15 °C Budapest

Kiszabadulnál a városból? Ennyibe kerülhet egy családi program

2017. március 23. 13:00

Az enyhe idő beálltával számos alternatíva adódik szabadidős tevékenységek terén. Érdemes kreatívnak lenni, hogy a gyerekeknek élvezetes és hasznos elfoglaltságot kínáljanak a szülők. Legyen szó kinti vagy benti programról, ezek jellemzően pénzbe kerülnek.

Az idei év a vártnál hamarabb hozott enyhülést, ami kifejezetten kedvez a kinti szabadidős tevékenységeknek. A hétvége jelenthet kihívást a családnak, de ha előre tervezünk, akkor a nagy élmény valószínűleg nem marad el. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője annak járt utána, milyen lehetőségeket kínál a tavasz, és mi az, ami komolyabb tervezést igényel a családok pénzügyi életében.

A hétvégéket mindenki igyekszik a legtartalmasabban eltölteni. A program tervezése mellett a várható kiadások áttekintése is szempont lehet a családok számára. A szabadidő eltöltése ugyanis sokszor kiadásokkal jár együtt és ezt jó mihamarabb tudatosítani a gyermekekben is. A négy fal közül kiszabadulva nagy öröm a biciklizés, kirándulás. Egy-egy ilyen szabadtéri program kevés tervezést és kalkulációt igényel, csupán az étkezés jelent költséget.

A várost elhagyni kívánók számára egy arborétumi kirándulás egész napos elfoglaltságot kínál. Itt az étkezés mellé az utazás és a belépő költségeit kell tervezni, de egy négytagú család számára 50 km-es körzetben mindez 6-7000 forint ráfordást igényel.

Az étkezés lehet az a tétel, ahol szűkebbre vagy bővebbre lehet vonni a keretet. Az erdei- és kisvasutak gyerekeknek és családoknak kedvező árú jegyet kínálnak, jellemzően 300-1200 forintig terjedő sávban. Családi kalandozás esetében 3500 forintért egész napos családi jegy is váltható például a budai kisvasútra. A vadaspark, helyenként kalandparkkal kiegészülve, szintúgy a kedvelt úti célok közé tartozik, belépőt 800-1750 forintos áron vásárolhatunk. A kalandparkokba 2000-2500 körüli összegért válthatunk jegyet. A hajókirándulás az első napsütéses napokon felmerülhet, mint izgalmas program. Tematikus járatok 1500-3000 forinttól elérhetőek a Dunán.

A beltéri programok azonban a tavaszi időszakban is népszerűek. A cirkusz, mozi, bábszínház, színház, ugyan nem vetekszik a kinti szabadidős tevékenységek kiadásaival, havi szinten mégis anyagi megterhelést jelenthet. Egy bábszínházi jegy hétköznaponként 1300 forint körüli összegbe kerül Budapesten, ami hétvégenként és előadásonként is változhat, a 2000 forintot azonban ritkán haladja meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fővárosban 1500-1700 forint egy mozijegy is, egy átlagos cirkuszi előadáson a legdrágább jegy nem haladja meg a 3100 forintot.

Egy család számára azonban a 12.000 forint feletti összeg már kiadástervezést igényelhet. A beltéri sport és játéklehetőségek is kedveltek: az aquapark, a játszóház, a szabadulószoba vonzó programok. Egy budapesti játszóház árai 1000 forint körül indulnak naptól, helytől függően mennek fel akár 2-3000 forintig is. Egy fővárosi szabadulószoba átlagosan 7200 forintért érhető el 4-6 főnek. Településenként sok az ingyenes családi vagy gyerekprogram.

A pénzügyi tudatosság céljával folytatott információkutatás is fontos tudás, amit a gyerekeknek is érdemes elsajátítani. A körültekintő tájékozódás, a megfelelő információ segít okos döntést hozni a kiadások tekintetében. Hasznos, ha a gyerekek minél hamarabb megtapasztalják ezt, önállóságuk nő e téren, és képessé válnak önállóan is megtervezni az idejüket, pénzüket, vagy akár a zsebpénzüket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem