13 °C Budapest
Trump elintézte: százezreket nyerhetnek az USA-ba induló magyarok

Trump elintézte: százezreket nyerhetnek az USA-ba induló magyarok

2016. november 9. 16:45

Az amerikai elnökválasztás eredménye a nyaralásunkat is befolyásolhatja, különösen, ha a következő utunkat a tengerentúlra terveztük. A forint dollárhoz viszonyított erősödésével akár százezer forinttal is több maradhat a zsebünkben. De biztos, hogy csak jól járhatunk Trumppal?

Szerdán már írtunk arról, hogy az amerikai elnökválasztás bizonytalanságot hozhat, amely kihatással lehet a devizapiacra is. Ez ugyan várhatóan nem tart sokáig, azonban az emiatt esetlegesen bekövetkező árfolyam-ingadozáson mi is nyerhetünk. Arról előző cikkünkben írtunk, hogy milyen befektetéssel használhatjuk ki a helyzetet, azonban nem csak ezzel spórolhatunk.

Már szerda hajnal óta jelentős mozgásokat láthatunk a dollár árfolyamában, és a bizonytalanság miatt a gyors változások bizonytalan ideig fennmaradhatnak.

Sokkal olcsóbb is lehet a nyaralás

Ha a dollár forinthoz viszonyított árfolyama esésnek indul, akkor sokat spórolhatunk a nyaralásunkon is. Ehhez persze olyan országba kell tervezni a jövő nyári vakációt, ahol amerikai dollárral fizethetünk. Egy két fős, két hetes (2017 júniusi) new yorki utazás esetén kiszámoltuk, hogy mennyit takaríthatunk meg egyes árfolyamszintek mellett. Jelenleg a 275 forintos árfolyam a meghatározó, mi a 250-es, 230-as és a 210-es árfolyammal számoltunk.

Repülőjegyet az összehasonlító oldalak alapján legolcsóbban 249 ezer forintért vehetünk. Ha a legalacsonyabb általunk kalkulált árfolyammal számolunk, akkor viszont már 190 ezerből is megúszhatjuk a jegyeket. Persze a jegyárak nem feltétlenül csökkennek, azonban ha az elszámolás dollárban van, vagy amerikai légitársaságot választunk, akkor itt is érzékelhető lehet az árfolyam különbsége. A Brexit miatt akciósan vehettünk repülőjegyeket, nem kizárt, hogy az amerikai turisztikai célpontok is felismerik ebben a lehetőséget.

A szállás is sokba kerülhet, mi a legolcsóbb lehetőséggel, egy Airbnb-s Manhattenben (31. utcánál) található szállást néztünk ki. Ugyan New Yorkban nem kizárt, hogy a közeljövőben betiltsák az Airbnb-t (persze ez még nem lefutott ügy), de egyelőre még találhatunk szállásokat az oldalon. Ehhez hasonló áron találhatunk egyébként hosteleket is, amelyek nem kötődnek a szállásmegosztó oldalhoz. A szállás ára egyébként hasonló, mint a repjegyé, mostani árfolyamon 236 ezerért, 210-es árfolyamon pedig 180 ezerért találhatunk szobát.

A külföldi utak jelentős részét a költőpénz teszi ki, mi napi 100 dollárral számoltunk, mivel napi három étkezéssel (két főre) és a múzeumbelépőkkel is kell számolni, na és persze a metrójegyek sincsenek ingyen. Mai árfolyamon nagyjából 385 ezer forintba kerülne az 1400 dollár megvásárlása, míg a 210-es szint mellet csupán 294 ezer forintot kellene költeni erre.

Ugyan felmerülnek egyéb költségek (pl: utasbiztosítás), azonban ez a három legnagyobb kiadás, amiket befolyásolhat az árfolyamingadozás. Ha megnézzük az összes költséget, akkor azt láthatjuk, hogy a forint erősödésével

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • 250-es árfolyamnál 9 százalékot,
  • 230-as árfolyamnál 16 százalékot,
  • 210-es árfolyamnál 24 százalékot, vagyis az utunk negyedét megspórolhatjuk.

Ez utóbbi egyébként azt jelenti, hogy 206 ezer forinttal kell kevesebbet fizetnünk az útért.

Tényleg elszáll az árfolyam?

Az árfolyam jövőbeni mozgását lehetetlen megjósolni, különösen egy olyan különleges, nem árt eseménynél, mint ami ma következett be. Ezért nehéz megjósolni, hogy csökken-e az árfolyam, azonban ha ez bekövetkezik, akkor érdemes lehet elgondolkodni a new yorki utazáson.

A dollár árfolyama több mint másfél éve nem járt a 270-es szint alatt. Ezt több alkalommal is megközelítette, de mindig fordulópontnak bizonyult. A másfél év, valamint a többszöri közelítés, majd eltávolodás elég erős bizalmi tényezővé váltak.

Amennyiben az amerikai választások eredményeként kialakult valutapiaci bizonytalanság, és a dollár iránti bizonytalanság ellenére sem csökken 270 alá az árfolyam, annak az lehet az üzenete, hogy az dollár szempontjából legrosszabbnak vélt forgatókönyv bekövetkezte sem tudta megtörni a zöldhasút és a deviza tovább erősödhet a forinthoz képest

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Taraczky Andrej, a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) alelnöke.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?