4 °C Budapest

Ha csak egy helyre mész el most hétvégén, ez legyen az

2015. szeptember 22. 20:03

A távolság társadalmi értelemben különös fogalom, hiszen a lehetőségeinket befolyásolja, hogy a dolgok közelebb vagy messzebb vannak tőlünk. Hol csökkentenénk a távolságot, hiszen annyi minden lehetne sokkal közelebb, máskor inkább messzebbre helyeznénk magunktól a problémákat. Hogyan növelhető vagy csökkenthető, és hogyan fogadható el a távolság? - erre keresnek válaszokat 8. Fenntarthatósági Nap résztvevői szeptember 26-án, a Millenárison.

Több mint 40, a fenntarthatósághoz kapcsolódó területen működő kiállítóval és izgalmas kerekasztal beszélgetésekkel várja az érdeklődőket immár nyolcadik alkalommal Fenntarthatósági Napján a Telekom.

A 8. Fenntarthatósági Nap Alföldi Róbert inspirációs előadásával kezdődik, aki ezzel a nap során ingyenesen megtekinthető kerekasztal-beszélgetéseket is felvezeti, amelyekben a részvevők a távolságot vizsgálják különböző nézőpontokból.

Először a környezeten belüli távolság témáját körbe járva az előadók - Bauer Lea, a hazai mezőgazdasági termékeket ellenőrző Biokontroll munkatársa, Varga Géza, Galgafarm Ökufalu képviselője, Varga János, a Becsehelyi Kiviültetvény tulajdonosa és Dr. Vásárhelyi Gábor, az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizikai Kutatócsoport vezetője - a táplálkozás kapcsán felmerülő kérdésekről beszélgetnek. Míg a világ egyik fele nem tart a génmódosított élelmiszerektől, addig sokan csak a biopiacok kínálatára esküsznek. Mindeközben pedig sokuknak nincs arról pontos képe, miből is áll mindaz, amit megesznek.

Ezt követően a gazdaság terén tapasztalható távolságokról esik szó. Egyszer fenn, egyszer lenn. Az ország, ami nemrég még követendő példának tűnt, percek alatt omlik össze gazdaságilag, egy másik pedig olyankor kezd növekedésbe, amikor a legfelkészültebb elemzők sem számítanak rá. Gyakori jelenség ez a világgazdaságban, de vajon hogyan alakulnak a makroökológiai trendek, milyen modell mentén működik a spanyol vagy éppen a kínai gazdaság? Mit érdemes eltanulni? Mivel kell óvatosnak lenni? Ezekről is szó esik majd a gazdasági kerekasztal szereplőinek - Felcsuti Péter, Madár István, Dr. Vértes András - beszélgetésében.

A társadalmi szekcióban a szegénység, a kirekesztettség témaköre kerül górcső alá. Az előadók a probléma hosszas elemzése helyett olyan példákat mutatnak be, amelyek egy-egy kisebb-nagyobb közösségben képesek esélyt adni a felzárkózásra, de legalábbis javítani az életkörülményeket. A beszélgetésen részt vesz Bogdán László, Cserdi romákat segítő polgármestere, a hajléktalanoknak ételt osztó biciklisták, a Budapest Bike Maffia, a civil adományokból ételosztásokat szervező Heti Betevő Egyesület valamint Tarr Hajnalka, az Autistic art művészeti vezetője.

És természetesen a legaktuálisabb téma, a bevándorlók és a kivándorlók ügye sem maradhat ki, amelyekről a CEU, a Helsinki Bizottság, a UNHCR és a Tárki képviselői osztják meg véleményüket. Beengedni vagy elengedni? Nyitni vagy zárni? Befogadni vagy elfogadni? Visszahívni vagy távol tartani? Van-e egyáltalán jó megoldás?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az idei Fenntarthatósági Napon díjátadásokra is sor kerül: kihirdetik a fenntarthatósági sajtópályázat nyerteseit, valamint az eseményen kerül sor a "Te meddig vagy?" címen meghirdetett különleges - zene/slam, filmkészítési valamint kreatív - pályázat díjainak ünnepélyes átadására.

A 8. Fenntarthatósági Napot az elmúlt évekhez hasonlóan hajnalba nyúló koncertek (Bohemian Betyars, Rotfront) és DJ műsora zárják.

Az eseményre regisztrálni IDE KATTINTVA lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm