11 °C Budapest

Ezektől az éttermektől kell félni Budapesten? A lista

Pénzcentrum
2013. június 17. 05:34

Az elmúlt napokban, a nyári turisztikai csúcsszezon kezdetéhez igazítva több olyan hír is megjelent a hazai sajtóban, amely átverős, túlszámlázó éttermekről, bárokról, becsapós éttermekről és becsapott vendégekről szólnak. Az áldozatok elsősorban turisták, akik sokszor nehezen ismerik ki magukat a magyar viszonyok között. A Pénzcentrum.hu most mutatja, hol vannak azok a helyek, amelyektől óva intik a Budapestre látogató turistákat.

Az elmúlt napokban - részben a turisztikai csúcsszezon kezdetével megszaporodtak azok a híradások, amelyek átverős, becsapós, túlszámlázós, elképesztő árakkal dolgozó éttermekről, bárokról szólnak. Egy belvárosi, Dorottya utcai vendéglátóhelyen például nemrég három pálinkáért 18 ezer forintot, egy pohár fehérborért 12 ezer forintot kértek el egy külföldi vendégtől. Az online fórumokon is panaszkodnak a turisták: volt, aki arról számolt be, hogy tízszer akkora összegről kapott számlát, mint azt várta.


Többen arról írnak, hogy csinos lányok csalogatják be a külföldieket a helyre, fizetéskor azonban - amikor a turisták a finoman szólva is irreális árak miatt reklamálnak - a személyzet meglehetősen agresszívvá válik, sokszor a hely egy-egy munkatársa kíséri el őket a legközelebb bankjegykiadó automatáig.

A számlázási viták miatt a rendőrségnek is többször ki kellett már szállnia a helyszínre. Az V. kerületi önkormányzat pedig az étteremnek helyet adó ingatlan tulajdonosával kezdeményezett tárgyalást annak érdekében, hogy mondja fel a vendéglátóhely bérleti szerződését.

Az étterem vezetője a napokban az Origónak nyilatkozva azzal védekezett, hogy "az ajtón is kint vannak az árak, arról nem tehetek, ha nem tudják, amikor fél tizenegykor bejönnek, és keresztbe áll a szemük. Drága a környék, magasak a bérleti díjak, majdnem 500 ezer forint. Ráadásul be kell fizetni az adókat, forgalom pedig nem nagyon van, ennél nem lehet olcsóbban megúszni."

Több átverős helyre figyelmeztetnek a követségek

A veszélyes éttermekre a nagykövetségek is igyekeznek felhívni az utazók figyelmét. Az Egyesült Államok követségének honlapja külön fejezetet szentel azoknak a kluboknak és éttermeknek, amelyek problémásak lehetnek, igaz, konkrét neveket nem, csak címeket írnak le.

Ezek most a csúcséttermek Magyarországon: itt a lista! - KATTINTS

Mint írják, a legtöbb klub és étterem Budapesten a jogszabályokat betartva működik, és jó ár-érték arányú szolgáltatást nyújtanak. Vannak azonban olyan éttermek, amelyekről számos panasz érkezett a nagykövetség felé, etikátlan üzleti gyakorlatuk miatt. Az amerikai turisták elsősorban túlszámlázásra, inzultusra panaszkodnak, sőt, olyan helyről is tudnak, ahol konkrétan valamilyen droggal elkábították a vendéget.

Ezek a magyarok kedvenc éttermei 2013-ban: itt a lista! - KATTINTS

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tájékoztató szerint a legtöbb átverős hely Budapest belvárosában, az V. kerületben található. Bár a problémás bárok, éttermek nevét nem közlik, felsorolják, hogy pontosan hol találhatóak azok, amelyeket érdemes elkerülni az utazóknak:

- Night Club az Andrássy út és az Eötvös utca sarkán (VI. kerület)

- Night Club a Kiss József utca és a Rákóczi út kereszteződésénél (VIII. kerület)

- Night Club a Váci utca és a Régiposta utca sarkán, lifttel lehet megközelíteni (V. kerület)

A nagykövetség azt tanácsolja, hogy a turisták legyenek óvatosak a túlságosan segítőkésznek tűnő taxisofőrökkel, ne menjenek olyan bárba, étterembe, ahol nincsenek feltüntetve az árak, kérjék ki az étlapot fogyasztás előtt, és lehetőleg tartsák maguknál a fizetésig.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem