10 °C Budapest

Ezek a legjobb balatoni halbüfék, éttermek 2012-ben - itt a lista!

Pénzcentrum
2012. augusztus 3. 04:59

Elkészült a legjobb balatoni éttermek 2012-es listája. Az összesítés szerint továbbra is a balatonszemesi Kistücsök étterem a legkedveltebb tóparti vendéglátóhely, akadnak azonban meglepetések is a listán. Annak sem kell azonban aggódnia, aki az étterminél alacsonyabb árfekvésű helyre menne - idén ugyanis újdonságként elkészítették a legjobb tóparti halsütők toplistáját is. A legjobb tizenegy balatoni halbüfé közé többek között siófoki, szigligeti, lellei, fűzfői és füredi árus is bekerült.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem árt körültekintőnek lenni a Balaton partján, főként, ha egy jót enne az arra tévedő egyszeri turista. Még ma is egymást érik ugyanis az úgynevezett "becsali" csárdák, s a fantáziátlan kisvendéglők, ahonnan többnyire rossz szájízzel távozik az ember, s ez csak részben írható az étel rovására. Mindezek ellenére akadnak igazán kitűnő vendéglátóhelyek is a magyar tenger környékén - ezeket gyűjtötte szokásához híven egy csokorba a Magyar Konyha.


A tavalyi összesítéshez hasonlóan idén is a balatonszemesi Kistücsök étterem állhatott fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. A magazin beszámolója szerint ez nem is csoda, hiszen idén még gyorsabb a kiszolgálás, mint egy évvel ezelőtt. Sőt, azon túl, hogy érdekes újdonságok kerültek fel az idei étlapra is, még a konyha is alapos felújításon esett át. A Kistücsök tehát megőrizte első helyét - ez nem mondható el azonban a többi korábbi dobogósról. A tavalyi második helyezett, a Villa Medici Hotel & Restaurant helyét idén a Söptei pincészet és étterem vette át. Arról nem is beszélve, hogy a korábbi ezüstérmes fel sem fért a 2012-es top13-as listára. A tavalyi bronzérmes, Chateau Visz pedig idén csak a 4. helyig jutott, dobogós helyét ezúttal a köveskáli Kővirág panzió és étterem vette át.

Kattints: "Ezek a legjobb balatoni strandok 2012-ben"

Amennyiben elhelyezzük a térképen a top 13-as listában szereplő éttermeket, jól láthatóvá válik, hogy a legjobb vendéglátóhelyek szinte körbeölelik a Balatont. Talán csak a tó keleti, illetve dél-nyugati partja az, ahonnan messzebb kel autóznia annak, aki felkeresné, valamelyik kulináris központot. Bár a régió fő turisztikai vonzerejét továbbra is maga a Balaton partja jelenti, a fürdőzési és vitorlázási lehetőségek sokaságával - a tó idegenforgalmának megújulásához ennek ellenére egyre inkább szükség lenne a minőségi szolgáltatást nyújtó helyek térhódítására.

>>> Kattints ide és nézd meg pontosan hol találhatóak a legjobb balatoni éttermek 2012-ben <<<


Haj, de jó: a hal, de jó!

A gasztronómiai magazin a legjobb éttermeken túl elkészítette a legjobb tóparti halsütők, halbüfék top 11-es listáját is. A legjobb tizenegy balatoni halbüfé közé többek között siófoki, szigligeti, lellei, fűzfői és füredi árus is bekerült. A magazin összeállítása szerint a prímet a siófoki Sió halsütő viszi, míg a képzeletbeli dobogó második, illetve harmadik fokán Oszi bácsi szigligeti keszegsütője és a lellei Nádfedeles halsütő következik sorrendben. A legtöbb helyen persze hekket esznek az emberek, de a balatoni halakat: keszeget és süllőt is árulják. Fűszerkeverékkel vagy anélkül, minden tulajdonos másra esküszik, de mindenhol rengetegen vannak, amíg tart a szezon. Sőt van olyan hely, ahol később is.

Kattints: "Ingyenes strandok a Balatonnál: itt a lista!"

Hiába van bőven hal a Balatonban, a tóparti büfék és vendéglők a legtöbb helyen nem frissen fogott, jó minőségű halakat, hanem argentin fagyasztott hekket kínálnak. Balázs Árpád, Siófok polgármestere szerint ennek oka, hogy a Balatoni Halászati Zrt. korábbi halbolt-, illetve halsütöde-hálózatát valósággal elkótyavetyélték. Az egyetlen siófoki bolt, ahol lehet balatoni halat kapni, úgy létezik, hogy az önkormányzat megvásárolta a halászati cégtől, azután bérbe adta neki. Egyébként már az is megszűnt volna" - mondta a Balaton parti város vezetője korábban a Magyar Rádiónak.


A helyzet megváltoztatására a siófoki polgármester szerint célszerű lenne újra kialakítani egy halértékesítési hálózatot részben a halászati zrt. forrásaiból, részben pedig vállalkozók bevonásával. Balázs Árpád ugyancsak jó megoldásnak tartaná, ha a horgászok számára is lehetővé tennék, hogy halüzleteknek is eladják a fogásukat, ne kelljen házalniuk a vendéglősöknél. Jó kezdeményezésnek tűnik ugyanakkor a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. idei újdonsága. A vállalat ugyanis egy speciális mobil halsütőt üzemeltet a nyári szezonban. A mobil halsütöde nyár végéig minden hétvégén más-más Balaton-parti településen üzemel. A mozgó büfével az a céljuk, hogy visszaszorítsák a nem balatoni halak fogyasztását.

Amennyiben Te is tudsz értékelhető vendéglátóegységet a Balaton környékén - legyen az egy jó étterem, egy halbüfé, vagy akár egy cukrászda -, írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18