1 °C Budapest

Ezek a legjobb balatoni strandok 2012-ben

2012. június 22. 05:23

25 balatoni strand nyerte el idén a Kék Hullám Zászlót Az idén 10. alkalommal jutalmazták Kék Hullám Zászlóval a legjobb balatoni strandokat és kikötőket. A Kék Hullám Zászló egyebek közt azt jelenti, hogy az azt elnyerő strandokon működik elsősegély nyújtó hely, vízimentő szolgálat, orvosi ellátás, és ügyelnek a közbiztonságra is. A Pénzcentrum.hu mutatja a legjobb balatoni strandok teljes listáját.

Bár péntek hajnalban az ország több részén záporok, zivataork alakultak ki, az előrejelzések szerint a hétvégén is marad a nyári meleg: a csúcshőmérséklet 25-27°C között várható, a Balaton vize 24-25°C (a Velencei-tó vizének hőmérséklete 25-26°C, a Fertő tó 25-26°C-os, a Tisza-tó vizének hőfoka 21-22°C).

A nyári forróság elől sokan a vízpartoknál keresnek menedéket,a magyar nyaralók első számú célpontja idén is a Balaton lesz. A magyar tenger strandjait évek óta minősíti a Balatoni Szövetség nevű szervezet, az úgynevezett Kék Hullám Zászlókkal, amit azok a strandok és kikötők nyerhetik el, amelyek a legtisztább fürdővízzel és partszakasszal rendelkeznek, megfelelő infrastrukturális és higiéniai feltételeket biztosítanak; a 2012-es zászlókat múlt héten adták át. Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára elmondta: az uniós normák szerint rögzített követelményrendszer alapján a tisztiorvosi szolgálat, valamint több balatoni szervezet bevonásával végezték a minősítést.

Felmérések szerint főként a külföldi turisták veszik figyelembe fürdőhelyválasztásuknál az otthonukban is jól ismert, számukra garanciát jelentő minősítést. A Kék Hullám Zászló egyebek közt azt jelenti, hogy az azt elnyerő strandokon működik elsősegély nyújtó hely, vízimentő szolgálat, orvosi ellátás, és ügyelnek a közbiztonságra is, egyebek közt a lopások visszaszorításával. Míg korábban részt vett a minősítésben Magyarország több üdülőtava is, az idén sem a Tisza-tó, sem a Velencei-tó, sem a Fertő tó nem képviseltette magát. A Balaton 127 strandjából 30 nevezett.

A strandok közötti különbségeket az idén először csillagokkal kívánta érzékeltetni a zsűri. "Akadnak fürdőhelyek, amelyek nyugati színvonal felett teljesítenek, de olyanok is, amelyek csak éppen megütötték a követelményszintet, s van még mit fejleszteniük" - fogalmazott a titkár.

KATTINTS:A legjobb strandok az Északi parton
                 A legjobb strandok a Déli parton

A Kék Hullám Zászlót elnyerő 25 balatoni strand közül 11 kaphatta meg a legjobb minősítést jelentő három csillagot: Keszthely városi strandja, Gyenesdiás Diás strandja, Balatonfüred Esterházy strandja, Balatonlelle Napfény strandja, Siófok Nagystrandja, Balatonföldvár Keleti strandja, valamint Vonyarcvashegy-, Balatongyörök-, Alsóőrs-, Csopak- és Balatonboglár strandja. A négy nevezést benyújtó kikötőből pedig három: a Balatoni Hajózási Zrt. szigligeti és balatonboglári kikötője, továbbá a zánkai gyermektábor kikötője tűzheti ki a kék zászlót.

Programok is várják az utazókat

Természetesen a strandolás mellett rengeteg más program várja az utazókat. Tizedszer rendezi meg négy balatoni település a kultúra, a bor és a gasztronómia népszerűsítésére a négynapos hal- és borünnepet a hétvégén. Balatonfüreden, a Tagore sétányon csütörtökön 17 órától borbemutató és borvásár kezdődik, valamint balatoni halak kóstolója. A hétvégén a városban tucatnyi kulturális program, koncert, hangverseny várja az érdeklődőket. Vasárnap gyermekprogramok lesznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Csopakon pénteken 18 órakor a Csopaki Képzőművészeti Egyesület kiállítását nyitják meg a Csopak Galériában. Szombaton az Olaszrizling éjszakája program keretében kincskereső bortúra indul a Balaton Borkúriából, vasárnap reggel nyolckor snecifogó verseny kezdődik a strandon gyerekek számára. Paloznakon pénteken este fél nyolckor a Balatonfüred Néptánc Együttes ad műsort a tájház udvarán. Szombaton ugyanott halászléfőző verseny veszi kezdetét.

Tihanyiban ezen a hétvégén rendezik meg a Levendula Fesztivált, szombaton sportprogramokkal, túrákkal, kézműves műhelyekkel, kirakodóvásárral a Belső-tó partján. Lesz még bábszínház, kulturális műsor.

A legjobb strandok az Északi parton: itt a lista

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?