Nem utazhatnak ingyen a fiatalok: visszadobták a terveket

MTI
2017. február 7. 19:30

Elvetette az uniós fiatalok számára ingyenes Interrail vasúti bérlet tervét az Európai Bizottság, és helyette mindössze egy "felvizezett" javaslatot fog benyújtani az iskoláknak nyújtandó utazási támogatásokról.

Névtelenséget kérő illetékesek szerint a brüsszeli testület a tervezet költségeinek és megvalósíthatóságának elemzését követően elvetette a javaslatot, amelynek értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletet, hogy így bejárhassák az EU országait - írta a Financial Times (FT) brit üzleti lap uniós forrásokra hivatkozva.

Violeta Bulc közlekedésügyi biztos korábban támogatásáról biztosította a javaslatot. Közölte, a bizottság megvizsgálja, hogyan lehetne előteremteni a forrásokat a kezdeményezéshez.

Becslések szerint a program évente mintegy kétmilliárd euróba kerülne, ráadásul számos logisztikai probléma is nehezítené a megvalósítást. Uniós tisztségviselők azt is megemlítették, hogy a javaslat "tisztességtelen előnyben" részesítene egyeseket másokkal szemben, azoknak ugyanis, akik nem Európa szárazföldi területein élnek, először el kellene jutnia valahogy a vasúti hálózathoz.

A bizottság ehelyett olyan tervezettel készül előállni, amellyel utazási támogatásokban részesítenék az európai iskolákat. Vincent-Immanuel Herr, a javaslatot kezdeményező német fiatalok egyike csalódottságának adott hangot a FT híreivel kapcsolatban. "Szégyenletes lenne, ha ebből is csak egy újabb tipikus EU-s javaslat válna" - mondta. "Nem a fiatalok ravasz trükkjéről van szó, ez alapvető fontosságú az unió megerősítése érdekében" - tette hozzá.

A téma kapcsán Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke, a kezdeményezést elsőként felkaroló képviselők egyike is megszólalt, és elmondta, hogy nem kapott előzetes, hivatalos értesítést a bérletprogram esetleges blokkolásával kapcsolatban megjelent információkról.
"Az Interrail-bérlet kapcsán a jövő héten előre leegyeztetett találkozóm van az érintett uniós biztosokkal, Violeta Bulccal és Navracsics Tiborral. Az Európai Bizottság tagjai és tisztségviselői biztosak lehetnek abban, hogy nem fogom hagyni az Interrail-program szőnyeg alá söprését és kivéreztetését" - közölte Ujhelyi.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Ez egy olyan program, amelyre szükség van a válságoktól sújtott európai közösség újraegyesítéséhez" - hangsúlyozta a szocialista képviselő, hozzátéve, "nehéz akadályokon át vezetett az út odáig, hogy az Európai Bizottság támogatását is meg tudjuk szerezni a javaslathoz".

Az Interrail Global összesen harminc országban biztosít utazási lehetőséget. A vasúti bérlettel egy meghatározott időszakon belül ingyen utazhatnak a fiatalok Európában, Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig szinte bárhol.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem