15 °C Budapest
Kiszabadulnál a városból? Ennyibe kerülhet egy családi program

Kiszabadulnál a városból? Ennyibe kerülhet egy családi program

2017. március 23. 13:00

Az enyhe idő beálltával számos alternatíva adódik szabadidős tevékenységek terén. Érdemes kreatívnak lenni, hogy a gyerekeknek élvezetes és hasznos elfoglaltságot kínáljanak a szülők. Legyen szó kinti vagy benti programról, ezek jellemzően pénzbe kerülnek.

Az idei év a vártnál hamarabb hozott enyhülést, ami kifejezetten kedvez a kinti szabadidős tevékenységeknek. A hétvége jelenthet kihívást a családnak, de ha előre tervezünk, akkor a nagy élmény valószínűleg nem marad el. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője annak járt utána, milyen lehetőségeket kínál a tavasz, és mi az, ami komolyabb tervezést igényel a családok pénzügyi életében.

A hétvégéket mindenki igyekszik a legtartalmasabban eltölteni. A program tervezése mellett a várható kiadások áttekintése is szempont lehet a családok számára. A szabadidő eltöltése ugyanis sokszor kiadásokkal jár együtt és ezt jó mihamarabb tudatosítani a gyermekekben is. A négy fal közül kiszabadulva nagy öröm a biciklizés, kirándulás. Egy-egy ilyen szabadtéri program kevés tervezést és kalkulációt igényel, csupán az étkezés jelent költséget.

A várost elhagyni kívánók számára egy arborétumi kirándulás egész napos elfoglaltságot kínál. Itt az étkezés mellé az utazás és a belépő költségeit kell tervezni, de egy négytagú család számára 50 km-es körzetben mindez 6-7000 forint ráfordást igényel.

Az étkezés lehet az a tétel, ahol szűkebbre vagy bővebbre lehet vonni a keretet. Az erdei- és kisvasutak gyerekeknek és családoknak kedvező árú jegyet kínálnak, jellemzően 300-1200 forintig terjedő sávban. Családi kalandozás esetében 3500 forintért egész napos családi jegy is váltható például a budai kisvasútra. A vadaspark, helyenként kalandparkkal kiegészülve, szintúgy a kedvelt úti célok közé tartozik, belépőt 800-1750 forintos áron vásárolhatunk. A kalandparkokba 2000-2500 körüli összegért válthatunk jegyet. A hajókirándulás az első napsütéses napokon felmerülhet, mint izgalmas program. Tematikus járatok 1500-3000 forinttól elérhetőek a Dunán.

A beltéri programok azonban a tavaszi időszakban is népszerűek. A cirkusz, mozi, bábszínház, színház, ugyan nem vetekszik a kinti szabadidős tevékenységek kiadásaival, havi szinten mégis anyagi megterhelést jelenthet. Egy bábszínházi jegy hétköznaponként 1300 forint körüli összegbe kerül Budapesten, ami hétvégenként és előadásonként is változhat, a 2000 forintot azonban ritkán haladja meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fővárosban 1500-1700 forint egy mozijegy is, egy átlagos cirkuszi előadáson a legdrágább jegy nem haladja meg a 3100 forintot.

Egy család számára azonban a 12.000 forint feletti összeg már kiadástervezést igényelhet. A beltéri sport és játéklehetőségek is kedveltek: az aquapark, a játszóház, a szabadulószoba vonzó programok. Egy budapesti játszóház árai 1000 forint körül indulnak naptól, helytől függően mennek fel akár 2-3000 forintig is. Egy fővárosi szabadulószoba átlagosan 7200 forintért érhető el 4-6 főnek. Településenként sok az ingyenes családi vagy gyerekprogram.

A pénzügyi tudatosság céljával folytatott információkutatás is fontos tudás, amit a gyerekeknek is érdemes elsajátítani. A körültekintő tájékozódás, a megfelelő információ segít okos döntést hozni a kiadások tekintetében. Hasznos, ha a gyerekek minél hamarabb megtapasztalják ezt, önállóságuk nő e téren, és képessé válnak önállóan is megtervezni az idejüket, pénzüket, vagy akár a zsebpénzüket.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?