tudja tartani magát - derült ki egy az év elején publikált európai kutatásból. Emellett persze a magyar cégeknek is jól jön a friss, olcsó munkaerő. Megnéztük havonta átlagosan mekkora kiadassál kell számolnia egy diáknak, és azt is, mennyit lehet keresni árufeltöltéssel, "békázással", vagy utasbiztonsági sormenedzserként.


Egy havi fizetés megy el a bébiszitterre: nem cserélnél a magyar családdal

A gyereknevelés nem olcsó. Csak az első 18 év, ha mindenen igyekszünk spórolni és a legolcsóbb dolgokat vásároljuk meg a gyereknek, több mint 5 és fél millió forintos kiadást jelent egy család számára. Különösen magas kiadásokkal jár viszont, ha egy gyerek sajátos nevelési igényű és egészségügyi ellátásra szorul. Az állami egészségügyben ugyanis nem igazán tudnak mit kezdeni az autista, vagy a mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos gyerekekkel. Három édesanya osztotta meg tapasztalatait a Pénzcentrummal. Egyikük több millió forintot fizetett gyerekük mozgásszervi fejlesztéséért, egy másik anyukának pedig egy havi fizetése ment el a babysitterre, és jótékonysági akciókkal kalapozta össze a pénzt a külföldi kezelésekre.

Ezt nem lehet letagadni: így hajtják szét a magyar óvónőket, tanárokat

A legfrissebb statisztikák szerint a magyar óvónők világszinten is rendkívül leterheltnek számítanak. Olyannyira, hogy nettó munkaórában csupán három ország szakemberei dolgoznak többet a magyaroknál. Az általános iskolás tanárok esetében nem ennyire vészes a helyzet, ők több száz órával elmaradnak a világ, illetve európai átlagtól, védelmükben azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a statisztikában szereplő magyar adatok a minimum tanítási idő alapján szerepelnek a listában, ellentétben a többi országéval. Az elérhető adatokon túl megnéztük azt is, milyen bérekre számíthat az, aki ezekben a szakmákban helyezkedne el Magyarországon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Rossz hírt kaptak a nyugdíjasok: hiába várják a plusz pénzt idén ősszel

Nem számíthatnak idén nyugdíjkorrekcióra a magyar nyugdíjasok. A KSH jelentése szerint ugyanis az áremelkedés nem haladta meg az év eleji nyugdíjemelés mértékét, vagyis a számok alapján nincs szükség korrekcióra. Friss kormányzati bejelentés szerint viszont a nyugdíjprémiummal várhatóan számolhatnak.

Sírhatnak a magyar pincérek: videón a győri robot, ami elveheti a munkájukat

Óriási a munkaerőhiány Magyarországon, a vendéglátó szektort pedig fokozottan sújtja a jelenség. Győrben egy kínai étterem olyat húzott, amit eddig csak lefeljebb sci-fikben láthattunk, robotot vet be a vendégek kiszolgálása érdekében. Videóriportunkból kiderül, hogy mire jó Amy, a pincérrobot, valamint a szerkezet korlátairól is szó esik.

Kiderült, hova tűnnek az állami kórházakból a tapasztalt magyar orvosok

A magán egészségügy fontos része lett az elmúlt években a hazai egészségügyi ellátásnak, a szabályozás azonban nem követte le ezt a változást. Ennek köszönhetően nem rendelkezünk részletes adatokkal a szektorról, a betegek saját döntéseik alapján mennek el egy-egy szolgáltatóhoz, informálódni független forrásból ugyanis nem igazán tudnak. Négy magyar orvos és közgazdász most arra vállalkozott, hogy feltérképezze a hazai egészségügyi rendszer valós állapotát. Frissen publikált tanulmányukból kiderül, hogy orvosok tömegei már nem külföldre, hanem a hazai magán egészésügybe távoznak az állami rendszerből, így bár a módosabbak egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése javul, de ez nem mondható el azokról, akik nem tudják megfizetni a privát ellátást, esetleg olyan területen élnek, ahol nincs fizetőképes kereslet a magán intézményhálózat fejlesztésére.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?