21 °C Budapest

Egy havi fizetés megy el a bébiszitterre: nem cserélnél a magyar családdal

2018. szeptember 14. 05:28

A gyereknevelés nem olcsó. Csak az első 18 év, ha mindenen igyekszünk spórolni és a legolcsóbb dolgokat vásároljuk meg a gyereknek, több mint 5 és fél millió forintos kiadást jelent egy család számára. Különösen magas kiadásokkal jár viszont, ha egy gyerek sajátos nevelési igényű és egészségügyi ellátásra szorul. Az állami egészségügyben ugyanis nem igazán tudnak mit kezdeni az autista, vagy a mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos gyerekekkel. Három édesanya osztotta meg tapasztalatait a Pénzcentrummal. Egyikük több millió forintot fizetett gyerekük mozgásszervi fejlesztéséért, egy másik anyukának pedig egy havi fizetése ment el a babysitterre, és jótékonysági akciókkal kalapozta össze a pénzt a külföldi kezelésekre.

A gyereknevelés nem olcsó. Korábban a Pénzcentrum kiszámolta, hogy ha valaki gyereket vállal, úgy kell készülnie, az első 18 év, ha mindenből a minimumot és a legolcsóbbat vásárolja a gyereke számára, több mint 5 és fél millió forintba kerül. Ha viszont a szülő nem spórol és a gyereket sportórákra, különórákra, táborokba járatja, márkás ruhákat vesz neki, és nem feltétlenül leértékelésen vásárol, a költségek elérhetik a 14 millió forintot is.

A kiadásokat pedig jócskán megdobja, ha a gyerek sajátos nevelési igényű. Hogy ez mit is jelent? A köznevelési törvény definíciója szerintsajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd.

Különösen magas kiadásokkal járhat ezeknek a gyerekeknek az egészségügyi ellátása, ugyanis számukra egy egyszerű vérvétel vagy fogorvosi ellátás is jóval komplikáltabb, mint a nem SNI-s gyerekeknek. Három anyuka mesélt a Pénzcentrumnak arról, milyen kihívásokkal jár, ha begyullad az autista kisgyerek foga hétvégén, ha plusz fejlesztésekre van szükség, hogy fejlődjön a mozgáskoordináció vagy a beszédkészség, és mennyi plusz pénzbe kerül, ha több pelenkára van szükség, mint amit az orvosok felírnak.

Oravecz Tamásné Mónika fia 19 éves, halmozottan sérült, egyedül ülni sem tud. 0-24 órás ellátást igényel, így az anyukája nem tud munkát vállalni, kiemelt ápolási díjat kap, amelynek összege havonta nettó 52 812 forint.

Ez a pénz szinte semmire sem elég, egy az egyben elmegy a fiam ápolásával kapcsolatos kiadásokra

- mondta a Pénzcentrumnak Mónika, aki férjével, fiával és édesapjával egy Nógrád megyei faluban élnek.

Apukám a nyugdíjából besegít a rezsibe és az egyéb kiadásokba. A férjem dolgozik. De így is szűkösen jövünk ki. Havonta 12 ezer forint a gyógyszerkeretünk, de ezen kívül még kb. 8 ezer forintot megy el étrend-kiegészítőkre, vitaminokra. napi 5 pelenka ingyen van, ezt az orvos írja fel receptre, viszont sokszor nem elég. Ha kifogyunk, el kell enni a gyógyszertárba és teljes áron beszerezni, ami kell: a pelenka mellett szükség van eldobható alátétre, törlőkendőre, stb. Nagyjából havonta 7-8 ezer forintunk megy el erre. Az útiköltségnek csak egy részét téríti az állam, és a fiam állapota nem teszi lehetővé a tömegközlekedést, vagyis marad az autó. Viszont az útiköltséget meg kell előlegeznünk, nagyjából 1 hónappal az utazás után kapunk valamennyi költségtérítést

 - sorolta kiadásaikat az anyuka. A Magyar Államkincstár honlapja szerint gépkocsival történő utazás esetén a költségtérítés mértéke 21 Ft/km. Az utazási útvonal hosszának megállapításánál az adott viszonylatban a legrövidebb távon közlekedő tömegközlekedési eszköz útvonalát kell figyelembe venni. Amennyiben az utazáshoz kísérő is szükséges nem külön-külön jár a 21 Ft/km mértékű költségtérítés, hanem együttesen illeti meg a beutalt személyt, illetve a kísérőjét.

