Ennek nem fognak örülni az Angliában dolgozó magyarok

Ennek nem fognak örülni az Angliában dolgozó magyarok

2016. február 20. 11:30

Hosszú tárgyalások után létrejött a kompromisszumos megállapodás Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről az EU-tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki zárónapján. David Cameron, a brit miniszterelnök sikeresnek ítélte a pénteki uniós csúcstalálkozót, jön a külföldieknek járó támogatások ideiglenes fagyasztása, és az alacsonyabb családi pótlék.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Hosszú tárgyalások után létrejött a kompromisszumos megállapodás Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről az EU-tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki zárónapján. Az EU-tagállamok vezetői egyhangúlag hozzájárultak a Nagy-Britannia uniós szerepvállalását újragondoló megállapodáshoz - írja az Eurológus.

KATTINTS! Tényleg ez lehet a londoni magyarok veszte?

A következő egyezségek születettek

Családi pótlék:

A brit kormány szeretett szorgalmazta, hogy ne vehessék fel a brit családi pótlék teljes összegét az olyan külföldi EU-munkavállalók, akiknek a gyerekei nem Nagy-Britanniában élnek.

A megegyezés alapján a támogatás összegét hozzáigazítják - csökkentik - annak az országnak a kereseti viszonyaihoz, ahol a gyerekek laknak. Az újonnan érkezett munkavállalókra ugyanúgy vonatkozni fog a szabály, mint azokra, akik már most is Nagy-Britanniában dolgoznak. Viszont az utóbbiaknak nem azonnal járna kevesebb pénz, hanem csak 2020 január 1-jétől.

Ezek után azonban nemcsak Nagy-Britannia számolhatja így a családi pótlékot, hanem az összes többi tagállam is. Dánia és Németország például jelezte a vita végén, hogy elképzelhető, hogy élni fognak a lehetőséggel.

Az Eurológus szerint napokban közzétett jelentésből kiderült, hogy az összes családi pótlék igénylés 0,26 százalékát adták be külföldön élő gyermek után Nagy-Britanniában 2013-ban. A magyarokon különösen keveset spórol majd a brit kormány a családi pótlék csökkentésével.

Bérkiegészítő támogatások:

Nagy-Britannia összesen egy egyszeri, hét évig tartó időszakban tarthatja vissza az uniós munkavállalóknak járó bérkiegészítő juttatásokat. Ennek az a feltétele, hogy be tudja bizonyítani az Európai Bizottságnál, hogy az uniós munkavállalók tömege kivételes nyomás alá helyezi a szociális ellátórendszerét.

Egy-egy embertől viszont legfeljebb négy évig lehet megtagadni a juttatásokat a hétéves periódus alatt, és arra kell törekedni, hogy fokozatosan egyre több támogatásban részesüljön a negyedik év vége felé közeledve. Fontos, hogy ez a korlátozás csak az újonnan érkezett munkavállalókra vonatkozhat.

Győzelemként értékelte a tárgyalás eredményeit Cameron

David Cameron brit miniszterelnök azt mondta, Nagy-Britannia helyzetének mostani rendezése új helyzetet teremt: az Egyesült Királyság soha nem lesz egy európai szuperállam tagja, soha nem fogja bevezetni az eurót, soha nem tudja senki rákényszeríteni, hogy csőd szélén álló országok költségvetését kivásárolja.

A találkozó másfél naposról kétnaposra nyúlt, négyszemközti beszélgetések sorozatával jutottak el a végső alkuhoz.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?