0 °C Budapest

Ezt intézd el, ha nem akarsz 100 ezres mobilszámlát nyaralás után

Pénzcentrum
2016. július 27. 14:11

Ma már szinte természetes, hogy gyakran elővesszük a telefonunkat a külföldi utazásaink során, sőt sokszor még netet is használjuk rajta. A legtöbben pedig ezekben a hetekben látogatnak külföldre, ezért most megmutatjuk, hogy melyik szolgáltatónál, milyen csomaggal járunk a legjobban a nyaralás alatt.


A nyári szabadságok, utazások ideje alatt júliusban és augusztusban megnövekedik a szolgáltatóknál a roaming forgalom. Szerencsére manapság már kevesebben kapnak "meglepetés" számlát egy-egy külföldi utazásról hazatérve, az EU-ban ugyanis a szabályozásnak megfelelően évről-évre alacsonyabban a roaming díjak. Ráadásul a telefonon való netezéssel is nehéz hatalmas számlát összehozni.

Adatforgalmazás tekintetében a szabályozás jelenleg 19.170 Ft-ban határozza meg azt a limitet, amely összeg elérésekor az adatforgalmazás leállításra kerül az előfizetők érdekének védelmében

- válaszolta megkeresésünkre a a Magyar Telekom Csoport Kommunikációs Igazgatósága.

Ezek mellett azonban számos más kedvezményt is kínálnak a telefontársaságok, de sokan talán nem tudják, hogy a

kedvezmények csak akkor lépnek életbe, ha azt külön igényeljük a szolgáltatónknál.

Milyen csomagokkal járhatunk jól külföldön?

Vodafone

A szolgáltatónál 2015 áprilisától a Red EU csomagban lévőknek, 2016. áprilistól pedig már valamennyi EU csomagban lévő előfizetéses ügyfélnek nem kell fizetnie az unióban és további 5 országban (Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban, és Törökországban, a Vodafone partnerhálózatain) a roaming díjakért. Vagyis így a hazai percdíjakon intézhetjük a hívásokat, SMS-eket, és a netet is használhatjuk.

A régebbi, még nem EU csomagok ügyfelei az idén áprilisban bevezetett csomagokra ingyenesen válthatják át az előfizetésüket és a váltással a szerződés lejárta sem változik meg.

- tudtuk meg a Vodafone sajtóosztályától.

A családoknak pedig érdemes lehet esetleg a Vodafone Family csomagját kihasználniuk, amivel az unió területén nulla forintos percdíjért beszélhetnek egymással. De válaszhatunk többféle napijegy közül is:

Európai napijegy - amennyiben a mi csomagunkhoz nem jár a fenti kedvezmény, és váltani sem szeretnénk, akkor napi 990 forintért, az Európa napijeggyel hazai percdíjainkkal telefonálhatunk haza külföldről.

Világ napijegy - ennek aktiválásával 72 országban használhatjuk a hazai tarifákat, percdíjakat, a hívásfogadásunk pedig díjmentes lesz. Ezért pedig naponta 1 990 forintot kell fizetnünk.

Afeltöltőkártyát használó ügyfelek pedig a díjmentes "EU hazai áron" opcióval a normáldíjas magyarországi telefonszámokat a hazai tarifáikkal tudják hívni, illetve belföldi áron tudnak ezekre a számokra SMS-t küldeni az Európai Unió és a többi érintett ország területéről.

Telekom

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szolgáltatónál a roaming adatforgalom tavaly júniushoz képest közel hatszorosára, az indított roaming hang forgalom pedig közel háromszorosára nőtt.

Náluk a Travel&Surf csomagokkal különböző időszaki napidíjakért cserébe kapunk fix roaming adatmennyiséget és telefonálhatunk a belföldi árakon az EU-ban és néhány unión kívüli országban.

Az utazás hosszától függően 1, 3 vagy 7 napos csomag választható, melyek közül az utóbbi 1 GB benne foglalt adatforgalmat biztosít, ezért azonban már 4 990 forintot kell fizetnünk, míg a legkisebb csomag napidíja 790 forint és összesen 50 MB adatforgalmat biztosít. De a csomagot bekapcsoló havidíjas előfizetők külföldön is korlátlanul mobilinternetezhetnek a Fon Wi-Fi hálózatán. (Érdemes tudnunk, hogy a külföldön történő adatforgalmazás nem automatikusan történik, ehhez adatdíjcsomagot szükséges választanunk.)

Ezek mellett néhány díjcsomaghoz kérhető az EU Plusz opció is, ami 300 MB adatforgalmat biztosít az EU területén, és legtöbb hívás pedig díjmentes lesz az aktiválásával. A Next M díjcsomagban lévőknek ez például 590 forintba kerül egy hónapban, de olyan tarifa is akad, amelyhez ez díjmentesen kérhető.

A Travel & Surf World S pedig naponta 690 forintba kerül és 10 MB adatforgalmat biztosít közel 100 országban.

Telenor

A MyTariff csomagban lévők az EU Roaming opcióval az itthoni perceiknek megfelelő mennyiséget használhatnak fel a szolgáltató által kijelölt úgynevezett "1-es díjzónában" . Ezért 1 500 forintot kell fizetnünk havonta, de vehetünk hozzá még extra adatforgalmat is.

Ezen felül pedig kérhetünk:

  • EU Net Napijegyet, ami 200 MB adatkeretet biztosít és 1 490 forintba kerül naponta.
  • Eu Net Hetijegyet M verzióban, ami 1 GB adatkeretet ad és 3 490 forintba kerül 7 napra.
  • EU Net Hetijegyet L verzióban, ami 2 GB adatkeretet biztosít és 5 990 forintba kerül 7 napra.
  • Az EU Duo Napijeggyért pedig 30 perc beszélgetés és 50 MB net 1 790 forintba kerül.
  • Az EU Dou Hetijeggyel pedig 100 perc beszélgetést és 500 MB netet kapunk 4 990 forintért.
  • A Világ Net Hetijegy 100 MB adatkeretet biztosít és 3 990 forintba kerül. A Világ Net napijeggyel pedig 50 MB-t kapunk 1 990 forintért.

Mennyibe kerül a telefonálás kedvzemények nélkül az EU-n belül?

A szabályozásnak köszönhetően a roaming díjak az EU területén jelenleg nem haladhatják meg az alábbi összegeket:

  • a hívásfogadás költsége 19,17 Ft/perc,
  • a híváskezdeményezés 72, 86 Ft/perc,
  • az SMS küldés pedig 23,01 forint/darab,
  • az SMS fogadása pedig díjtalan.
Ezért amennyiben lehetőségünk van, kérjünk visszahívást, az itthon lévő féltől, így neki a saját tarifacsomagja szerint fog számlázódni a hívás, nekünk pedig csupán a hívásfogadás költségét kell kifizetnünk.

Amennyiben pedig az Európai Unión kívülre utazunk, akkor érdemes figyelni, hiszen egyes országok percdíjai igen magasra rúghatnak. Aki például Japánból szeretne Magyarországra telefonálni, az egyik szolgáltatónál ezért akár 1136 forintot is fizethet percenként.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?