1 °C Budapest

Luxusfejlesztésre készülnek Budapesten Orbánék

2013. július 3. 05:25

Készülnek a Normafa tervei - jegyezte meg Orbán Viktor hétfőn délután a felújított margitszigeti szökőkút átadó ünnepségén. Hamarosan tehát újra sí-, és rekreációs központ lehet Buda kedvelt kirándulóhelye. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

Hétfő délután a felújított margitszigeti szökőkút átadó ünnepségén a kormányfő felidézte a "Budapest 21" szerződést, amelynek célja, hogy Budapestet a 21. század nagy fővárosai közé emelje. Ennek eleme a számos már futó fejlesztés között jó néhány egyelőre csak tervasztalon fekvő koncepció, mint például a Normafa rekonstrukciója is.

A kormányfő hétfői megszólalását a Normafa rekonstrukciós tervei kapcsán egyébként konkrétumok is megelőzték. A vasárnapi Magyar Közlönyben jelent meg ugyanis a Normafa Park beruházás megvalósításáról szóló kormányhatározat. Mint azt a dokumentumban írják, megállapították, hogy a budapesti polgárok igényt tartanak arra, hogy a fővárost környező erdők közparkként kerüljenek hasznosításra, s ennek a célnak első eleme lehet a Normafa rekonstrukciója.

A kormányhatározat szerint 2013. július 31-ig kell a Belügyminisztériumnak véglegesítenie, illetve kidolgoznia a kiemelt budai beruházás koncepcióját, valamint a kivitelezéshez és működtetéshez szükséges jogszabályokat. Az elkészült dokumentumokat ezt követően a kormány tárgyalja meg. A vidékfejlesztési-, illetve nemzeti fejlesztési miniszternek pedig a fővárost környező erdőterület közparkká történő átminősítésével lesz majd a következő hetekben munkája. Az átminősítéshez ugyanis megfelelő szabályozási javaslatot kell kidolgozniuk.

A Normafa Park beruházás kapcsán a kormány legfontosabb elvi döntései a következők:

  • a beruházás kapcsán érintett földterület állami tulajdonban marad, amelyet az állam a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat részére vagyonkezelésbe ad;
  • a Normafa területének használatára funkcióhoz kötötten kerül sor;
  • szükséges a Normafa Park területének közparkká történő átminősítése;
  • a Normafa Park megvalósítására és nonprofit alapú működtetésére, az önkormányzat szervezeti bázisán, állami támogatással kerül sor, külön gazdasági társaság alapítása nélkül;
  • az állam - mint a földterület tulajdonosa - részére biztosítani szükséges a Normafa Park tekintetében a megfelelő ellenőrzési jogosultságot.

A politikai vezetés egyébként már régóta számol a terület rehabilitálásával. Olyannyira, hogy a Pénzcentrum.hu értesülései szerint Orbán Viktor kormányfő a projekt megvalósítása érdekében már korábban kijelölt egy miniszterelnöki megbízottat. "Vincze P. Márton segíti a munkánkat a Normafa fejlesztésével kapcsolatban" - válaszolta a megbízott személyét firtató kérdésünkre még áprilisban Váczi János, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere. Mint ismert, Vincze P. Márton a Testnevelési Egyetem atlétikai, illetve síszakedzői szakán végzett szakember; jelenleg a rendőrök, a terrorelhárítók és a katasztrófavédők kiképzését irányító Rendészeti Szervek Kiképző Központjának (RSZKK) vezetője.


Nagyobb térképre váltás

Mit tudunk eddig a fejlesztésről?

A Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere egy február végi előadáson beszélt először a fogaskerekű és a Normafa rekonstrukciójáról. Előbbi keretében a fogaskerekű útvonala meghosszabbodna egyfelől a Széll Kálmán térig, illetve a másik oldalon a Normafáig, ahol a korszerűsítés a síélet újraélesztését is jelentené, négy sílifttel, hóágyúval és megfelelő számú parkoló kialakításával.

"A koncepció lényege, hogy a Budapesten illetve a Hegyvidéken élők számára megpróbáljuk visszaállítani a környéken a 70-es évekig működő intenzív, egyedülálló sí életet. Optimális esetben ez a fejlesztés összekapcsolható a Fogaskerekű vasút rehabilitációjával. Ez vágány és kocsicserét jelentene, nyomvonal meghosszabbítást és megálló felújítást. Ezzel tudnánk bekapcsolni a Fogaskerekűt a főváros közösségi közlekedésébe. A sínpálya egészen a Normafáig érne, ezért télen tökéletes közlekedési eszköz lenne a helyreállított sípályák megközelítéséhez. A koncepció még kidolgozás alatt van, de téli, nyári fejlesztést jelent; tavasztól őszig Budapest legnagyobb közparkja várná a kirándulókat, sétálókat, kocogókat a város tetején" - válaszolta a Pénzcentrum.hu megkeresésére korábban Váczi János.

A fogaskerekű mindkét irányban való meghosszabbítása egy hiánypótló elem lenne a közösségi közlekedés hálózatában - véli Finta Sándor, Budapest főépítésze. "A most lezajlott Széll Kálmán téri építészeti tervpályázat, ahol a zsűri elnöke voltam, számol a fogaskerekűnek a térre való behozatalával. Nem a mostani ütemben, de megvan rá a lehetőség. A Normafánál pedig szintén elfeledett funkciók vannak, amelyek korábban népszerűek voltak, sőt olyan különlegességek is, mint a régi síugrósáncok. A fogaskerekű integrálása a közösségi közlekedés rendszerébe nemcsak a hivatásforgalmi közlekedést segítené elő ezen a szakaszon, ezzel csökkentve a belváros felé áramló gépjárműforgalmat, de nagymértékben hozzájárulna a Normafa újjáéledéséhez, széles korosztály számára egész évben jól kihasználható, sport-, szabadidő- és turisztikai célú fejlesztéséhez" - mondta el a rehabilitációs koncepció kapcsán a Pénzcentrum.hu megkeresésére korábban Finta Sándor.

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?