19 °C Budapest
Ezek a legjobb halsütők a Balatonnál - itt a lista!

Ezek a legjobb halsütők a Balatonnál - itt a lista!

2015. augusztus 8. 07:01

Ha nyár, akkor Balaton. Ha Balaton, akkor sült hal. Na, nem a fej nélküli hekk, hanem keszeg, süllő - azaz fogas -, vagy garda, egyszóval valamelyik balatoni fajta. Persze manapság nagy mázli kell ahhoz, hogy tényleg balatoni hal kerüljön a vecsési mellé a papírtányérra, nem pedig külföldről importált portéka. Persze nem csak a halakkal van gond a magyar tengernél...

Nemrég rukkolt elő a legjobb balatoni halsütők idei toplistájával az I Love Balaton blog. Az összesítésre ezúttal mindössze 7 vendéglátóegység került fel, de legalább a Balaton déli és északi partján is találtak említésre méltó helyet a szerkesztők.

Néhány évvel ezelőtt a Pénzcentrum is górcső alá vette a magyar tenger partján található legjobb halsütödéket. Akkor még 11 olyan hely is akadt, amelyek a generációs hagyományokat megtartva igazi kulináris élménnyel várták a látogatókat. Az idei listán szereplő "büféken" túl ilyen volt a lellei Nádfedeles halsütő, Kremánék siófoki halsütödéje, a Hal-Álom halsütöde Balatonszemesen, a fűzfői Halsütő, valamint a Gyenesdiáson található Halbolt és halsütő.

Arról ugyan nincs információnk, hogy az I Love Balaton milyen szempontrendszer szerint értékelte a legjobb balatoni halsütőket, mindazonáltal sokat mondó, hogy mindössze hetet tartottak említésre méltónak. Ebben vélhetően nagy szerepe van annak, hogy 2013-óta nem lehet halászni a Balatonon, így kicsi az esélye annak, hogy jó minőségű balatoni hal kerüljön a vecsési mellé a papírtányérra.

Persze biztos van olyan, aki feketén szerzi be az alapanyagot, például horgászoktól, de a többség nem kockáztat, és inkább környékbeli halastavakból, halgazdaságokból vásárol, vagy pedig - és ők vannak vélhetően a legtöbben - külföldről rendel. Iparági értesüléseink szerint

a süllőt főként Kazahsztánból és Törökországból importálják a balatoni vendéglátók és központi hűtőházak.

Nem csak a halakkal van gond

Megrekedt a hetvenes években a balatoni vendéglátás

- fakadt ki nemrég Csapody Balázs.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legendás Kistücsök étterem tulajdonosa a Balaton Fejlesztési Tanács, a Balatoni Szövetség és a Balatoni Kör közös közleményére reagálva mondta el véleményét. Finoman fogalmazva sem ért ugyanis egyet a szakmai szervezetek azon véleményével, miszerint a tóparti vendéglátás, a gasztrokultúra színvonala folyamatosan javul.

Akik Európa üdülőhelyeire járnak, azok láthatják: elment mellettünk a világ. A hajam égnek áll a balatoni strandbüfék kínálatát látva: hurka, kolbász, palacsinta, lángos, pörkölt, gulyás, vagyis minden egy helyen, noha ekkora választékot csak olyan helyen szabadna kínálni, amelyik minden szempontból alkalmas, felkészült rá. Meggyőződésem, hogy nemcsak Európa más fürdőhelyein, hanem nálunk is lenne vevő egy teljesen más büfékínálatra, könnyű zöldség-és gyümölcssalátákra, helyi sajtspecialitásokra, mert sokan a nagy melegben nem jól beebédelni akarnak, hanem csak "csipegetni"

- vélekedett Csapody Balázs, aki a balatoni régió legabszurdabb problémájának továbbra is azt tartja, hogy

nincsen balatoni hal az éttermek kínálatában!

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30