Mónika fiának gyógytornára is szüksége van, viszont mivel ők egy Nógrád megyei faluban laknak és a legközelebbi városba sem tudják napközben elvinni a fiukat, ezért házhoz jön a szakember. Viszont így az állam által támogatott heti 3 óra - a gyógytornász utazására való tekintettel - csak heti egy órára korlátozódik.

Már ennek is örülünk. Négy éves koráig ugyanis mindent magunk fizettünk, senki sem informált arról, hogy államilag támogatott fejlesztés járna a gyereknek. Internetünk akkoriban még nem volt, sem a gyerekorvos, sem a védőnő, senki nem mondott semmit. Mi pedig mentünk, ahová tudtunk, másfél évig jártunk például a Dévény Alapítványhoz gyógytornára

 - mondta. Márpedig sokat spórolhattak volna, ha akkor valaki segít nekik: ha megvan ugyanis a szükséges szakvélemény, amely meghatározza a fejlesztéshez szükséges terápiákat és azok óraszámait, elméletileg a szükséges terápiákért sem kell fizetni a szülőknek.

Arra a kérdésre, eddig mennyi pénzük ment el a fejlesztésekre, azt mondja, 4-5 millió forint nagyjából.

A fiának néhány éve epegörcse volt, egy budapesti kórházba került.

Mellette kellett lennem, de csak egy kempingszéket kaptam, azon lehettem. Fűtés sem volt a kórteremben, a férjem vett és hozott nekünk egy hősugárzót, ahogy ő hozott nekem ennivalót is

- mesélte az anyuka. Később műteni kellett és kivették Soma, a fia epehólyagját. Akkor végül kivett egy baba-mama szobát is, hogy a fia mellett lehessen, aminek ára éjszakánként 5000 forint volt. A műtétet megelőzően többször kellett ultrahang-vizsgálatra menniük.

Mindig magánúton mentünk, hiszen hónapokat kellett volna várni az állami ellátásban a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra, nekünk pedig sürgősen kellett az ultrahang, amikor begörcsölt. Ha valami sürgős, azt magánúton kell intézni, nincs idő várakozásra. Az ultrahang-vizsgálat alkalmanként 7000 forintba került

 - jegyezte meg. A háziorvossal viszont szerencséjük van, ő házhoz jön, viszont például ha vérvételre van szükség, már Balassagyarmatra kell utazniuk, ahol a gyerekosztályon már gond nélkül leveszik neki a vért.

Pedig már 19 éves, de a felnőtt osztályon egyszerűen nincs, aki vállalja

- mondta Mónika. Ha fogorvosra van szükség, Budapestre kell utazniuk, ahol három helyen (a Bethesda Gyermekkórházban, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben és a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikán) tudják ellátni altatásban a fiát. 

Jók a fogai, félévente megyünk fogkőleszedésre, de ezt előre tervezni kell, mert hosszú a várakozási idő, nagyjából másfél hónappal későbbre tudnak időpontot adni. Ha valami sürgős beavatkozásra lenne szükség, én így hirtelen nem is tudom, hogy hová vinném

- jegyezte meg.

Az állami ellátásban nincsenek felkészülve a sérült gyerekekre, felnőttekre. Még EKG-t sem csináltak neki a felnőtt osztályon, pedig a kora miatt már nem is kellene ellátni őt a gyerekosztályon

- tette hozzá.

Ha este vagy délután durran be a fog, nincs hova menni

Tóth-Turgonyi Dóra és férje két kiskorú autista fiút nevel.

Este fél hét, Levente szabályszerűen könyörgött, hogy menjünk fogászatra, de nincs mit tenni: a fogyatékossággal élő gyerekek fogászati ellátása, hétköznap délután kettő után és hétvégén egyenlő a nullával, magyarul nincsen sem gyakorlatban, sem elméletben

- mesélte Dóra, min mentek keresztül tavaly ősszel. Náluk nehezíti a helyzetet, hogy Leventét csak altatásban lehet ellátni, viszont a már fent említett helyeken kívül nehéz olyan szakembert találni, aki vállalná. Ráadásul, ahogy fentebb is írtuk, a speciális fogászatokra több hónapos a várólista. Persze ha nagy gond van, rendelési időben a Madarász utcai rendelőben, reggel 8 és 9 között ellátják a gyereket, de hétköznap este vagy hétvégén erre esély sincs.

Marad a fájdalomcsillapítás, az antibiotikum, amíg le nem húzódik a fogáról a gyulladás. És akkor remegjen a lábad, hogy nehogy egy gennyes felsőfogsor-gyulladása legyen, ami továbbhúzódik, és kialakulhat belőle egy agyhártyagyulladás.

Levente számára egy fogorvosi ellátás is megterhelő, még a speciális eseteket ellátó rendelőben sincs vizuális megsegítés, ami egy autista kisgyerek esetén hatalmas segítség, hogy képek segítségével lássa, mi vár majd rá, mi fog történni.  Az interneten keresgélve persze találni olyan magán fogorvost, aki vállal bódításban vagy altatásban kezeléseket, csakhogy nem olcsó mulatság. Egy budapesti gyermekfogászaton a szirupos bódítás aneszteziológussal 30 ezer forintba kerül, ehhez jönnek még a szükséges kezelések árai (tejfog tömése 13 ezer, maradófog tömése 18 ezer forintnál kezdődik). Egy másik fővárosi rendelőben 50 ezer forintot kérnek az altatásért, a tömések pedig 15 ezer forintnál kezdődnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Dóri hangsúlyozta, nem csak a gyerekek ellátása nehézkes, az autista felnőtteket egy helyen, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikán látják el ingyen.

Az egyik autista ismerősöm, egy felnőtt nő hiába keresett fogorvost, amint kiderült, hogy autista, senki sem vállalta. Végül egy alapítvány segítségével találtak valakit, a szakember 25 ezer forintot kér egyetlen fog kezeléséért

 - mondta Dóra. Kiemelte, hogy az is problémás, hogy a 6 és 12 év közötti gyerekek esetén a szülőknek maximum 14, egyedülálló szülőknek pedig 28 naptári nap gyermekápolási táppénz folyósítható. Az ő egyik autista fia viszont már idősebb, mint 12.

Viszont autista, és ha belázasodik, hagyjam otthon? Persze, valamilyen szinten el tudja látni magát, de mégis, és az ő ápolása esetén csak méltányosságból állapítható meg a gyermekápolási táppénz

 - mondta.

Egy havi fizetés ment el a babysitterekre

Petróczki Ágnes egyedül neveli 8 éves, Pfeiffer-szindrómás (koponyacsontosodási rendellenesség) fiát. Bors születése óta rengeteg műtéten esett át, legutóbb épp a múlt héten operálták Szegeden. "

Olyan ellátásban részesültünk, hogy teljesen meglepődtem. Az ápolók kedvesek és türelmesek voltak velünk, kellemes csalódás volt. Az orvosi csapat mindent megtett azért, hogy Bors gond nélkül tudjon aludni és ne kelljen durvább műtéti beavatkozásokhoz folyamodni. Alternatív megoldásokon gondolkodtak, hogy minden rendben legyen

 - mesélte legutóbbi kórházi tapasztalatairól Ági.  A fia nem tűri, ha hozzáérnek, nála egy vérvétel is komoly kihívás.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy látom, nem feltétlenül rosszabb az állami ellátás, mindig minden az aktuális orvostól és ápolótól függ. Volt olyan ápoló, aki könnyen le tudta venni a vért, míg másnak, máshol nem ment, attól függetlenül, hogy esetleg magánellátásban próbálkoztunk

