23 °C Budapest

Tényleg luxus a horvát nyaralás? Kiszámoltuk

Pénzcentrum
2012. augusztus 1. 05:12

Bár a legtöbb magyar itthon tölti az idei nyarat, mégis akadnak szép számmal, akik ezúttal is az Adriát választják a szabadság eltöltésére. Felmérések szerint a családok közel 200 ezer forintot szánnak a jól megérdemelt pihenésre, nagy kérdés ugyanakkor, hogy ebbe az összegbe mi is fér bele a horvát tengerparton. Egy négy fős családnak mindenképp érdemes még az utazás előtt kalkulációt készíteni, hogy ne okozzon pénzügyi nehézségeket a családi nyaralás - se külföldön, se a pihenés után hazatérve. Ebben próbál segítséget nyújtani ezúttal a Pénzcentrum.hu.

Idén a legtöbb magyar nem hagyja el az országot, s a belföldi szálláshelyeket részesíti előnyben a jól megérdemelt nyári szabadságolások alatt - derül ki a Magyar Turizmus (MT) Zrt. pár hónapja publikált, a magyar lakosság 2012-es főszezonbeli (azaz a májustól szeptemberig terjedő időszakban) utazási terveit vizsgáló kutatásából. Azok a családok viszont, akik mégis elvágynak az országból többnyire a horvát tengerpartot választják a pihenésre. Az utazást tervező háztartások egyébként átlagosan mintegy 177 ezer forintos büdzsével kalkulálnak - ez gyakorlatilag ugyanannyi, mint tavaly, viszont lényegesen meghaladja a válság kitörését követő évek tervezett kiadásait. Egy utazás megszervezése előtt ugyanakkor nem árt tisztában lenni a pontos költségekkel, s jó előre kalkulációt is végezni ezekről. Ehhez nem árt tudni a fix, illetve a változó költségeket is.


Utazás

Az egyik legalapvetőbb fix költség egy nyaralás esetén az útiköltség. Horvátországba a legtöbb magyar autóval utazik, s a jelenlegi üzemanyagárak mellett egyáltalán nem mindegy, hogy összesen hány kilométert is teszünk meg a kiválasztott üdülőhely és lakóhelyünk között. Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 420-425 forint a 95-ös és a dízel átlagára, míg Horvátországban ennél jó 50 forinttal olcsóbban juthatunk az üzemanyagokhoz. Az egyszerűség kedvéért viszont számoljunk 400 forintos üzemanyagárral, s 10 literes átlagfogyasztással (kalkulációnkat az alábbi táblázatban találod).

Korábban: "Vadásznak ránk az átverős pénzváltók: ez a módszerük"

Senki sem szeret a dugóban ácsorogni, főként, hogy így az üzemanyagköltség is igencsak megugorhat. A "rutinos" utazók ezért általában különböző indulási praktikákkal játszanak, hátha elkerülik a gigadugót. Sokan az éjszakai indulásra esküsznek - a Pénzcentrum.hu egyik hűséges olvasója ugyanakkor alig egy hete reggeli 7 órai indulást választott, s mindenféle fennakadás nélkül jutott le az Isztriára. Hazafele bevett szokás, hogy a szállás átadása után egyből elindulunk haza, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy érdemes várni ezzel néhány órát. Amellett ugyanis, hogy így jut még egy kis idő a strandolásra is, nem kell végigszenvednünk magunkat az autóktól zsúfolt autópályán.

Annak sem kell lemondani a tengerparti nyaralásról, akinek nincs autója. Az Adriára ugyanis autóbusszal is le lehet jutni. Bár az is igaz némileg drágább a busz, mint a saját autó. Arról nem is beszélve, hogy a helyszíni közlekedést is meg kell oldanunk valahogy. A helyi tömegközlekedés sincs ingyen, egy robogóbérlés pedig szintén nem olcsó. Ugyanez a helyzet a vasúton történő utazás esetén is, bár tény, hogy 5 euróért a biciklit is felpakolhatjuk a vonatra, amely jelentősen megkönnyíti a helyi közlekedést. Ugyanakkor némileg behatárolja a lehetőségeket, hogy a MÁV horvátországi tengerparti ajánlatai között csak Split, illetve Pula szerepel.

Szállás

Általában a magyar utasok a Magyarországhoz közeli helyeket részesítik előnyben, így sokan érdeklődnek Crikvenica, a Krk sziget és Pula iránt - osztotta meg tapasztalatait a Pénzcentrum.hu-val Angi Anita. Mint azt a Horvátországinfó referense elmondta az utasok másik része viszont inkább a déli célállomásokat preferálják, például Zadart, Vodicét, Trogirt, Omist vagy Makarskát. A referens tapasztalatai szerint nagyon keresettek a homokos tengerpartok is - ezekből azonban nagyon kevés található Horvátországban, így itt gyakran kell tumultusra számítani.


A szakember a foglalási trendekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a magyar utasok nagyon későn ébrednek fel, későn kezdenek el keresgélni, arra várnak, hogy majdcsak lesz valamilyen olcsó last minute akció. Ugyanakkor Horvátországban a legjobb apartmanokat a németek és az osztrákok már a tél végén, kora tavasszal lefoglalják, így mire a magyarok elkezdenek keresni, a "megmaradt" apartmanok miatt jóval több kompromisszumra kell számítaniuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az önellátásos apartmanok a nyerők egyébként a magyarok körében. Akinek nincs elég pénze apartmanra azok kempingbe mennek, akik pedig magasabb szintű ellátást szeretnének, azok választják a szállodákat. A szakember elmondása szerint ugyanakkor mire egy horvát kempingben kifizetünk minden költséget, addigra majdnem ott tartunk, mintha apartmanba mentünk volna. Árak tekintetében két fő esetén nagyjából 130 ezer forintos, míg négy fő esetén 170 ezer forintos költséggel kell számolni. A jellemző egyébként továbbra is a 7 éjszakás, vagyis az egy hetes nyaralás, de egyre többen keresnek csak 4-5 éjszakára szálláslehetőséget. Érdemes lehet mindazonáltal kivárni a főszezon végét. Az igazi főszezon az augusztus 20-a utáni szombattal zárul, de - nagyjából egy héttel később - szeptember első szombatjától  zuhannak igazán nagyot azárak. A referens tapasztalatai szerint, ha szeptember első hetére időzítjük a nyaralásunk, általában 30 százalékkal olcsóbban tudunk szállást foglalni.

Biztosítás

A külföldre induló hazai turisták egyre nagyobb része figyel oda arra, hogy ne hagyja el az orsztághatárt megfelelő védelem nélkül. A pénzügyi tudatosság növekedését jelzi, hogy az ügyfelek már nem elégednek meg az árak összevetésével, döntésükben fontos szempont az is, milyen értéket kapnak a pénzükért. A legtöbben az ár mellett a külföldi egészségügyi ellátás felső határát tartják fontosnak, míg a harmadik helyen a pogyászbiztosítás, a negyediken a műszaki cikkek biztosításának értéke szerepel, a legkevésbé pedig a maradandó sérülések után fizetett kártérítés összege fontos az utazók számára.

Árak Horvátországban

Horvátországban - elsősorban a nyári turisztikai csúcsszezonra- kissé megemelkednek a bolti, éttermi árak. A frekventáltabb nyaralóhelyeken, kisebb, de forgalmas szigeteken az sem elképzelhetetlen, hogy kimondottan drágán tudunk csak vásárolni, akár a magyar bolti árak másfél-, kétszereséért, így egy dobozos sör akár 13-15 kunába (480-550 forint) is kerülhet, egy 2 literes üdítő pedig 10-12 kunába (400-500 forint). Összességében azonban elmondhatjuk, hogy érzékelhetőek a különbségek a magyar és a horvát boltok árai között - természetesen a nagyobb áruházak, hipermarketek kínálják a legolcsóbban termékeiket. A zöldségek, halak, húsok leginkább a piacokon olcsóbbak, itt bőséges választékkal találkozhatunk.


Az éttermi áraknál is az számít igazán, hol helyezkedik el az adott vendéglátóhely. Számítsunk arra, hogy forgalmas helyeken, városközpontokban, kikötőknél, parti sétányokon, strandokon lesznek a legdrágább éttermek. Egy kétszemélyes vacsora kihozható 130 kunából (5000 forint), italokkal együtt. Az éttermekben alacsonyabb árakon (50-60 kuna, 1800-2000 forint) balkáni húsételeket, csevapot, plejskavicát fogyaszthatunk, a halak, kagylók, rákok viszont ennek akár a duplájába is kerülhetnek. Ugyanezek az ételek a büfékben, talponállókban 20-30 százalékkal is olcsóbbak lehetnek.

Fontos tudni, hogy az Európai Unió tagállamainak állampolgárai Horvátországba szabadon vihetnek be az EU területén gyártott, vagy onnan származó (például számlával igazolható) húst, hústermékeket és tej, tejtermékeket. Ugyanakkor ezek mennyiségét 10 kilogrammban maximalizálják személyenként. Csecsemők részére tejpor, bébiétel és más külön szükségleteket kielégítő étel abban az esetben hozható be, ha azokat felbontás előtt nem szükséges hűtőben tárolni, illetve azok csomagolása sértetlen. A tojás bevitele ugyanakkor továbbra sem megengedett. Mindemellett az egyéb élelmiszerekre, italokra, valamint ajándéktárgyakra is vannak korlátozások. Ebbe a kategóriába sorolható termékeket személyenként összesen 1000 kuna (mintegy 37 ezer forint) értékben lehet vámmentesen bevinni. A pihenni vágyóknak ugyanakkor biztos megnyugtató, hogy 17 év felettiek vámmentesen vihetnek Horvátországba egy liter tömény szeszt, öt liter bort vagy likőrt, valamint egy karton cigarettát.

 

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem