-1 °C Budapest

Fillérekért lehet luxusban nyaralni Magyarországon

Pénzcentrum
2013. június 14. 10:47

Az ausztriai statisztikai hivatal, a Statistik Austria frissen publikált elemzése szerint idén is Magyarország számít az egyik legkedvezőbb ár-érték arányú turisztikai célországnak, ahol a legtöbbet ér az osztrákok nyaralásra szánt pénze. Gyakorlatilag fillérekért nyaralnak nálunk az osztrákok, akik átlagosan 700 ezret költenek üdülésre.

A kimutatás szerint idén Magyarországon 77 százalékkal több turisztikai szolgáltatást lehet vásárolni ugyanannyi pénzből, mint a szomszédos Ausztriában. Ez az érték 3 százalékponttal magasabb a tavaly mért hasonló adatnál. A lista összeállítását a kosárszámítás szabályai szerint vásárlóerő-paritás alapján végzi a hivatal - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Magyar Turizmus Zrt.

Hány százalékkal több/kevesebb turisztikai szolgáltatást lehet vásárolni az egyes országokban, mint Ausztriában?Forrás: statistik.at


A "Urlabseuro" listán hazánkat egyedül Bulgária és Románia előzi meg, ám ezen desztinációk nem számítanak az osztrákok kedvelt nyaralóhelyei közé. Olyan népszerű turisztikai célországokat hagyunk "testhosszal" magunk mögött, mint Horvátország (127), Görögország (112), Franciaország (103) és Olaszország (101).

Egybehangzó felmérések szerint az osztrákok számára nyaralási célpontjuk kiválasztásánál elsőrendű szempont a kedvező ár-érték arány, így a turisztikai főszezon előtt publikált "elfogulatlan és pártatlan" számítások igen biztatóak az Ausztriából várható vendégforgalmunk idei alakulását tekintve is.

Egy friss, a nyári főszezon előtt készült kutatásból szerint az osztrákok az egyik legjobban költő turisták, akik az idei nyári szabadságuk alatt átlagosan 2.500 eurót (727 ezer forint) terveznek kiadni. Az elmúlt években rekordszámú osztrák turista érkezett hozzánk, akik évente 120 milliárd forintot költenek Magyarországon.

Tömegesen érkeznek hozzánk a lassú turisták

Európa nyugati felében a lassú turizmus (slow tourism) reneszánszát éli, ami a stresszes mindennapoktól elszakadva biztosít szellemi és lelki szempontból élményeket a turistáknak.

Ausztriában ugyancsak nagy népszerűségnek örvend és divatos a turizmus ezen új irányzata. Magyarországon is minél több világi turista számára szeretnék lehetővé tenni a szakrális helyek megismertetését, illetve a pihenéshez a testi-lelki felüdülés teljes spektrumában alternatívát kínálni a "közönséges" szálláshelyek és turisztikai attrakciók mellett. Tipikusan ilyen hely a Pannonhalmi Főapátság: a cél, hogy a Szent Márton-hegyen elhelyezkedő apátság szolgáltatásai és vonzerői minél jobban bekapcsolódjanak a turisztikai vérkeringésbe, s tovább növekedjen például az Ausztriából érkező látogatók száma.


A Magyarországra érkező osztrák turisták közel 20 százaléka kulturális motivációval érkezik, s ezen belül mintegy 10 százalékra tehető a kifejezetten egyházi, vallási hajtóerővel bíró utazások aránya.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?