Mikor vegyünk eurót nyaraláshoz?

Pénzcentrum
2013. május 30. 05:28

Most érdemes eurót váltani a nyaraláshoz vagy befektetésre a megkérdezett elemzők szerint. A forint rekordszinten mozog a közös fizetőeszközhöz képest, tehát nagyobb gyengülés esetén nagyot kaszálhatunk vagy olcsóbban megúszhatjuk a külföldi nyaralásunkat. Körülnéztünk a bankok ajánlatai között is, a legjobb euró betét hozamokat kerestük.

A Portfolio.hu pénzügyi elemzője szerint még van némi esélye a forint további erősödésére, de lényeges változásra nem számít, így szerinte most érdemes euróra váltani azoknak, akik külföldi nyaralást terveznek, de a megtakarítani vágyóknak is új lehetőséget jelenthet az erős forint. Ha már most felkészülünk a nyaralásra, akkor is érdemes az indulásig valamilyen betétben tartani a devizánkat, hogy legalább a kamatokkal is többet költhessünk majd a tengerparton.

A forint már a tegnapi brüsszeli jó hírre sem tudott erősödni, ami figyelmeztető jel volt, ma pedig több tényező együttes hatására hirtelen esni kezdett, így az euróval szemben 294,5-ig ugrott a kurzus. Két napja ennél még 9 egységgel jártunk lejjebb, azaz markáns változásról van szó és az öthavi csúcstól már jócskán eltávolodtunk.

A kora délutáni hullámszerű, 4 egységnyi forintesés óta nincs visszaerősödés, noha a fejlett részvénypiacokon újra javult a hangulat. A dollár kurzusa 225 körül, a svájci franké 236 közelében mozog.Megtakarítanál euróban?

Alacsonyabb kamatok mellett akkor éri meg euróban befektetni, ha arra számítunk, hogy az árfolyam nekünk kedvező irányba mozdul el a lekötés ideje alatt. Ez az árfolyam különbözetnek kell fedeznie a kamatkülönbözetet és az átváltás költségét, hiszen az euró vételi és eladási árfolyam között több százalékpont eltérés is lehet.

Nézzük meg hogyan teljesített az euróbetét ez az elmúlt években, forintban vagy euróban volt érdemes félretenni? Példánkban megnéztük, hogy 1 millió forintot különböző időpontokban euró- és forintbetétbe téve, melyik hozza a nagyobb hozamot. Tehát a következő ábrán az egyes hónapokban lekötött éves betétek kifizetése látható. A piros egyenes az eredeti befektetésünket ábrázolja. Például 2009 novemberében lekötött egymillió forintnyi betétek forintban és euróban is 50 ezer forint körüli hozamot fizetett egy év múlva.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


2010 októbere és 2011 júliusa között az euróbetéttel bőven a forint hozamok felett lehetett keresni, ez annak köszönhető, hogy az ekkor befektetett és egy év múlva lejáró megtakarítást 10-20 forinttal magasabb árfolyamon lehetett visszaváltani. Legrosszabbul azok jártak, akik 2009 márciusában döntöttek az euró mellett, ekkor ugyanis rekord különbség volt a kamatok között, a forintbetétekre 7,48 százalékot fizettek a bankok, az euróra "csak" 3,76 százalékot. De a legnagyobb baj az volt, hogy a 298 -as euró/huf árfolyam helyett már csak 265-öt kaptak egységnyi megtakarításukért a betétesek.

Hova tegyük a pénzünk?

Körképünkben a bankok legkedvezőbb akciós ajánlatait vettük sorra, de még aktív banki kapcsolat mellett vagy friss pénzre is "csak" 2,25 százalékos hozamot érhetünk el a legnagyobb hazai pénzintézetekben tartott euró megtakarításunkkal.

A forintbetétek kamata ennél sokkal magasabb, 4,8 és 5 százalék elérhető a hitelintézetekben, ami 6-7 ezer plusz hozamot jelent ezer euró esetén. Ha legalább ekkora kifizetést várunk el az euró betétünktől is, akkor legalább 292-293 forintos euróárfolyamnak kell lennie egy év múlva, amikor visszaváltjuk a pénzünket. Ha ennél magasabb lenne az árfolyam, akkor a forintbetétekhez képest extra profitra teszünk szert. Mielőtt minden pénzünket euróra váltanánk érdemes meggondolni, mekkora kockázatot vagyunk hajlamos vállalni. Érdemes lehet megtakarításaink egy-egy részét más devizában és megtakarítási formában tartani. Ha euróban gondolkodunk, akkor ott van a betétek mellett a magasabb hozamot kínáló Prémium Euró államkötvény is, ami az eurózóna inflációja feletti 2,5 százalékos kamatot fizet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 26. 16:49
Bár a legnépszerbb lakáshitelek kamata már 7-8 százalékról indul a támogatott hiteleknek köszönheten...
MEDIA1  |  2022. szeptember 26. 16:35
A cél, hogy 1 millió ember imádkozzon három napon át az esti órákban a békéért.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 26. 15:28
Megjelent a tájékoztató az új prémium állampapírokról. Az ötéves 0.75 százalékos prémiumot fizet, de...
Számvető  |  2022. szeptember 26. 05:12
A diszkont kincstárjegy nagyon felkapott lett az elmúlt fél évben. Ez nem is csoda, hiszen az 1 éves...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?