Sem sportcentrum, sem parkolók nem épülnek a Normafán

2013. november 7. 16:52

Sem sportcentrum, sem parkolók nem épülnek fent a Normafán - emelte ki a XII. kerületi lakosoknak címzett levelében Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere.

Polgármesteri levelet fogalmazott a Normafa rehabilitációjáról Pokorni Zoltán a XII. kerület lakosainak. A polgármester megítélése szerint ugyanis az elmúlt hetekben a sajtóban és a közösségi médiában számos valótlanság és rémhír jelent meg a terület jövőjével kapcsolatban.

KATTINTS! Interjú Vincze P. Mártonnal, a Normafa Park projekt miniszterelnöki megbízottjával

Levelében a polgármester emlékeztetett: a Magyar Országgyűlés szeptember végén törvényt alkotott a Normafa területének rehabilitációjával kapcsolatban. E szerint Magyarország Kormánya biztosítja a fejlesztéshez szükséges pénzt, és a terület rendezését a Hegyvidéki Önkormányzatra bízta. Pokorni ugyanakkor hangsúlyozta, a törvény semmire sem kötelezi a kerületet, csupán a fejlesztés elvi és gyakorlati lehetőségét teremti meg.

Pokorni Zoltán levelében a következőket emelte ki:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Semmiféle munka nem indulhat el addig, amíg a helyi népszavazás során az itt élők nem döntenek arról, hogy a szigorú környezetvédelmi vizsgálatokra épülő tervek megvalósuljanak-e a Normafánál.
  • Az önkormányzat szándéka, hogy csökkenjen a területen a gépkocsiforgalom, amit elsősorban a közösségi közlekedés fejlesztésével lehet elérni. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk a Fogaskerekű és a Libegő fejlesztését, megújítását. Nem épülnek új parkolók fönt a kiránduló terület mellett, mert nem szeretnénk, hogyha gépkocsival közelítenék meg a Normafát. Új, kisebb parkolók épülhetnek, de elsősorban olyan lenti részeken, mint például a Fácános, ahonnan közösségi közlekedéssel vagy libegővel, lifttel is elérhető a Normafa kirándulásra, futásra, sízésre alkalmas része. A Fácános egyébként is fontos része a fejlesztésnek, hiszen a most romos, elhanyagolt és körbekerített területen egy új közparkot szeretnénk létrehozni. Megszüntetjük a hétvégékre sajnos gyakran jellemző közlekedési káoszt és az évek óta tartó, természetkárosító "erdőbe parkolást" és szemetelést. Csak az elmúlt hétvégén több mint négyezer gépkocsi volt fent a Normafánál. A lenti parkolók kialakításával, a Fogaskerekű és a tömegközlekedés fejlesztésével tudjuk csökkenteni majd a gépkocsiforgalmat.
  • Nem épül sportcentrum a Normafánál, sőt új építésű épületeket sem tervezünk. Célunk, hogy lehetőleg minden kiszolgáló épület a már meglévő, sok esetben régi, műemléki épületek felújításával valósuljon meg.
  • Nem lesz fizetős a sétálás, a túrázás, a kirándulás, a futás, a sífutás, a biciklizés. Ha a természetvédelmi vizsgálatok engednek síliftet a területre, azt lehet fizetőssé tenni, de erről majd a részletes tervek elkészülte után tudunk közösen dönteni.
  • Nem épül közpénzből templom a területen. Bár az 1930-as évek óta tervben van egy engesztelő kápolna építése, ez, ha meg is valósul, egy adományokból felépülő kis kápolna lesz, aminek lehetséges helyét a szigorú természetvédelmi szempontok alapján készülő tanulmány eredményei befolyásolhatják.
  • Természetesen nem lesz erdőirtás és semmiféle zöld terület csökkenés sem. A sétáló, futó,kiránduló, sífutó ösvények és utak már jórészt adottak, a régi lesiklópályák jelentős részben pedig réten vagy elgazosodott, bozótos területen haladnak. Arra pedig, hogy a korábban működő sílifteteket vagy hóágyút hol és milyen módon lehet vagy érdemes újratervezni, a Natura 2000 hatásvizsgálat és a saját környezetvédelmi vizsgálataink fognak javaslatot tenni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem