29 °C Budapest
Ha csak egy helyre mész el most hétvégén, ez legyen az

Ha csak egy helyre mész el most hétvégén, ez legyen az

2015. szeptember 22. 20:03

A távolság társadalmi értelemben különös fogalom, hiszen a lehetőségeinket befolyásolja, hogy a dolgok közelebb vagy messzebb vannak tőlünk. Hol csökkentenénk a távolságot, hiszen annyi minden lehetne sokkal közelebb, máskor inkább messzebbre helyeznénk magunktól a problémákat. Hogyan növelhető vagy csökkenthető, és hogyan fogadható el a távolság? - erre keresnek válaszokat 8. Fenntarthatósági Nap résztvevői szeptember 26-án, a Millenárison.

Több mint 40, a fenntarthatósághoz kapcsolódó területen működő kiállítóval és izgalmas kerekasztal beszélgetésekkel várja az érdeklődőket immár nyolcadik alkalommal Fenntarthatósági Napján a Telekom.

A 8. Fenntarthatósági Nap Alföldi Róbert inspirációs előadásával kezdődik, aki ezzel a nap során ingyenesen megtekinthető kerekasztal-beszélgetéseket is felvezeti, amelyekben a részvevők a távolságot vizsgálják különböző nézőpontokból.

Először a környezeten belüli távolság témáját körbe járva az előadók - Bauer Lea, a hazai mezőgazdasági termékeket ellenőrző Biokontroll munkatársa, Varga Géza, Galgafarm Ökufalu képviselője, Varga János, a Becsehelyi Kiviültetvény tulajdonosa és Dr. Vásárhelyi Gábor, az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizikai Kutatócsoport vezetője - a táplálkozás kapcsán felmerülő kérdésekről beszélgetnek. Míg a világ egyik fele nem tart a génmódosított élelmiszerektől, addig sokan csak a biopiacok kínálatára esküsznek. Mindeközben pedig sokuknak nincs arról pontos képe, miből is áll mindaz, amit megesznek.

Ezt követően a gazdaság terén tapasztalható távolságokról esik szó. Egyszer fenn, egyszer lenn. Az ország, ami nemrég még követendő példának tűnt, percek alatt omlik össze gazdaságilag, egy másik pedig olyankor kezd növekedésbe, amikor a legfelkészültebb elemzők sem számítanak rá. Gyakori jelenség ez a világgazdaságban, de vajon hogyan alakulnak a makroökológiai trendek, milyen modell mentén működik a spanyol vagy éppen a kínai gazdaság? Mit érdemes eltanulni? Mivel kell óvatosnak lenni? Ezekről is szó esik majd a gazdasági kerekasztal szereplőinek - Felcsuti Péter, Madár István, Dr. Vértes András - beszélgetésében.

A társadalmi szekcióban a szegénység, a kirekesztettség témaköre kerül górcső alá. Az előadók a probléma hosszas elemzése helyett olyan példákat mutatnak be, amelyek egy-egy kisebb-nagyobb közösségben képesek esélyt adni a felzárkózásra, de legalábbis javítani az életkörülményeket. A beszélgetésen részt vesz Bogdán László, Cserdi romákat segítő polgármestere, a hajléktalanoknak ételt osztó biciklisták, a Budapest Bike Maffia, a civil adományokból ételosztásokat szervező Heti Betevő Egyesület valamint Tarr Hajnalka, az Autistic art művészeti vezetője.

És természetesen a legaktuálisabb téma, a bevándorlók és a kivándorlók ügye sem maradhat ki, amelyekről a CEU, a Helsinki Bizottság, a UNHCR és a Tárki képviselői osztják meg véleményüket. Beengedni vagy elengedni? Nyitni vagy zárni? Befogadni vagy elfogadni? Visszahívni vagy távol tartani? Van-e egyáltalán jó megoldás?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az idei Fenntarthatósági Napon díjátadásokra is sor kerül: kihirdetik a fenntarthatósági sajtópályázat nyerteseit, valamint az eseményen kerül sor a "Te meddig vagy?" címen meghirdetett különleges - zene/slam, filmkészítési valamint kreatív - pályázat díjainak ünnepélyes átadására.

A 8. Fenntarthatósági Napot az elmúlt évekhez hasonlóan hajnalba nyúló koncertek (Bohemian Betyars, Rotfront) és DJ műsora zárják.

Az eseményre regisztrálni IDE KATTINTVA lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?