 - mesélte. Szerinte alapvetően a hozzáállással van a baj, a rugalmatlansággal: Franciaországban például az altatás előtt két-három órával még ihatott a fia, és amint magához tért a beavatkozás után, azonnal ihatott. Magyarországon viszont műtét előtt és után hosszú órákig nem ehet, nem ihat a beteg. Példaként említi még az időpontos vizsgálatokat: hiába kap 8 órára időpontot, ha csak 11-kor jutnak be, addigra a fia iszonyú éhes és szomjas, neki pedig az egész napja elmegy.

Bors állapota egyébként annyira speciális, hogy a legtöbb magyarországi kórházban nem is vállalták a fejlődéséhez szükséges beavatkozásokat. A koponya rekonstrukciót például Párizsban végezték.

A Semmelweis Egyetem egyik gyermekszemészes mondta, hogy hallott egy francia professzorról, aki vállalja az operációt. Mivel beszélek angolul és valamennyire franciául is, írtam neki egy e-mailt. Hamarosan válaszolt és 2 hónappal később már konzultációra utaztam ki

- mesélte. Azonban a koponyaműtét előfeltétele volt a mandulák kivétele, ezt a beavatkozást sem vállalta Magyarországon egyetlen orvos sem.

Erről kaptam írásos igazolást is, vagyis hivatalos papírom volt arról, hogy itthon senki sem vállalja el. Így a NEAK finanszírozta a külföldi kezelést

 - mondta. A kezelésen felül megtérítették neki az utazás költségeit is.

Vannak viszont járulékos költségek, amiket nem fizettek, ezt nekem kellett összekalapozni. Ilyen például a szállás a párizsi kórház mellett, ami elsőre nem tűnik soknak: a kórház területén lévő családi szálláson tudok bérelni egy szobát, éjszakánként 23 euróért. De azért huzamosabb ott tartózkodás esetén ez sem olcsó. Volt már jótékonysági koncert, támogatók segítettek. Ráadásul három évvel ezelőtt az akkori munkáltatóm is megvált tőlem, nem tudták tolerálni, hogy gyakran munkaidőben kell kontrollra vinnem a gyereket

- mesélte. A mostani munkahelyén viszont máshogy állnak hozzá, Ági 6 órában dolgozik, Bors pedig eddig óvodás volt, idén kezdte az iskolát. Állami intézménybe járt és jár majd most is.

Igazából jövő héten kezd az iskolában, hiszen szeptember elejét kórházban töltötte

- mondta.  Az állam Bors számára is biztosít bizonyos számú fejlesztő órát, de Ági plusz fejlesztésekre és logopédushoz is viszi a fiát.

A mozgásfejlesztés alkalmanként 6000 forint, a logopédus pedig 5500. Viszont jártunk olyan korai fejlesztőben, ahol heti 2-3 alkalommal foglalkoztak a fiammal, de méltányosságból volt, hogy fizetnünk sem kellett, ha pedig mégis, csak az ár felét kellett kifizetnünk

 - mondta. A hat órás állás miatt viszont sokszor kell babysittert kell fogadni Borshoz. A Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetből járnak hozzá konduktorok.

Tavaly és idén nyáron is egy havi bérem ment el a babyszitterek kifizetésére. Jövőre valószínűleg ennél is több fog, hiszen hamarabb befejeződik az iskola, mint az óvoda, és nem tudom, hogyan máshogy tudnám megoldani

- jegyezte meg. Év közben egyébként átlagosan havi szinten 20-30 ezer forint megy el a konduktorok alkalmazására.

Ha emelnék az ápolási díjat, elgondolkoznék, hogy 4 órás állást vállaljak, de egyelőre ez nem opció, mert az ápolási díj nagyon kevés, abból nem tudnám finanszírozni a kiadásokat

- mondta.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem