16 °C Budapest

Trump elintézte: százezreket nyerhetnek az USA-ba induló magyarok

2016. november 9. 16:45

Az amerikai elnökválasztás eredménye a nyaralásunkat is befolyásolhatja, különösen, ha a következő utunkat a tengerentúlra terveztük. A forint dollárhoz viszonyított erősödésével akár százezer forinttal is több maradhat a zsebünkben. De biztos, hogy csak jól járhatunk Trumppal?

Szerdán már írtunk arról, hogy az amerikai elnökválasztás bizonytalanságot hozhat, amely kihatással lehet a devizapiacra is. Ez ugyan várhatóan nem tart sokáig, azonban az emiatt esetlegesen bekövetkező árfolyam-ingadozáson mi is nyerhetünk. Arról előző cikkünkben írtunk, hogy milyen befektetéssel használhatjuk ki a helyzetet, azonban nem csak ezzel spórolhatunk.

Már szerda hajnal óta jelentős mozgásokat láthatunk a dollár árfolyamában, és a bizonytalanság miatt a gyors változások bizonytalan ideig fennmaradhatnak.

Sokkal olcsóbb is lehet a nyaralás

Ha a dollár forinthoz viszonyított árfolyama esésnek indul, akkor sokat spórolhatunk a nyaralásunkon is. Ehhez persze olyan országba kell tervezni a jövő nyári vakációt, ahol amerikai dollárral fizethetünk. Egy két fős, két hetes (2017 júniusi) new yorki utazás esetén kiszámoltuk, hogy mennyit takaríthatunk meg egyes árfolyamszintek mellett. Jelenleg a 275 forintos árfolyam a meghatározó, mi a 250-es, 230-as és a 210-es árfolyammal számoltunk.

Repülőjegyet az összehasonlító oldalak alapján legolcsóbban 249 ezer forintért vehetünk. Ha a legalacsonyabb általunk kalkulált árfolyammal számolunk, akkor viszont már 190 ezerből is megúszhatjuk a jegyeket. Persze a jegyárak nem feltétlenül csökkennek, azonban ha az elszámolás dollárban van, vagy amerikai légitársaságot választunk, akkor itt is érzékelhető lehet az árfolyam különbsége. A Brexit miatt akciósan vehettünk repülőjegyeket, nem kizárt, hogy az amerikai turisztikai célpontok is felismerik ebben a lehetőséget.

A szállás is sokba kerülhet, mi a legolcsóbb lehetőséggel, egy Airbnb-s Manhattenben (31. utcánál) található szállást néztünk ki. Ugyan New Yorkban nem kizárt, hogy a közeljövőben betiltsák az Airbnb-t (persze ez még nem lefutott ügy), de egyelőre még találhatunk szállásokat az oldalon. Ehhez hasonló áron találhatunk egyébként hosteleket is, amelyek nem kötődnek a szállásmegosztó oldalhoz. A szállás ára egyébként hasonló, mint a repjegyé, mostani árfolyamon 236 ezerért, 210-es árfolyamon pedig 180 ezerért találhatunk szobát.

A külföldi utak jelentős részét a költőpénz teszi ki, mi napi 100 dollárral számoltunk, mivel napi három étkezéssel (két főre) és a múzeumbelépőkkel is kell számolni, na és persze a metrójegyek sincsenek ingyen. Mai árfolyamon nagyjából 385 ezer forintba kerülne az 1400 dollár megvásárlása, míg a 210-es szint mellet csupán 294 ezer forintot kellene költeni erre.

Ugyan felmerülnek egyéb költségek (pl: utasbiztosítás), azonban ez a három legnagyobb kiadás, amiket befolyásolhat az árfolyamingadozás. Ha megnézzük az összes költséget, akkor azt láthatjuk, hogy a forint erősödésével

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 250-es árfolyamnál 9 százalékot,
  • 230-as árfolyamnál 16 százalékot,
  • 210-es árfolyamnál 24 százalékot, vagyis az utunk negyedét megspórolhatjuk.

Ez utóbbi egyébként azt jelenti, hogy 206 ezer forinttal kell kevesebbet fizetnünk az útért.

Tényleg elszáll az árfolyam?

Az árfolyam jövőbeni mozgását lehetetlen megjósolni, különösen egy olyan különleges, nem árt eseménynél, mint ami ma következett be. Ezért nehéz megjósolni, hogy csökken-e az árfolyam, azonban ha ez bekövetkezik, akkor érdemes lehet elgondolkodni a new yorki utazáson.

A dollár árfolyama több mint másfél éve nem járt a 270-es szint alatt. Ezt több alkalommal is megközelítette, de mindig fordulópontnak bizonyult. A másfél év, valamint a többszöri közelítés, majd eltávolodás elég erős bizalmi tényezővé váltak.

Amennyiben az amerikai választások eredményeként kialakult valutapiaci bizonytalanság, és a dollár iránti bizonytalanság ellenére sem csökken 270 alá az árfolyam, annak az lehet az üzenete, hogy az dollár szempontjából legrosszabbnak vélt forgatókönyv bekövetkezte sem tudta megtörni a zöldhasút és a deviza tovább erősödhet a forinthoz képest

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Taraczky Andrej, a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) alelnöke.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem