Durvul a helyzet a magyarok álomnyaralásának országában

2013. június 4. 05:34

Felpörögtek az események Törökországban: az elmúlt napokban több városában is sor került olyan tüntetésre, tömegrendezvényre, amelyen a résztvevők esetenként súlyos sérüléseket szenvedtek. A tüntetéseket letartóztatások kísérik, meg nem erősített hírek szerint halálos áldozatok is vannak. Az ország a nemzetközi figyelem középpontjába került - pont a turisztikai szezon kezdetén.

Az elmúlt napok során Törökország több városában is sor került olyan tüntetésre, tömegrendezvényre, amelyen a résztvevők esetenként súlyos sérüléseket szenvedtek. A rendőrség beavatkozott, számos embert letartóztattak. Ilyen eseményekre került sor többek között Ankara Kizilay városrészében, Isztambulban a Taksim téren és Besiktas városrész több pontján, valamint Izmirben, Adanában, Bursában és Bodrumban is. Hasonló események megismétlődését nem lehet kizárni - derül ki a Külügyminisztérium legfrissebb tájékoztatójából.

Hétfőn éjszaka is folytatódtak a tüntetések
Könnygázt és vízágyúkat vetett be a rendőrség Törökországban hétfő éjjel is, hogy feloszlasson több, a kormány ellen zavargásokkal is tüntető csoportot.

Kedd hajnali sajtóértesülések szerint egy másik tüntetésen, a déli Hatay tartományban fejlövést kapott egy 22 éves fiatalember, aki később a kórházban belehalt sérüléseibe. A hatóságok egyelőre nem tudják, honnan érkezett a halálos lövés, a történteket vizsgálják. A török orvosok szövetségének jelzése szerint a tüntetések kezdete óta a sérültek száma meghaladja a kétezret. (MTI)


A minisztérium ezért a Törökországba utazó magyar állampolgárokra vonatkozóan ismételten megerősíti azt az érvényben lévő utazási tanácsát, hogy - saját biztonsága érdekében - mindenki tartózkodjon a tüntetéseken, tömegrendezvényeken történő részvételtől, illetve lehetőleg kerülje azok környékét.

Isztambul


Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartozik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minisztérium javasolja, hogy különös körültekintéssel készüljünk fel utazásunkra, tanúsítsunk fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásunkat halasszuk későbbre. (Ezt járványveszély, háborús, illetve polgárháborús fenyegetettség, terrorista támadások veszélye vagy más rendkívüli körülmény indokolhatja.)

A tengerparti nyaralást semmi sem veszélyezteti

Folyamatos a kapcsolat a jelenleg is Törökországban levő turistacsoportokkal, a tengerparti üdülőhelyeken minden a legnagyobb rendben van - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Póth Krisztián, a Green Travel foglalási csoportvezetője. Ahogy a szakember fogalmazott, a tengerparton üdülő magyar turisták csak akkor szereznek tudomást a tüntetésekről, ha bekapcsolják a televíziót.

Az utazási irodát eddig olyanok sem keresték, akiknek előre lefoglalt nyaralásuk van a török Riviérára, pedig meglehetősen sokan utaznak a kedvelt üdülőhelyekre - július elejéig például az összes, Budapestről induló repülőgép megtelt már, és a nyár további részére is biztatóak a számok. Egy esetleges lemondás kötbér-feltételei - például mert valaki megijed a nagyvárosokban tapasztalható tüntetésektől - azonban sok tényezőtől, leginkább az utazási szerződésben foglaltaktól, és Külügyminisztérium figyelmeztetésétől is függnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Antalya

Hasonlóan nyugodt helyzetről számolt be Zám Tibor, a Best Reisen Utazási Iroda cégvezetője, aki szerint a tengerparti üdülőövezetekben zavartalan a turisták nyugalma - ezt egyébként a helyi hatóságok is biztosítják. Ugyanakkor a nagyvárosokba utazóknak a szakember is azt javasolja, kerüljék a tüntetéseket, a tömegmegmozdulásokat.

A magyar utazók egyik kedvence

Törökország egyébként a magyar családok egyik kedvenc desztinációjának számít - derül ki a Magyar Turizmus (MT) Zrt. 2012-es tájékoztatójából.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) összesítése szerint tavaly Olaszország és különösen Horvátország iránt erősödött az érdeklődés a magyar utazók körében, a repülős utaknál Görögország és Spanyolország értékesítése alakult jól, a legsikeresebb azonban Törökország volt.

Nincs változás a leggyakrabban választott nyaralási uticélok tekintetében első a tengerpart, itt Törökország a legnépszerűbb - mondta el április végén az InfoRádiónak az OTP Travel ügyvezető igazgatója. Molnár Judit hozzátette: ezt követi Horvátország és Olaszország, és újabban a tengeri hajóutak iránt is nagy az érdeklődés. Az egy hetes törökországi nyaralás a legkedveltebb külföldi célpont a nyaralni vágyók körében. A városok közül évek óta a legnépszerűbb Róma, ezt követi Párizs, London és Isztambul.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem