Luxusfejlesztésre készülnek Budapesten Orbánék

2013. július 3. 05:25

Készülnek a Normafa tervei - jegyezte meg Orbán Viktor hétfőn délután a felújított margitszigeti szökőkút átadó ünnepségén. Hamarosan tehát újra sí-, és rekreációs központ lehet Buda kedvelt kirándulóhelye. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

Hétfő délután a felújított margitszigeti szökőkút átadó ünnepségén a kormányfő felidézte a "Budapest 21" szerződést, amelynek célja, hogy Budapestet a 21. század nagy fővárosai közé emelje. Ennek eleme a számos már futó fejlesztés között jó néhány egyelőre csak tervasztalon fekvő koncepció, mint például a Normafa rekonstrukciója is.

A kormányfő hétfői megszólalását a Normafa rekonstrukciós tervei kapcsán egyébként konkrétumok is megelőzték. A vasárnapi Magyar Közlönyben jelent meg ugyanis a Normafa Park beruházás megvalósításáról szóló kormányhatározat. Mint azt a dokumentumban írják, megállapították, hogy a budapesti polgárok igényt tartanak arra, hogy a fővárost környező erdők közparkként kerüljenek hasznosításra, s ennek a célnak első eleme lehet a Normafa rekonstrukciója.

A kormányhatározat szerint 2013. július 31-ig kell a Belügyminisztériumnak véglegesítenie, illetve kidolgoznia a kiemelt budai beruházás koncepcióját, valamint a kivitelezéshez és működtetéshez szükséges jogszabályokat. Az elkészült dokumentumokat ezt követően a kormány tárgyalja meg. A vidékfejlesztési-, illetve nemzeti fejlesztési miniszternek pedig a fővárost környező erdőterület közparkká történő átminősítésével lesz majd a következő hetekben munkája. Az átminősítéshez ugyanis megfelelő szabályozási javaslatot kell kidolgozniuk.

A Normafa Park beruházás kapcsán a kormány legfontosabb elvi döntései a következők:

  • a beruházás kapcsán érintett földterület állami tulajdonban marad, amelyet az állam a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat részére vagyonkezelésbe ad;
  • a Normafa területének használatára funkcióhoz kötötten kerül sor;
  • szükséges a Normafa Park területének közparkká történő átminősítése;
  • a Normafa Park megvalósítására és nonprofit alapú működtetésére, az önkormányzat szervezeti bázisán, állami támogatással kerül sor, külön gazdasági társaság alapítása nélkül;
  • az állam - mint a földterület tulajdonosa - részére biztosítani szükséges a Normafa Park tekintetében a megfelelő ellenőrzési jogosultságot.

A politikai vezetés egyébként már régóta számol a terület rehabilitálásával. Olyannyira, hogy a Pénzcentrum.hu értesülései szerint Orbán Viktor kormányfő a projekt megvalósítása érdekében már korábban kijelölt egy miniszterelnöki megbízottat. "Vincze P. Márton segíti a munkánkat a Normafa fejlesztésével kapcsolatban" - válaszolta a megbízott személyét firtató kérdésünkre még áprilisban Váczi János, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere. Mint ismert, Vincze P. Márton a Testnevelési Egyetem atlétikai, illetve síszakedzői szakán végzett szakember; jelenleg a rendőrök, a terrorelhárítók és a katasztrófavédők kiképzését irányító Rendészeti Szervek Kiképző Központjának (RSZKK) vezetője.


Nagyobb térképre váltás

Mit tudunk eddig a fejlesztésről?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere egy február végi előadáson beszélt először a fogaskerekű és a Normafa rekonstrukciójáról. Előbbi keretében a fogaskerekű útvonala meghosszabbodna egyfelől a Széll Kálmán térig, illetve a másik oldalon a Normafáig, ahol a korszerűsítés a síélet újraélesztését is jelentené, négy sílifttel, hóágyúval és megfelelő számú parkoló kialakításával.

"A koncepció lényege, hogy a Budapesten illetve a Hegyvidéken élők számára megpróbáljuk visszaállítani a környéken a 70-es évekig működő intenzív, egyedülálló sí életet. Optimális esetben ez a fejlesztés összekapcsolható a Fogaskerekű vasút rehabilitációjával. Ez vágány és kocsicserét jelentene, nyomvonal meghosszabbítást és megálló felújítást. Ezzel tudnánk bekapcsolni a Fogaskerekűt a főváros közösségi közlekedésébe. A sínpálya egészen a Normafáig érne, ezért télen tökéletes közlekedési eszköz lenne a helyreállított sípályák megközelítéséhez. A koncepció még kidolgozás alatt van, de téli, nyári fejlesztést jelent; tavasztól őszig Budapest legnagyobb közparkja várná a kirándulókat, sétálókat, kocogókat a város tetején" - válaszolta a Pénzcentrum.hu megkeresésére korábban Váczi János.

A fogaskerekű mindkét irányban való meghosszabbítása egy hiánypótló elem lenne a közösségi közlekedés hálózatában - véli Finta Sándor, Budapest főépítésze. "A most lezajlott Széll Kálmán téri építészeti tervpályázat, ahol a zsűri elnöke voltam, számol a fogaskerekűnek a térre való behozatalával. Nem a mostani ütemben, de megvan rá a lehetőség. A Normafánál pedig szintén elfeledett funkciók vannak, amelyek korábban népszerűek voltak, sőt olyan különlegességek is, mint a régi síugrósáncok. A fogaskerekű integrálása a közösségi közlekedés rendszerébe nemcsak a hivatásforgalmi közlekedést segítené elő ezen a szakaszon, ezzel csökkentve a belváros felé áramló gépjárműforgalmat, de nagymértékben hozzájárulna a Normafa újjáéledéséhez, széles korosztály számára egész évben jól kihasználható, sport-, szabadidő- és turisztikai célú fejlesztéséhez" - mondta el a rehabilitációs koncepció kapcsán a Pénzcentrum.hu megkeresésére korábban Finta Sándor.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm