21 °C Budapest

Már csak ezek a strandok ingyenesek a Balatonnál

2016. június 11. 07:00

Alig kezdődött el a nyár, máris itt van az első strandolós hétvége, hiszen a Balaton vize már 23 fokos. Habár a strandokat üzemeltető önkormányzatok az idei szezonban sem emeltek a jegyárakon, idén is sokan lesznek, akik inkább a szabadstrandokat választják majd. De vajon hány szabadstrand van még a Balatonnál, és milyen jövő vár az ingyenes partszakaszokra a következő években?

Alig kezdődött el a nyár, máris itt van az első strandolós hétvége; az előrejelzések szerint a következő hétvégén pedig már vérbeli kánikula várható. A Balaton vize jelenleg ~23 fokos, így a következő hetekben vélhetően egyre többen indulnak majd útnak egy kis tóparti felüdülés reményében.

Ennek fényében mindenképp jó hír, hogy a balatoni strandokat üzemeltető önkormányzatok az idei szezonban sem emeltek a jegyárakon, és elvileg a parkolási díjak is változatlanok maradtak az üdülőövezetekben. Habár a kisebb strandokon némi árkorrekció lehetséges, ez azt jelenti, hogy idén is 450-750 forint között maradnak a felnőtt napi belépődíjak (a legismertebb strandokon, például a siófoki nagystrandon 1000 forint is lehet a belépő), a gyerekek, diákok, nyugdíjasok pedig ennek az összegnek az 50-60 százalékára készülhetnek.

Lássuk a szabadstrandokat!

Bár a tavalyi évhez képest nem drágultak a balatoni strandok, sokan továbbra is az ingyenes fürdőhelyeket keresik. Szerencséjükre a magyar tengernél egyelőre még több tucat szabadstrandon lehet hódolni a fürdőzés és a napozás örömeinek.

Na persze az ingyenes partszakaszok általában alacsonyabb színvonalú szolgáltatást kínálnak, mint fizetős társaik, így sok helyen nincs zuhanyzó, vagy WC, és jellemzően kevesebb a büfé is. Azt persze fontos hozzátenni, hogy az ingyenesen használható partszakaszok többségére az önkormányzatok ugyanúgy megkérik a fürdőhely kijelölést az illetékes közegészségügyi szervtől, mint a belépődíjas strandokra.

Tehát a szabadstrandokon is rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, és az önkormányzatoknak is biztosítani kell a legalapvetőbb feltételeket a fürdő működéséhez.

Bedarálja a költségvetés a szabadstrandokat?

Balatonszárszó után Balatonföldvár lehet a következő, ahol véget vetnek a strand- és/vagy parkoló-ingyenességnek, de gyanítható, hogy a többi település is előbb-utóbb fel kell, hogy számolja a vendégcsalogatásnak ezt a módját.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Somogyi Hírlap értesülései szerint legalábbis a jövő évi költségvetés tervezete igencsak "árulkodó", amely alapján az körvonalazódik, hogy jelentősen megkurtítják majd az önkormányzatok idegenforgalmi adóból származó bevételeit. Így az sem meglepő, hogy:

Át kell állítani a településeket önfenntartó működtetésre, azzal számolva, hogy 2020 után jóval kisebb támogatási forrásokhoz jutunk, márpedig akkortól már biztosan nem lesz tartható, hogy minden strandunk, parkolónk ingyenes

- fogalmazott a Somogyi Hírlapnak Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem