5 °C Budapest

Budapestről repülsz a nyáron? Ezt jobb, ha tudod

2015. június 26. 11:03

Sokan nincsenek tisztában azzal, pontosan hogyan zajlik a repülőtereken az utasok biztonsági ellenőrzése, milyen szabályokat kell betartanunk, hogy eshetünk túl a leggyorsabban a vizsgálaton. A Pénzcentrum mutatja a legfontosabbakat.

A repülőtéri terminálokon minden utas biztonsági ellenőrzésen esik át.

A Budapest Airport azt kéri az utasoktól, hogy

  • ürítsék ki zsebeiket,
  • vegyék le a felsőruházatukat (zakó, blézer, kabát, mellény, stb.),
  • helyezzék a tárgyakat, ruhákat a műanyag tálcákba.

Külön kérésre az övet és a cipőt is le kell venni (utóbbi esetben igény esetén lábzsákok állnak rendelkezésre).

A hordozható számítógépeket minden esetben ki kell venni a kézipoggyászból, és külön tálcába kell helyezni.

A személyek ellenőrzésekor használt röntgenkészülék nincs káros hatással az egészségre, a pacemaker-re és a celluloid fotóra sem.

A (megengedett 100 milliliteresnél nem nagyobb kiszerelésű) folyadékokat, aeroszolokat és géleket szintén ki kell venni a kézipoggyászból, és átlátszó műanyag zacskóban kell átvilágítani (ilyen zacskót a reptéren is tudunk vásárolni, még az ellenőrzés előtt).

Előfordulhat, hogy a személyzet kéri a laptopok és egyéb nagyobb elektronikai készülékek bekapcsolását, hogy meggyőződhessenek azok rendeltetésszerű használatáról.

Milyen folyadékot vihetünk fel a repülőre kézipoggyászban?

Folyadék csak kis mennyiségben és különleges csomagolásban juthat a repülőgép fedélzetére. Lehetőség szerint a folyadékot (krémet, zselét, olajat, zsírt) a feladandó poggyászba csomagoljuk.

A fedélzeti használatra szánt folyadékot egyenként 100 milliliteres (1 deciliteres) tárolóedényekben lehet szállítani. A kis tégelyeket átlátszó és újrazárható műanyag zacskóban kell elhelyezni. A 100 milliliternél nagyobb mennyiségű folyadékot a biztonsági személyzet elkobozza és megsemmisíti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az éles, vagy veszélyes tárgyakat (például a bicska, kés, olló, manikűrkészlet, tű, reszelő, dísztőr, bármilyen szúró-vágó eszköz, dísztárgy, savas akkumulátor, hőfejlesztő eszközök stb.) a feladandó poggyászba kell csomagolni mivel ezek semmilyen körülmények között nem vihetők fel a fedélzetre.

A kézipoggyászba érdemes csomagolni az utazás közben hasznos dolgokat, például könyvet, gyógyszert vagy zsebkendőt. Az úti okmányokat nem szabad a feladott poggyászok közé csomagolni.

Nem tarthatunk magunknál -többek között-

  • lőfegyvereket, lőszereket, robbanóanyagokat
  • "elkábító" eszközöket (például sokkolót, gázsprayt)
  • hegyes végű vagy éles szélű tárgyakat
  • 6 cm-nél hosszabb pengéjű kést, ollót
  • feszítővasat, baseballütőt.

A biztonsági vizsgálat, a ruházat és a kézipoggyász átvilágítása után az utasok a tranzit területére érkeznek, ahol szabadon válogathatnak az üzletek, éttermek - duty free boltok - kínálatából. Az itt vásárolt termékeket - beleértve a folyadékokat is - szabadon felvihetjük a repülőgép fedélzetére, mert ezek már átestek a biztonsági ellenőrzésen.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 31. 10:03