25 °C Budapest

Sosem találnád ki, melyik a legolcsóbb város az EU-ban - itt a lista!

2013. március 25. 15:34

Ezek a legolcsóbb városok Európában Egy friss felmérés szerint Budapest után Vilnius és Varsó a leginkább pénztárcakímélő város Európában. Míg fővárosunkban már 45 ezer forint is elég két főnek két éjszakára, addig Koppenhágában már közel 160 ezret fizethet ugyanezért két felnőtt turista. A felmérés eredményeihez, s az egyes szolgáltatások áraihoz lapozz cikkünk 2. oldalára.

Ahhoz, hogy meghatározzuk, mennyire drága egy város turista szemmel, rengeteg ismérvet kell számba vennünk. Ilyen többek között a szállásra, a tömegközlekedésre, vagy éppen múzeumi belépőkre fordított összeg, de az éttermi fogyasztás, vagy csupán egy csésze kávé ára sem kerülheti el a figyelmünket. Ezúttal a brit PostOffice készített egy felmérést, hogy kiderüljön, melyik európai város a legolcsóbb.

A felmérés szerint míg fővárosunkban már 45 ezer forint is elég két főnek két éjszakára, addig Koppenhágában már közel 160 ezret fizethet ugyanezért két felnőtt turista. A dobogó második, valamint harmadik helyén - néhány ezer forintos lemaradással, a litván főváros Vilnius, illetve Varsó kapott helyet. Érdekes megfigyelni, hogy míg Budapesten majdnem a legdrágább a két napos turista jegy a tömegközlekedési eszközökre - legalábbis az első nyolc versenyző várost figyelembe véve, addig a szállásra, illetve az éttermi fogyasztásra fordított összeg már teljesen átírja az eredményeket. Ezek a tételek jellemzően jóval olcsóbbak Budapesten, mint a a felmérés többi vizsgált célállomásán.

Fontos ugyanakkor kiemelni a felmérés azon megállapítását, miszerint az eredmények csak a mostani állapotokat tükrözik. Az egy évvel ezelőtti vizsgálathoz képest ugyanis 25-ből 22 városban emelkedést mutattak az árak. E szerint Bécsben például alig egy év leforgása alatt 26,3 százalékkal, Rigában 28,4 százalékkal, Stockholmban pedig 33 százalékkal ugrottak meg a turistáknak oly fontos szolgáltatások árai. A három kivétel, ahol összességében nem emelkedtek, sőt némileg még csökkentek is a vizsgált szolgáltatások árai, Berlin (-1,5%), Prága (-6,8%), s Lisszabon (19,1%) voltak. Ez utóbbi város esetében főként a turisztikai látványosságok, s az azokra épülő vállalkozások (például a városnéző buszok) csökkenő ára idézte elő a magasnak mondható áresést.

itt a lista!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 1. 19:41