Elkaszálták a budai luxusfejlesztést: jön a népszavazás

2014. május 29. 14:36

Sem sípálya, sem parkolóház, sem pedig sportkomplexum nem épül a Normafán. Apróbb fejlesztések azonban lesznek; a konkrét tervjavaslatról helyi népszavazás fog dönteni. Erre akár már az év végén is sor kerülhet - értesült a Pénzcentrum.hu.

Ahogy arra a mai napon - a Népszava cikkét hivatkozva - az MTI is felhívta a figyelmet, a Hegyvidék c. lapnak május 20-án adott interjújában Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere a Normafa fejlesztésével kapcsolatban arról beszélt, hogy: "Tiszteletre méltó és az európai sílobbi törekvése, hogy itt egy akár nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas sípályát alakítsunk ki, de a mögöttünk lévő egyeztetések alapján úgy látom, ennek nincs esélye - egy a gerincről a Harangvölgy aljáig húzódó sípálya kialakítása szerintem illuzórikus. (...) ma már szerintem minden szereplő pontosan látja, hogy nincs szó semmilyen beruházásról, vagy építkezésről."

A polgármester szavai kapcsán megkerestük a kerületi vezetést, hogy röviden foglalják össze, az eredeti tervekhez képest mennyiben változtak az elképzelések. Kíváncsiak voltunk, pontosan milyen fejlesztési elemekről beszélhetünk most, illetve várhatóan mikor kezdődhet meg az igen elhanyagolt terület rehabilitálása? Kérdéseinkre Váczi János, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere reagált:

"Csak megerősíteni tudom amit Pokorni Zoltán polgármester mondott, miszerint beruházás és sportcentrum építés nem lesz a területen. Ilyen tervek eddig sem voltak, ezt néhányan vagy félreértették, vagy szándékosan félremagyarázták. A szeptemberben elfogadott törvény páratlan lehetőséget adott a Hegyvidéki Önkormányzatnak, hiszen a Normafa közel 350 hektáros területét a kezelésünkbe vettük, ami azért volt fontos, hogy végre elindulhasson a most sajnos méltatlanul elhanyagolt terület rendbetétele. Az elmúlt fél évben rengeteg egyeztetés zajlott, amely során mindenki a saját szempontjainak fontosságáról próbált meggyőzni minket. Találkoztunk a sízők, a kerékpárosok, a nagycsaládosok, a fogyatékkal élők, a futók, a természetjárók és különféle zöld szervezetek képviselőivel és most már lassan kezdenek körvonalazódni azok a tervek, amelyeket a kerületben élők elé fogunk majd a helyi népszavazás előtt terjeszteni. Mára már látszik, hogy például játszóterek, tanösvények, padok, öltözők lesznek, hosszú, a harangvölgy aljáig érő hóágyúzott sípályát viszont nem érdemes, sőt nem is szabad kialakítani és új sportközpont építése sem lesz a tervekben, hiszen minden funkció, amit egy szépen rendbe hozott park, vagy parkerdő igényel elhelyezhető a területen meglévő ingatlanokon. Ezek között egyébként található több olyan ingatlan is, amely műemléki védettsége ellenére rettenetesen lepusztult állapotban van, a megújításukat, és értelmes funkcióval való megtöltésüket fontos feladatnak tartom. A következő hónapokban elindul a Libegő felső végállomásánál levő játszótér teljes megújítása. Ennek az előkészítésébe több civil szervezetet is bevontunk, ez egyébként jó példája annak, hogy a terület megújításával kapcsolatos döntések során folyamatosan egyeztetünk az érintett szervezetekkel. Néhány hónappal ezelőtt még szó volt arról, hogy esetleg gumi borítású futókört kellene építeni a területen, de aztán meggyőztek minket arról, hogy egy ilyen fejlesztésnek jobb helye van a Városmajorban (ahol pont a héten adtuk át a rekortán futópályát), a Normafánál azonban a közvilágítást meg kell majd valahogy oldani, hiszen eddig az őszi, téli hónapokban délután már vaksötétben botorkáltak a sétálók, futók, vagy kirándulók. Továbbra is folytatódik a Natura 2000-es hatásvizsgálat, hiszen nagyon fontos, hogy egy teljes vegetációs ciklus vizsgálatai alapján kapjunk tiszta képet a területen levő védett növény és állatfajokról. Ezt követően készülhet majd el a megvalósíthatósági tanulmány, amelynek eredményét tehát a konkrét tervjavaslatot a kerületiek számára elérhetővé tesszük, amelyet a helyi népszavazás fog követni. Erre akár már az év végén is sor kerülhet."


NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem