14 °C Budapest

A százmilliós nyaralókat is keresik a Balatonnál

Pénzcentrum
2013. május 22. 13:29

Nem csak a szezon kezdetét jelenti a jó idő beköszönte a balatoni ingatlanpiacon, de az első négy hónap forgalma alapján a piaci hangulat is igen derűsnek mutatkozik: a forgalom januártól áprilisig 15 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi évben. A slágert a 8,-10 és 13 milliós családi házak, nyaralók jelentik. A vevők javarészt magyarok, Budapestről, valamint az agglomerációból, Győr-Moson-Sopron megyéből érkeznek. Külföldi érdeklődők továbbra is csak kis számban fordulnak elő.

Az idei első négy hónapban a nyaralók és lakóingatlanok adás-vétele még a tavalyi év, a jelenlegi időkben erősnek mondható forgalmát is túlszárnyalta a Balatonon. "Az Otthon Centrum eladásai alapján 2013-ban januártól áprilisig 15 százalékkal több nyaraló, illetve lakóingatlan cserélt gazdát, mint 2012 azonos időszakában." - mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. - "A tavalyi év szintén bíztatóan indult a Balaton partján, ami részben a végtörlesztésnek is köszönhető, így, 2012 első négy hónapjában is 20 százalékkal nagyobb forgalmat tapasztaltunk, mint 2011 első négy hónapjában. Ugyanakkor az egész évet tekintve összességében 2012-ben nem adtak el több balatoni ingatlant, mint 2011-ben."

Hosszabb távú tendenciákat tekintve, a KSH adatai szerint a vízparti települések forgalma 2008-ról 2011-re 41 százalékkal esett vissza, szemben az országos 43 százalékos visszaeséssel. Tehát a vízparti települések forgalmát az országos átlagnak megfelelő mértékben érintette a válság. Bár a forgalom még messze van a válság előtti szinttől, a lendületes évkezdés reménykedésre adhat okot. Az év egészére még nehéz következtetéseket levonni, hiszen a szezon csak most indult el, de az ingatlanközvetítő társaság várakozásai szerint a tavalyinál valamivel jobb évet is zárhat a balatoni piac.

8-és 13 millió forint értékű balatoni nyaralókat vesznek

Siófok környékén 12-13, 16 és 20-25 millió Forintos áron kínált családi házakra és nyaralókra mutatkozik komoly kereslet. Az olcsóbb, 15 millió forint alatti, házak esetében a 3-4 szobás, 70-80 négyzetméteres ingatlanok vannak az érdeklődők fókuszában, a drágább 20-25 millió forintért kínáltak már inkább nagyobb, 100 négyzetméteres, vagy még annál is nagyobb alapterülettel rendelkeznek. A használt téglaépítésű lakások közül Siófokon, illetve a környékén a legtöbb érdeklődő a 12 millió forint körüli lakásokat kereste 2013 első 4 hónapjában. Ugyan nem jelentős, de stabil kereslet mutatkozik a vízparti, 90-100 millió Forinton kínált telkekre, illetve luxus apartmanokra is, például vízparti, 500-600 ezer forintos, vagy a parthoz közeli 450-500 ezer forintos négyzetméter áron kínált lakások iránt.

Balatonfüred és környékén 10-12 millió forintos lakások iránt érdeklődtek a vevők, az idei év első négy hónapjában, illetve a 25-30 milliós családi házakra, valamint a város vonzáskörzetében 15-20 millió forintos családi házakra, nyaralókra volt igény. Siófokhoz hasonlóan a vízparti városban a családi házak esetében a 70-80 négyzetméteres alapterületűek voltak a legkeresettebbek. A balatoni piac sokszínűségét jól mutatja, hogy mind a déli, mind az északi parton az OC irodáiban 50, illetve 100 millió forintot meghaladó árú ingatlanokra is regisztráltak érdeklődéseket.

