28 °C Budapest

Újdonság jöhet a BKK pénztáraiban

MTI
2013. szeptember 25. 17:45

A jegypénztárakban nyomtathatják a jövőben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jegyeit és bérleteit, valamint ingyenes lehet a Soroksár-busz, ha elfogadják a képviselők az erről szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén.

Az előterjesztés szerint a nyomdában készített jegyek és bérletek erőforrásigénye, költsége, a változásokkal szembeni rugalmatlansága és biztonsági kockázatai miatt a BKK elkezdte az előkészítését az új rendszernek, amelyben a jegyeket és bérleteket a jegypénztárban nyomtatják ki hőpapírra.

Emiatt jelentős változás lesz az értékesítési folyamatban: a bérleteken az igazolvány számát, illetve a Budapest hetijegyen a nevet a tulajdonos helyett a pénztáros tünteti fel a vásárláskor. A környéki bérleteken a település, a HÉV-bérleteken a megállók nevét pedig bélyegzés helyett nyomtatással rögzíti majd a pénztáros. Az átszállójegy két darab jegyszelvény, a tíz darabos gyűjtőjegy pedig tíz önálló jegyszelvény és egy bizonylat lesz.

A beterjesztett javaslat ingyenessé tenné a Soroksár-buszt, amelyet 135 és 135A jelű járatra változtatnának. A díjmentes közlekedés igényét a kerületi önkormányzat jelentette be, Soroksár nettó 31,2 millió forintot fizet évente ezért a BKK-nak, így menetdíjbevétel-kiesés nem várható.

További változás, hogy a nosztalgiajáratokat integrálnák a fővárosi közlekedésbe, mivel a közszolgáltatás keretein kívül működő járatok nem tudnak önfenntartó módon üzemelni, ezért az egyetlen megoldás, ha közlekedésszervezői feladatellátás keretében üzemeltetik tovább a járatokat. A beolvasztással a díjszabás nem változna, ugyanakkor díjmentességet egyes csoportoknak ezeken a járatokon is biztosítanának.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?