18 °C Budapest
Alig ismert KRESZ-szabály szedi áldozatait az utakon: 150 ezres a bírság

Alig ismert KRESZ-szabály szedi áldozatait az utakon: 150 ezres a bírság

2016. április 27. 14:30

A jó idő miatt egyre több a kerékpáros az utakon. Korábbi cikkünkben már megnéztük, milyen szabályok vonatkoznak a biciklisekre, most pedig mutatjuk, miért szabhatnak ki bírságot rájuk, és átlagosan mekkora a kiszabható bírság mértéke.


Egy korábbi felmérés szerint Magyarország elég jól áll biciklisek tekintetében, a rendszeres kerékpárhasználók aránya ugyanis csak Hollandiában és Dániában magasabb az Európai Unión belül.

Arra a kérdésre, hogy egy átlagos napon milyen közlekedési eszközt használnak a leggyakrabban, a magyar megkérdezettek 22 százaléka válaszolta azt, hogy kerékpárral közlekedik leginkább. Hollandiában ez az arány 36 százalék, Dániában pedig 23 százalék volt.

Ennek ellenére sokan nem tudnak közlekedni

Hiába vagyunk harmadikak az európai ranglistán, még mindig sokan vannak, akik nincsenek tisztában a biciklis közlekedés szabályaival. A KRESZ szabályok megsértése mellett a Rendőrség adatai szerint a kerékpárosokra inkább a kisebb fokú szabálysértések jellemzőek. Legtöbbször a kerékpárra előírt műszaki feltételeknek nem felelnek meg, vagy a világító és jelzőberendezések nem működnek megfelelően.

 

Milyen kötelező tartozékok vannak?

 • Fehér színű első lámpa
 • Piros színű hátsó lámpa
 • Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő (prizma)
 • Két, egymástól független fék
 • Csengő
 • Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken
 • Fényvisszaverő ruházat (csak lakott területen kívül, ha éjszaka van vagy rosszak a látási viszonyok)

Nem kötelező, de javasolt kiegészítők:

 • A pedálon és a küllők között borostyánsárga színű prizmák
 • Karos szélességjelző prizma
 • Visszapillantó tükör
 • Sárvédő
 • Sisak

Főképp tavasztól őszig büntetnek

Télen kevesebb a biciklis, a jó idővel azonban egyre többen közlekednek kétkeréken. Így nem is csoda, hogy az év melegebb időszakában több büntetést szabnak ki.

A kerékpárosok által elkövetett szabálysértések előfordulásának mennyisége leginkább a környezeti tényezőktől függ, többségében a tavasztól őszig terjedő időszakban jellemzőek

- közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a Pénzcentrummal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha megbüntetnek

A büntetés mértéke néhány ezer forinttól indul, a komolyabb szabálysértésekért viszont akár 150 ezer forint bírság is járhat.

Kisebb szabálysértés elkövetése esetén a helyszíni bírság összege ötezer forinttól ötvenezer forintig terjed, szabálysértési pénzbírság esetén viszont ötezer forinttól akár százötvenezer forintig is kiszabható a büntetés mértéke

 - közölte megkeresésünkre a Rendőrség.

A tavalyi évben kisebb szabálysértések miatt 5275 esetben büntettek, és összesen 112 472 000 forint bírságot szedtek be. Helyszínen pedig 30 371 esetben bírságoltak, összesen 244 500 000 forint értékben.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?