Keszthelyen és környékén erős keresletet regisztráltunk az olcsó, vízparttól távolabb fekvő 5-6 milliós házakra, nyaralókra, de a legtöbb érdeklődő 8 és 10 Mmillió forint közötti családi házakra, nyaralókra jelentkezett. Az olcsóbb házak általában 40 és 60 négyzetméter közötti alapterülettel bírnak, a drágább, 8-10 milliósak esetében 70-90 négyzetméter közötti alapterületek voltak a legkeresettebbek. Ezen a területen a 14-16 millió forintos házak, nyaralók is keresettek. A használt lakások esetén a 7-8 millió forintos ingatlanok jelentették az eddigi a slágert, az idei első 4 hónap tapasztalata alapján.

Balatonlellén és környékén a 13-14 millió forintos nyaralók és házak kapták a legtöbb érdeklődést, valamint számottevő kereslet mutatkozott az olcsóbb, 5-6 milliós kisebb nyaralók iránt is. Ez utóbbi csoportba 30-40 négyzetméteres 1-1,5 szobás lakások tartoznak. A drágább, 13-14 milliós házak és nyaralók pedig 70-80 négyzetméteres alapterületűek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vevők többsége budapesti

A legnagyobb arányban Budapestről érkeznek a nyaralóvásárlók, akik még Keszthelyig is gyakran elmennek, bár a Balaton nyugati csücskében inkább a szomszédos megyékből, főleg Zala megyéből érkező vásárlók a jellemzőek. Budapest mellett sok Pest megyei vásárló van, de nem ritkák a keleti országrészből érkező vevők sem. A külföldi vevők továbbra sem jellemzőek nagy számban a balatoni ingatlanpiacon. "A vevőket vonzzák a nyomott árak, sokan tekintenek a kikapcsolódási lehetőségen túl befektetésként is a nyaralóvásárlásra." - világított rá a vevők motivációjára Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. - "A kereslet élénkülése sokakat késztethet gyors vásárlásra, nehogy a legjobb ajánlatokat, mind az árak, mind az ingatlan jellemzői tekintetében elorozzák előlük."

Nyomott árak

A balatoni ingatlanárak meghatározásában nagy súllyal szerepel a vízpart közelsége; a parttól távolodva a házak, lakások, nyaralók értéke csökken. Bár a jelenség viszonylag kézenfekvő összefüggést mutat, sok vevőt mégis téves árelképzelésekre sarkall. Ez főleg azoknál a nyaralókeresőknél jellemző, akik most érkeznek a piacra és gyakran a frekventált, esetleg víz közeli ingatlanok esetében a vízparttól távolabb fekvő területek áraiból indulnak ki. A válság előtti szinthez képest jelentősen, akár 20 százalékot is meghaladóan csökkentek az árak. A nyomott árak, ahogy azt a kereslet, illetve az élénk évkezdet is mutatja -, egyre többeket gondolkodtat el a nyaralóvásárláson.

Élénk kereslet a Velencei tónál
A balatoni piachoz hasonlóan a Velencei tó partján is jobban sikerült a szezonkezdet a tavalyi évhez képest. A tó körül a 6-8 milliós, apró, 2 helyiséges nyaralókat keresik a legtöbben, általában 300-500 négyzetméteres telekkel. A középső szegmenset a 15-20 milliós, általában egész éves tartózkodást lehetővé tévő családi házak, nyaralók teszik kik,a felsőt pedig a 30 millió Forintos áron kínált családi házak. Sok vevő állandó lakóhelyként szeretné használni újonnan vett ingatlanát. A legtöbb vásárló Budapestről érkezik, esetükben az sem ritka, hogy munkahelyük továbbra is a fővároshoz köti őket, és a vízparthoz közeli családi házért még az ingázást is vállalják. A kisebb nyaralókat keresők főleg pihenési célból vásárolnak, bár a nyomott árak miatt sokan a vásárlásra befektetési lehetőségként is tekintenek.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?