36 °C Budapest
Úgy viszik, mint a cukrot: alig van már jegy a Szigetre

Úgy viszik, mint a cukrot: alig van már jegy a Szigetre

2016. május 22. 14:35

Bár már májusban és júniusban is van néhány kisebb fesztivál, a csúcsszezon júliustól indul be. A legnagyobb könnyűzenei, kulturális rendezvények rekordszámú látogatót várnak idén. Körbenéztünk a hazai piacon, mire számítanak a szervezők.

A fesztiválturizmusnak egyre fontosabb szerep jut a magyar gazdaságban, és már csak egy hónap van hátra a csúcsszezon kezdetéig. A megkérdezett szervezők növekedésre számítanak az idei évben az előzetes jegy- és bérletértékesítések alapján. Utánajártunk, hogy állnak a szervezéssel, melyik napokra várnak teltházat, és mi a helyzet a munkaerőtoborzással.

A könnyűzene pörgeti a hazai fesztiválturizmust

Magyarországon évente mintegy kilencezer rendezvényt neveznek fesztiválnak, ezeknek 40 százaléka vonz tízezer főnél több látogatót - derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség adataiból. Úgy látják, hogy a fesztiváloknak fontos szerepük van turisztikai és gazdasági szempontból, mert

  • megnyújtják a turisztikai főszezont;
  • csökkentik a turizmusforgalom Budapest- és Balaton-központúságát;
  • felpörgetik a helyszínül szolgáló városok gazdaságát.

A könnyűzenei rendezvények a legnépszerűbbek közé tartoznak a gasztronómiai fesztiválok mellett, és ezekből nincs hiány, egész nyáron minden hétvégére több is jut. A magyar fesztiválozónak fontos szempont, hogy sok rendezvényre SZÉP Kártyával is meg lehet vásárolni a belépőjegyet.

Sziget: a hétnapos bérletek is mindjárt elfogynak

A hazai fesztiválpiac legnagyobb szereplője a Sziget, ami idén augusztus 10-én kezdődik. Az esemény áprilisi sajtótájékoztatóján Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy idén gyorsabban fogynak a jegyek, mint eddig bármikor. A magyar fesztiválok közül itt a legborsosabbak a jegyárak, a napijegy ára 18 ezer forint, a 7 napos bérlet pedig most 82 ezer forintba kerül, de augusztus 1-től, illetve a helyszínen már 85 ezer forint lesz.

Mennyire nemzetközi a Sziget?

A hetijegyek nagy részét, kb. 85 százalékát külföldön értékesítik, de az elmúlt pár évben már nem nőtt tovább a külföldiek aránya, viszont a magyarok egyre több bérletet vesznek. A napijegyet vásárlók között a magyarok vannak többségben, míg az elmúlt években érezhetően megnőtt a külföldi napijegyvásárlók száma.

Úgy tűnik, hogy a legnépszerűbb jegykategória az 5 napos bérlet volt (62 és 67 ezer forint között), ami már hetekkel ezelőtt elfogyott.

Az eladható 7 napos bérletek 90 százaléka is elkelt már, és a napijegyek is jobban fogynak, mint tavaly, pedig akkor három teltházas nap is volt

- mondta Marinka Csaba, a Sziget Iroda kommunikációs vezetője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Idén is több teltházas napra számítanak, például az olyan erős fellépők estéjén, mint Rihanna vagy a Muse. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hétvégi napok a legerősebbek, olyankor fellépőtől függetlenül is sokan kilátogatnak. A teltház egyébként azt jelenti, hogy napi 90 ezer ember kiszolgálására készítik fel az infrastruktúrát, amibe beletartoznak a rendezvény területén sátrazók és az alkalmilag kilátogató fesztiválozók is.

Mi lesz a VOLT-on és a Balaton Soundon?

Nem maradhat ki a sorból két másik közepes méretű fesztivál, a VOLT és a Balaton Sound. A VOLT tavaly legjobb lett a közepes méretű rendezvények versenyében a European Festival Awards-on, így a Szigettel együtt (ami a legjobb "programkínálat" kategóriában lett első) belépett a legfontosabb hazai fesztiválok sorába. A június 29-én kezdődő fesztiválra 28 900 forintba kerül a 4 napos bérlet, és június közepétől 32 ezer forintra emelkedik. A napijegyek ára 11 990 , a nyitónapon 6 990 forint. A szervezők nemrég azzal büszkélkedtek, hogy idén Sopronban lép fel a legtöbb hazai produkció.

A Balaton Sound július 6-án kezdődik Zamárdiban, az 5 napos bérlet 58 900 - 64 000 forint, a 4 napos 51 991 - 57 000 forint, a napijegy 17 ezer. Mivel a rendezvény idén jubilál, ez lesz a tízedik alkalom. Zamárdi környékén már most nehéz szabad üdülőhelyet találni a rendezvény idejére lefoglalt szállások miatt.

A fesztiválokon is probléma a munkaerőhiány

A népszerű könnyűzenei fesztiválokon szívesen dolgoznak a diákok, mégsem minden munkakör betöltésére könnyű munkaerőt találni. A Sziget állandó stábbal dolgozik, de az alvállalkozóiknak évek óta egyre nagyobb gondot jelent a megfelelő munkaerő összeszedése.

Főleg azokon a területeken vannak nehézségek, amelyek idegennyelv-ismeretet és speciális képzettséget igényelnek, mint például a vendéglátásnál.

A Campus Fesztiválra túljelentkezés van a szervezési munkák kapcsán, sokan szívesen kipróbálnák magukat a szakmában, de a helyszíni lebonyolításhoz, fizikai feladatokhoz egyre nehezebb nyári munkát vállaló diákokat találni. Az EFOTT szervezésében való részvétel sok fiatalt vonz, így magas a diákmunkára jelentkezők száma, de a kiválasztások és jelentkezések még nem zárultak le.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?