Nem mernek charter járatokat indítani a magyar utazási irodák

MTI
2013. november 26. 09:33

Egyelőre csak tucatnyi cég vállalkozik 2014-ben charteres utazásszervezésre a mintegy 1200 regisztrált hazai iroda közül, az általuk 2014-re igazolt kaució mértéke a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal legfrissebb adatai szerint alig haladja meg a 6 milliárd forintot - számol be róla a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A végleges adatok a lap keddi cikke szerint csak januárban állnak majd rendelkezésre, de az szinte biztos, hogy a 2013-as szintet nem éri el a piac, amikor 24 cég vállalkozott charteres utazásszervezésre 9 milliárd forintos kaucióval.

Ennek egyik fő oka, hogy a tunéziai és az egyiptomi válság miatt becsődölt a Best Reisen, amely a második legnagyobb, 1,2 milliárd forintos kaucióval rendelkezett.

A charterező cégeknek a magasabb kockázat nyomán 20 százalék a kaució, de minimum 20 millió forint, a nem chartereztető utazásszervezőknél 12 százalék. A biztosíték összegéből kell fedezni az utazás megkezdése után hoppon maradt utasok, valamint a kényszerű kint tartózkodás költségeit, az egyéb jogosultakat a fennmaradó összegből kártalanítják.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?