12 °C Budapest

Ezek a magyarok kedvenc éttermei 2013-ban: itt a lista!

Pénzcentrum
2013. június 15. 08:05

A magyar csúcséttermeket bemutató cikkünkre reagálva számos olvasói levél érkezett a Pénzcentrum.hu szerkesztőségébe. Kaptunk hideget, s meleget egyaránt - voltak, akik kiálltak a listában szereplő éttermek mellett, míg mások éppen negatív tapasztalataiknak adtak hangot. Mivel azonban az összesítésben szereplő vendéglátóhelyek szubjektív véleményt tükröztek, arra kértük olvasóinkat, küldjék el számunkra saját kedvenceiket.

Nemrég megjelent, "Ezek most a csúcséttermek Magyarországon: itt a lista!" c. cikkünkben bemutattuk a 20 legjobb csúcséttermet az országban. A top 20-as listára, mely az "Év Étterme 2012" szavazás eredményét tükrözi főként budapesti éttermek kerültek fel, de a vidék is szép számmal képviseltette magát a legjobbak között. A 20 legkiválóbb étterem közül 5 a főváros zajától (Székesfehérvár, Balatonszemes, Debrecen, Encs, Békéscsaba) távol található. A Dining Guide, "Toplista Gasztronómia 2013" c. kiadványában megjelent összesítés szerint egyébként a képzeletbeli dobogó első, illetve második fokára is egy-egy Michelin-csillagos étterem - a Ráday utcai Costes, valamint a Gerbeaud-ház büszkesége, az Onyx - állhatott fel. Bronzérmesként pedig az I. kerületi borbisztró, a ZONA végzett.

>>>>> A csúcséttermek listájához KATTINTS IDE! <<<<<

Mivel azonban a szaklap összeállítása vélhetően szubjektív alapokon nyugszik, így cikkünkben arra kértük olvasóinkat, küldjék el számunkra saját kedvenceiket. A szubjektivitást egyébként mi sem mutatja jobban, mint egy újságíró kollégánk észrevétele: "Az amerikai Chefs Today's News és más neves külföldi ítészek szerint Kelet-Európa egyik legkülönlegesebb konyhája a sváb-zsidó- magyar hagyományokra építkező 220 Éves Pinceétterem Budapesten. Érdekes, a magyar zsűrizők még a listára sem tartották érdemesnek. Nagyon szubjektív a magyar értékelés."

Egy másik olvasónk szerint pedig a csúcséttermek csak egy bizonyos rétegnek szólnak:"Az is egy érdekes lista lenne, hogy mely éttermek a legnépszerűbbek a napi-heti szinten étterembe járók körében. Mert szerintem ennek a TOP20-nak a vendégköre egy szűkebb réteget takar, illetve azokat, akik jelesebb alkalmakkor mennek el vacsorázni. De hol vannak azok a kisvendéglők, ahol a menü is jó, az étlap is rendben van, a tányéron észrevehető méretű az adag és még meg is fizethető? Mely egységeket jegyzik az olyan kiadványokban, ahova nem lehet fizetett megjelenéssel bekerülni, kiket értékelnek jónak és ajánlanak egymásnak a neten és kiket szeretnek az idelátogató külföldi fiatalok?" - írta levelében Katalin.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem árt ugyanakkor kitérni a negatívumokra is. Olvasóink ugyanis kérés nélkül is megosztották tapasztalataikat a Dining Guide toplistájával kapcsolatban. Van, aki szerint bár a top 20-as lista rendben van, de nem ért egyet a helyezésekkel. "A sorrenden lenne mit változtatni, például a Duna Garden vagy az Aranykéz utcai francia étterem javára" - fűzte hozzá az összesítéshez István. Csaba nevű olvasónk viszont ennél is tovább ment kritikai észrevételével: "Nem nagyon értem, a 67 hogyan lehet a kilencedik. Bár már többször ettem ott, de a kiszolgálást nem találtam még az első 100-ba illőnek sem."

Pénzcentrum vélemény
Fontos kiemelni, hogy a listákban szereplő vendéglátóhelyek, mint ahogy azt korábban is említettük szubjektív véleményt tükröznek. Többnyire egy este hangulatát adják csupán vissza, és magukban hordozhatják egy-egy ember pillanatnyi botlásait is. A feltörekvő vendéglők viszont nem pusztán jó helyek, hanem üzleti értelemben is fenntartható vállalkozások, még akkor is, ha olykor szakmailag vagy üzletileg egyelőre csak az útkeresésnél járnak. S azt se felejtsük el, mielőtt véleményünknek hangot adnánk, ízlések és pofonok. Egy azonban biztos, ha lassan is, de jó irányba haladunk. Mindenképp üdítő, hogy egyre több igazán remek étterem van szerte az országban. Korábban ugyanis - akár alig néhány évvel ezelőtt - már az is élmény számba ment, ha árérték arányban nem lehetett panasz egy-egy vendéglátóegységre. Úgy tűnik azonban, egyre inkább igény van a magasabb gasztronómiai kultúrát, s a minőségi szolgáltatást nyújtó intézményekre. Ez pedig sokat javíthat a hazai turizmus állapotán is.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?