Mikor vegyünk eurót nyaraláshoz? Itt a válasz

Pénzcentrum
2013. június 14. 15:15

Most érdemes eurót váltani a nyaraláshoz vagy befektetésre, újra 290 alatt az árfolyam. Ez ugyan nem rekorszint, de már hetek óta nem volt ilyen erős a hazai fizetőeszköz. Nagyobb gyengülés esetén kaszálhatunk most euróbefektetésünkkel vagy olcsóbban megúszhatjuk a külföldi nyaralásunkat. Körülnéztünk a bankok ajánlatai között is, a legjobb euró betét hozamokat kerestük.

Nem lesz nyáron sem stabil a forint a megkérdezett szakértő szerint, és mivel bármikor kialakulhatnak 10-15 egységnyi elmozdulások néhány nap alatt, éppen emiatt érdemes lesz folyamatosan résen lenni, hogy a nyaraláshoz szükséges valuta nagy részét kedvező árfolyam mellett szerezzük be. Ez az euró esetén inkább 290 alatti, a dollár esetén 220 alatti tartományt jelent . mondta el lapunknak a Portfolio.hu elemzője, Weinhardt Attila. 

Mi a helyzet most?

A 290-es szintről visszapattant a gyengülés irányába a forint, legalábbis az elmúlt órákban nem tudta újra megközelíteni azt. Az euróval szembeni jegyzések fokozatosan 291,5-ig emelkedtek. A dollár közben óvatosan erősödni kezdett az euróval, a fonttal és a svájci frankkal szemben (a jennel szemben nem megy egyelőre), emiatt a dollár/forint kurzus 219-ig visszaemelkedett. A svájci frank kurzusa 236,5 körül jár.Megtakarítanál euróban?

Alacsonyabb kamatok mellett akkor éri meg euróban befektetni, ha arra számítunk, hogy az árfolyam nekünk kedvező irányba mozdul el a lekötés ideje alatt. Ez az árfolyam különbözetnek kell fedeznie a kamatkülönbözetet és az átváltás költségét, hiszen az euró vételi és eladási árfolyam között több százalékpont eltérés is lehet.

Nézzük meg hogyan teljesített az euróbetét ez az elmúlt években, forintban vagy euróban volt érdemes félretenni? Példánkban megnéztük, hogy 1 millió forintot különböző időpontokban euró- és forintbetétbe téve, melyik hozza a nagyobb hozamot. Tehát a következő ábrán az egyes hónapokban lekötött éves betétek kifizetése látható. A piros egyenes az eredeti befektetésünket ábrázolja. Például 2009 novemberében lekötött egymillió forintnyi betétek forintban és euróban is 50 ezer forint körüli hozamot fizetett egy év múlva.


2010 októbere és 2011 júliusa között az euróbetéttel bőven a forint hozamok felett lehetett keresni, ez annak köszönhető, hogy az ekkor befektetett és egy év múlva lejáró megtakarítást 10-20 forinttal magasabb árfolyamon lehetett visszaváltani. Legrosszabbul azok jártak, akik 2009 márciusában döntöttek az euró mellett, ekkor ugyanis rekord különbség volt a kamatok között, a forintbetétekre 7,48 százalékot fizettek a bankok, az euróra "csak" 3,76 százalékot. De a legnagyobb baj az volt, hogy a 298 -as euró/huf árfolyam helyett már csak 265-öt kaptak egységnyi megtakarításukért a betétesek.

Hova tegyük a pénzünk?

Múlt havi körképünkben a bankok legkedvezőbb akciós ajánlatait vettük sorra, de még aktív banki kapcsolat mellett vagy friss pénzre is "csak" 2,25 százalékos hozamot érhetünk el a legnagyobb hazai pénzintézetekben tartott euró megtakarításunkkal.

A forintbetétek kamata ennél sokkal magasabb, 4,8 és 5 százalék elérhető a hitelintézetekben, ami 6-7 ezer plusz hozamot jelent ezer euró esetén. Ha legalább ekkora kifizetést várunk el az euró betétünktől is, akkor legalább 292-293 forintos euróárfolyamnak kell lennie egy év múlva, amikor visszaváltjuk a pénzünket. Ha ennél magasabb lenne az árfolyam, akkor a forintbetétekhez képest extra profitra teszünk szert. Mielőtt minden pénzünket euróra váltanánk érdemes meggondolni, mekkora kockázatot vagyunk hajlamos vállalni. Érdemes lehet megtakarításaink egy-egy részét más devizában és megtakarítási formában tartani. Ha euróban gondolkodunk, akkor ott van a betétek mellett a magasabb hozamot kínáló Prémium Euró államkötvény is, ami az eurózóna inflációja feletti 2,5 százalékos kamatot fizet.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16