3 °C Budapest

Népszerűek a bevásárlóutak: ide megyünk a legtöbben

2015. szeptember 10. 10:05

Több turista érkezett idén Magyarországra, mint tavaly, ráadásul hosszabb ideig maradnak nálunk. A magyarok utazási kedve is megnőtt, de nemcsak pihenés céljából utazunk külföldre, hanem bevásárló útra indulunk a környező országokba - írja a Magyar Nemzet.

Több mint tizenegymillió turista látogatott Magyarországra 2015 márciusa és májusa között, ez 5,2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss kiadványából. Az egy napra látogatók száma 0,2 százalékkal csökkent, a több napra érkezőké viszont 20 százalékkal, 3,4 millió főre emelkedett. A vizsgált időszakban nem csak többen jöttek, de hosszabb ideig is maradtak nálunk a külföldi turisták: összesen 28,9 millió napot töltöttek el Magyarországon, ez 6,6 százalékkal több a korábbinál.

A magyarok is többet utaztak külföldre, mint egy évvel korábban, több mint 4,5 millió alkalommal hagytuk el az országot. Ez 7,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Többnapos külföldi útra 12 százalékkal több magyar utazott, míg az egynapos utak száma 5 százalékkal nőtt. Összesen 12,6 millió napot töltöttek a magyarok külföldön, ez 4,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ugyanakkor a többnapos utak átlagos tartózkodási ideje fél nappal, 6 napra csökkent.

A bevásárló út is népszerű

A magyarok közül egyre többen járnak külföldre vásárolni. Az egy napra vásárlási célból külföldre utazó magyarok száma (a szerb határ kivételével) minden határszakaszon nőtt.

A bevásárló-turizmus közel fele Ausztriába irányult, itt egy év alatt egytizedével emelkedett a vásárlási célból kiutazók száma.

A Szlovákiába vásárolni utazók teszik ki a forgalom negyedét, egy év alatt 12 százalékkal emelkedett az ide vásárolni járók száma. Jelentősen nőtt a Romániába vásárolni járó magyarok száma is, aminek fő oka az, hogy az országban júniusban 24-ről 9 százalékra csökkent az élelmiszerek áfája.

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm