20 °C Budapest

Ezt intézd el, ha nem akarsz 100 ezres mobilszámlát nyaralás után

Pénzcentrum
2016. július 27. 14:11

Ma már szinte természetes, hogy gyakran elővesszük a telefonunkat a külföldi utazásaink során, sőt sokszor még netet is használjuk rajta. A legtöbben pedig ezekben a hetekben látogatnak külföldre, ezért most megmutatjuk, hogy melyik szolgáltatónál, milyen csomaggal járunk a legjobban a nyaralás alatt.


A nyári szabadságok, utazások ideje alatt júliusban és augusztusban megnövekedik a szolgáltatóknál a roaming forgalom. Szerencsére manapság már kevesebben kapnak "meglepetés" számlát egy-egy külföldi utazásról hazatérve, az EU-ban ugyanis a szabályozásnak megfelelően évről-évre alacsonyabban a roaming díjak. Ráadásul a telefonon való netezéssel is nehéz hatalmas számlát összehozni.

Adatforgalmazás tekintetében a szabályozás jelenleg 19.170 Ft-ban határozza meg azt a limitet, amely összeg elérésekor az adatforgalmazás leállításra kerül az előfizetők érdekének védelmében

- válaszolta megkeresésünkre a a Magyar Telekom Csoport Kommunikációs Igazgatósága.

Ezek mellett azonban számos más kedvezményt is kínálnak a telefontársaságok, de sokan talán nem tudják, hogy a

kedvezmények csak akkor lépnek életbe, ha azt külön igényeljük a szolgáltatónknál.

Milyen csomagokkal járhatunk jól külföldön?

Vodafone

A szolgáltatónál 2015 áprilisától a Red EU csomagban lévőknek, 2016. áprilistól pedig már valamennyi EU csomagban lévő előfizetéses ügyfélnek nem kell fizetnie az unióban és további 5 országban (Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban, és Törökországban, a Vodafone partnerhálózatain) a roaming díjakért. Vagyis így a hazai percdíjakon intézhetjük a hívásokat, SMS-eket, és a netet is használhatjuk.

A régebbi, még nem EU csomagok ügyfelei az idén áprilisban bevezetett csomagokra ingyenesen válthatják át az előfizetésüket és a váltással a szerződés lejárta sem változik meg.

- tudtuk meg a Vodafone sajtóosztályától.

A családoknak pedig érdemes lehet esetleg a Vodafone Family csomagját kihasználniuk, amivel az unió területén nulla forintos percdíjért beszélhetnek egymással. De válaszhatunk többféle napijegy közül is:

Európai napijegy - amennyiben a mi csomagunkhoz nem jár a fenti kedvezmény, és váltani sem szeretnénk, akkor napi 990 forintért, az Európa napijeggyel hazai percdíjainkkal telefonálhatunk haza külföldről.

Világ napijegy - ennek aktiválásával 72 országban használhatjuk a hazai tarifákat, percdíjakat, a hívásfogadásunk pedig díjmentes lesz. Ezért pedig naponta 1 990 forintot kell fizetnünk.

Afeltöltőkártyát használó ügyfelek pedig a díjmentes "EU hazai áron" opcióval a normáldíjas magyarországi telefonszámokat a hazai tarifáikkal tudják hívni, illetve belföldi áron tudnak ezekre a számokra SMS-t küldeni az Európai Unió és a többi érintett ország területéről.

Telekom

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szolgáltatónál a roaming adatforgalom tavaly júniushoz képest közel hatszorosára, az indított roaming hang forgalom pedig közel háromszorosára nőtt.

Náluk a Travel&Surf csomagokkal különböző időszaki napidíjakért cserébe kapunk fix roaming adatmennyiséget és telefonálhatunk a belföldi árakon az EU-ban és néhány unión kívüli országban.

Az utazás hosszától függően 1, 3 vagy 7 napos csomag választható, melyek közül az utóbbi 1 GB benne foglalt adatforgalmat biztosít, ezért azonban már 4 990 forintot kell fizetnünk, míg a legkisebb csomag napidíja 790 forint és összesen 50 MB adatforgalmat biztosít. De a csomagot bekapcsoló havidíjas előfizetők külföldön is korlátlanul mobilinternetezhetnek a Fon Wi-Fi hálózatán. (Érdemes tudnunk, hogy a külföldön történő adatforgalmazás nem automatikusan történik, ehhez adatdíjcsomagot szükséges választanunk.)

Ezek mellett néhány díjcsomaghoz kérhető az EU Plusz opció is, ami 300 MB adatforgalmat biztosít az EU területén, és legtöbb hívás pedig díjmentes lesz az aktiválásával. A Next M díjcsomagban lévőknek ez például 590 forintba kerül egy hónapban, de olyan tarifa is akad, amelyhez ez díjmentesen kérhető.

A Travel & Surf World S pedig naponta 690 forintba kerül és 10 MB adatforgalmat biztosít közel 100 országban.

Telenor

A MyTariff csomagban lévők az EU Roaming opcióval az itthoni perceiknek megfelelő mennyiséget használhatnak fel a szolgáltató által kijelölt úgynevezett "1-es díjzónában" . Ezért 1 500 forintot kell fizetnünk havonta, de vehetünk hozzá még extra adatforgalmat is.

Ezen felül pedig kérhetünk:

  • EU Net Napijegyet, ami 200 MB adatkeretet biztosít és 1 490 forintba kerül naponta.
  • Eu Net Hetijegyet M verzióban, ami 1 GB adatkeretet ad és 3 490 forintba kerül 7 napra.
  • EU Net Hetijegyet L verzióban, ami 2 GB adatkeretet biztosít és 5 990 forintba kerül 7 napra.
  • Az EU Duo Napijeggyért pedig 30 perc beszélgetés és 50 MB net 1 790 forintba kerül.
  • Az EU Dou Hetijeggyel pedig 100 perc beszélgetést és 500 MB netet kapunk 4 990 forintért.
  • A Világ Net Hetijegy 100 MB adatkeretet biztosít és 3 990 forintba kerül. A Világ Net napijeggyel pedig 50 MB-t kapunk 1 990 forintért.

Mennyibe kerül a telefonálás kedvzemények nélkül az EU-n belül?

A szabályozásnak köszönhetően a roaming díjak az EU területén jelenleg nem haladhatják meg az alábbi összegeket:

  • a hívásfogadás költsége 19,17 Ft/perc,
  • a híváskezdeményezés 72, 86 Ft/perc,
  • az SMS küldés pedig 23,01 forint/darab,
  • az SMS fogadása pedig díjtalan.
Ezért amennyiben lehetőségünk van, kérjünk visszahívást, az itthon lévő féltől, így neki a saját tarifacsomagja szerint fog számlázódni a hívás, nekünk pedig csupán a hívásfogadás költségét kell kifizetnünk.

Amennyiben pedig az Európai Unión kívülre utazunk, akkor érdemes figyelni, hiszen egyes országok percdíjai igen magasra rúghatnak. Aki például Japánból szeretne Magyarországra telefonálni, az egyik szolgáltatónál ezért akár 1136 forintot is fizethet percenként.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem