Alig ismert KRESZ-szabály szedi áldozatait az utakon: 150 ezres a bírság

Alig ismert KRESZ-szabály szedi áldozatait az utakon: 150 ezres a bírság

2016. április 27. 14:30

A jó idő miatt egyre több a kerékpáros az utakon. Korábbi cikkünkben már megnéztük, milyen szabályok vonatkoznak a biciklisekre, most pedig mutatjuk, miért szabhatnak ki bírságot rájuk, és átlagosan mekkora a kiszabható bírság mértéke.


Egy korábbi felmérés szerint Magyarország elég jól áll biciklisek tekintetében, a rendszeres kerékpárhasználók aránya ugyanis csak Hollandiában és Dániában magasabb az Európai Unión belül.

Arra a kérdésre, hogy egy átlagos napon milyen közlekedési eszközt használnak a leggyakrabban, a magyar megkérdezettek 22 százaléka válaszolta azt, hogy kerékpárral közlekedik leginkább. Hollandiában ez az arány 36 százalék, Dániában pedig 23 százalék volt.

Ennek ellenére sokan nem tudnak közlekedni

Hiába vagyunk harmadikak az európai ranglistán, még mindig sokan vannak, akik nincsenek tisztában a biciklis közlekedés szabályaival. A KRESZ szabályok megsértése mellett a Rendőrség adatai szerint a kerékpárosokra inkább a kisebb fokú szabálysértések jellemzőek. Legtöbbször a kerékpárra előírt műszaki feltételeknek nem felelnek meg, vagy a világító és jelzőberendezések nem működnek megfelelően.

 

Milyen kötelező tartozékok vannak?

 • Fehér színű első lámpa
 • Piros színű hátsó lámpa
 • Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő (prizma)
 • Két, egymástól független fék
 • Csengő
 • Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken
 • Fényvisszaverő ruházat (csak lakott területen kívül, ha éjszaka van vagy rosszak a látási viszonyok)

Nem kötelező, de javasolt kiegészítők:

 • A pedálon és a küllők között borostyánsárga színű prizmák
 • Karos szélességjelző prizma
 • Visszapillantó tükör
 • Sárvédő
 • Sisak

Főképp tavasztól őszig büntetnek

Télen kevesebb a biciklis, a jó idővel azonban egyre többen közlekednek kétkeréken. Így nem is csoda, hogy az év melegebb időszakában több büntetést szabnak ki.

A kerékpárosok által elkövetett szabálysértések előfordulásának mennyisége leginkább a környezeti tényezőktől függ, többségében a tavasztól őszig terjedő időszakban jellemzőek

- közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a Pénzcentrummal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha megbüntetnek

A büntetés mértéke néhány ezer forinttól indul, a komolyabb szabálysértésekért viszont akár 150 ezer forint bírság is járhat.

Kisebb szabálysértés elkövetése esetén a helyszíni bírság összege ötezer forinttól ötvenezer forintig terjed, szabálysértési pénzbírság esetén viszont ötezer forinttól akár százötvenezer forintig is kiszabható a büntetés mértéke

 - közölte megkeresésünkre a Rendőrség.

A tavalyi évben kisebb szabálysértések miatt 5275 esetben büntettek, és összesen 112 472 000 forint bírságot szedtek be. Helyszínen pedig 30 371 esetben bírságoltak, összesen 244 500 000 forint értékben.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?