10 °C Budapest

Sosem találnád ki, melyik a legolcsóbb város az EU-ban - itt a lista!

2013. március 25. 15:34

Ezek a legolcsóbb városok Európában Egy friss felmérés szerint Budapest után Vilnius és Varsó a leginkább pénztárcakímélő város Európában. Míg fővárosunkban már 45 ezer forint is elég két főnek két éjszakára, addig Koppenhágában már közel 160 ezret fizethet ugyanezért két felnőtt turista. A felmérés eredményeihez, s az egyes szolgáltatások áraihoz lapozz cikkünk 2. oldalára.

Ahhoz, hogy meghatározzuk, mennyire drága egy város turista szemmel, rengeteg ismérvet kell számba vennünk. Ilyen többek között a szállásra, a tömegközlekedésre, vagy éppen múzeumi belépőkre fordított összeg, de az éttermi fogyasztás, vagy csupán egy csésze kávé ára sem kerülheti el a figyelmünket. Ezúttal a brit PostOffice készített egy felmérést, hogy kiderüljön, melyik európai város a legolcsóbb.

A felmérés szerint míg fővárosunkban már 45 ezer forint is elég két főnek két éjszakára, addig Koppenhágában már közel 160 ezret fizethet ugyanezért két felnőtt turista. A dobogó második, valamint harmadik helyén - néhány ezer forintos lemaradással, a litván főváros Vilnius, illetve Varsó kapott helyet. Érdekes megfigyelni, hogy míg Budapesten majdnem a legdrágább a két napos turista jegy a tömegközlekedési eszközökre - legalábbis az első nyolc versenyző várost figyelembe véve, addig a szállásra, illetve az éttermi fogyasztásra fordított összeg már teljesen átírja az eredményeket. Ezek a tételek jellemzően jóval olcsóbbak Budapesten, mint a a felmérés többi vizsgált célállomásán.

Fontos ugyanakkor kiemelni a felmérés azon megállapítását, miszerint az eredmények csak a mostani állapotokat tükrözik. Az egy évvel ezelőtti vizsgálathoz képest ugyanis 25-ből 22 városban emelkedést mutattak az árak. E szerint Bécsben például alig egy év leforgása alatt 26,3 százalékkal, Rigában 28,4 százalékkal, Stockholmban pedig 33 százalékkal ugrottak meg a turistáknak oly fontos szolgáltatások árai. A három kivétel, ahol összességében nem emelkedtek, sőt némileg még csökkentek is a vizsgált szolgáltatások árai, Berlin (-1,5%), Prága (-6,8%), s Lisszabon (19,1%) voltak. Ez utóbbi város esetében főként a turisztikai látványosságok, s az azokra épülő vállalkozások (például a városnéző buszok) csökkenő ára idézte elő a magasnak mondható áresést.

itt a lista!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 15:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm