27 °C Budapest

Ha csak egy helyre mész el most hétvégén, ez legyen az

2015. szeptember 22. 20:03

A távolság társadalmi értelemben különös fogalom, hiszen a lehetőségeinket befolyásolja, hogy a dolgok közelebb vagy messzebb vannak tőlünk. Hol csökkentenénk a távolságot, hiszen annyi minden lehetne sokkal közelebb, máskor inkább messzebbre helyeznénk magunktól a problémákat. Hogyan növelhető vagy csökkenthető, és hogyan fogadható el a távolság? - erre keresnek válaszokat 8. Fenntarthatósági Nap résztvevői szeptember 26-án, a Millenárison.

Több mint 40, a fenntarthatósághoz kapcsolódó területen működő kiállítóval és izgalmas kerekasztal beszélgetésekkel várja az érdeklődőket immár nyolcadik alkalommal Fenntarthatósági Napján a Telekom.

A 8. Fenntarthatósági Nap Alföldi Róbert inspirációs előadásával kezdődik, aki ezzel a nap során ingyenesen megtekinthető kerekasztal-beszélgetéseket is felvezeti, amelyekben a részvevők a távolságot vizsgálják különböző nézőpontokból.

Először a környezeten belüli távolság témáját körbe járva az előadók - Bauer Lea, a hazai mezőgazdasági termékeket ellenőrző Biokontroll munkatársa, Varga Géza, Galgafarm Ökufalu képviselője, Varga János, a Becsehelyi Kiviültetvény tulajdonosa és Dr. Vásárhelyi Gábor, az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizikai Kutatócsoport vezetője - a táplálkozás kapcsán felmerülő kérdésekről beszélgetnek. Míg a világ egyik fele nem tart a génmódosított élelmiszerektől, addig sokan csak a biopiacok kínálatára esküsznek. Mindeközben pedig sokuknak nincs arról pontos képe, miből is áll mindaz, amit megesznek.

Ezt követően a gazdaság terén tapasztalható távolságokról esik szó. Egyszer fenn, egyszer lenn. Az ország, ami nemrég még követendő példának tűnt, percek alatt omlik össze gazdaságilag, egy másik pedig olyankor kezd növekedésbe, amikor a legfelkészültebb elemzők sem számítanak rá. Gyakori jelenség ez a világgazdaságban, de vajon hogyan alakulnak a makroökológiai trendek, milyen modell mentén működik a spanyol vagy éppen a kínai gazdaság? Mit érdemes eltanulni? Mivel kell óvatosnak lenni? Ezekről is szó esik majd a gazdasági kerekasztal szereplőinek - Felcsuti Péter, Madár István, Dr. Vértes András - beszélgetésében.

A társadalmi szekcióban a szegénység, a kirekesztettség témaköre kerül górcső alá. Az előadók a probléma hosszas elemzése helyett olyan példákat mutatnak be, amelyek egy-egy kisebb-nagyobb közösségben képesek esélyt adni a felzárkózásra, de legalábbis javítani az életkörülményeket. A beszélgetésen részt vesz Bogdán László, Cserdi romákat segítő polgármestere, a hajléktalanoknak ételt osztó biciklisták, a Budapest Bike Maffia, a civil adományokból ételosztásokat szervező Heti Betevő Egyesület valamint Tarr Hajnalka, az Autistic art művészeti vezetője.

És természetesen a legaktuálisabb téma, a bevándorlók és a kivándorlók ügye sem maradhat ki, amelyekről a CEU, a Helsinki Bizottság, a UNHCR és a Tárki képviselői osztják meg véleményüket. Beengedni vagy elengedni? Nyitni vagy zárni? Befogadni vagy elfogadni? Visszahívni vagy távol tartani? Van-e egyáltalán jó megoldás?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az idei Fenntarthatósági Napon díjátadásokra is sor kerül: kihirdetik a fenntarthatósági sajtópályázat nyerteseit, valamint az eseményen kerül sor a "Te meddig vagy?" címen meghirdetett különleges - zene/slam, filmkészítési valamint kreatív - pályázat díjainak ünnepélyes átadására.

A 8. Fenntarthatósági Napot az elmúlt évekhez hasonlóan hajnalba nyúló koncertek (Bohemian Betyars, Rotfront) és DJ műsora zárják.

Az eseményre regisztrálni IDE KATTINTVA lehet.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 28. 10:19
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM