14 °C Budapest

Durvul a helyzet a magyarok álomnyaralásának országában

2013. június 4. 05:34

Felpörögtek az események Törökországban: az elmúlt napokban több városában is sor került olyan tüntetésre, tömegrendezvényre, amelyen a résztvevők esetenként súlyos sérüléseket szenvedtek. A tüntetéseket letartóztatások kísérik, meg nem erősített hírek szerint halálos áldozatok is vannak. Az ország a nemzetközi figyelem középpontjába került - pont a turisztikai szezon kezdetén.

Az elmúlt napok során Törökország több városában is sor került olyan tüntetésre, tömegrendezvényre, amelyen a résztvevők esetenként súlyos sérüléseket szenvedtek. A rendőrség beavatkozott, számos embert letartóztattak. Ilyen eseményekre került sor többek között Ankara Kizilay városrészében, Isztambulban a Taksim téren és Besiktas városrész több pontján, valamint Izmirben, Adanában, Bursában és Bodrumban is. Hasonló események megismétlődését nem lehet kizárni - derül ki a Külügyminisztérium legfrissebb tájékoztatójából.

Hétfőn éjszaka is folytatódtak a tüntetések
Könnygázt és vízágyúkat vetett be a rendőrség Törökországban hétfő éjjel is, hogy feloszlasson több, a kormány ellen zavargásokkal is tüntető csoportot.

Kedd hajnali sajtóértesülések szerint egy másik tüntetésen, a déli Hatay tartományban fejlövést kapott egy 22 éves fiatalember, aki később a kórházban belehalt sérüléseibe. A hatóságok egyelőre nem tudják, honnan érkezett a halálos lövés, a történteket vizsgálják. A török orvosok szövetségének jelzése szerint a tüntetések kezdete óta a sérültek száma meghaladja a kétezret. (MTI)


A minisztérium ezért a Törökországba utazó magyar állampolgárokra vonatkozóan ismételten megerősíti azt az érvényben lévő utazási tanácsát, hogy - saját biztonsága érdekében - mindenki tartózkodjon a tüntetéseken, tömegrendezvényeken történő részvételtől, illetve lehetőleg kerülje azok környékét.

Isztambul


Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartozik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minisztérium javasolja, hogy különös körültekintéssel készüljünk fel utazásunkra, tanúsítsunk fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásunkat halasszuk későbbre. (Ezt járványveszély, háborús, illetve polgárháborús fenyegetettség, terrorista támadások veszélye vagy más rendkívüli körülmény indokolhatja.)

A tengerparti nyaralást semmi sem veszélyezteti

Folyamatos a kapcsolat a jelenleg is Törökországban levő turistacsoportokkal, a tengerparti üdülőhelyeken minden a legnagyobb rendben van - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Póth Krisztián, a Green Travel foglalási csoportvezetője. Ahogy a szakember fogalmazott, a tengerparton üdülő magyar turisták csak akkor szereznek tudomást a tüntetésekről, ha bekapcsolják a televíziót.

Az utazási irodát eddig olyanok sem keresték, akiknek előre lefoglalt nyaralásuk van a török Riviérára, pedig meglehetősen sokan utaznak a kedvelt üdülőhelyekre - július elejéig például az összes, Budapestről induló repülőgép megtelt már, és a nyár további részére is biztatóak a számok. Egy esetleges lemondás kötbér-feltételei - például mert valaki megijed a nagyvárosokban tapasztalható tüntetésektől - azonban sok tényezőtől, leginkább az utazási szerződésben foglaltaktól, és Külügyminisztérium figyelmeztetésétől is függnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Antalya

Hasonlóan nyugodt helyzetről számolt be Zám Tibor, a Best Reisen Utazási Iroda cégvezetője, aki szerint a tengerparti üdülőövezetekben zavartalan a turisták nyugalma - ezt egyébként a helyi hatóságok is biztosítják. Ugyanakkor a nagyvárosokba utazóknak a szakember is azt javasolja, kerüljék a tüntetéseket, a tömegmegmozdulásokat.

A magyar utazók egyik kedvence

Törökország egyébként a magyar családok egyik kedvenc desztinációjának számít - derül ki a Magyar Turizmus (MT) Zrt. 2012-es tájékoztatójából.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) összesítése szerint tavaly Olaszország és különösen Horvátország iránt erősödött az érdeklődés a magyar utazók körében, a repülős utaknál Görögország és Spanyolország értékesítése alakult jól, a legsikeresebb azonban Törökország volt.

Nincs változás a leggyakrabban választott nyaralási uticélok tekintetében első a tengerpart, itt Törökország a legnépszerűbb - mondta el április végén az InfoRádiónak az OTP Travel ügyvezető igazgatója. Molnár Judit hozzátette: ezt követi Horvátország és Olaszország, és újabban a tengeri hajóutak iránt is nagy az érdeklődés. Az egy hetes törökországi nyaralás a legkedveltebb külföldi célpont a nyaralni vágyók körében. A városok közül évek óta a legnépszerűbb Róma, ezt követi Párizs, London és Isztambul.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem