8 °C Budapest

Így nem büntethet meg az ellenőr: erre figyelj!

2011. szeptember 13. 12:01

Idén is előfordulhat, hogy a diákigazolványok kiállítása egyes esetekben késedelmet szenved. Az oktatási szaktárca kezdeményezésével összhangban a diákok számára a BKV továbbra is biztosítja az őket megillető kedvezményeket.

Az idei évben is előfordulhat, hogy a diákigazolványok kiállítása egyes esetekben késedelmet szenved, de az ezek alapján igénybe vehető utazási kedvezményeket továbbra is biztosítani kell a jogosultak számára. Az oktatásért felelős államtitkár ezzel kapcsolatban kezdeményezte, hogy a közlekedési szolgáltatók átmenetileg fogadják el az iskolák által kiadott tanulói jogviszony-igazolást, hallgatói jogviszony-igazolást, illetve a közoktatási vagy felsőoktatási diákigazolvány-igénylőlapoknak az iskolák által hitelesített (intézményvezető által aláírt és az intézmény hivatalos bélyegzőjével ellátott) másolatát. A közlekedésért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyetértett a kezdeményezéssel.

Így a tanulók, hallgatók diákigazolvány hiányában, de az előbbiekben felsorolt igazolások valamelyikének birtokában október 31-éig az őket megillető kedvezményekkel vehetik igénybe szolgáltatásainkat. Bérlet használata esetén a szelvényre a diákigazolvány sorszáma helyett a 14 éven felüli (személyi igazolvánnyal rendelkező) tanulóknak a személyi igazolványuk sorszámát kell ráírni. Személyi igazolvánnyal nem rendelkezők a születési dátumukat tüntessék fel a szelvényen. A tanuló bérletszelvény csak a tanulói jogviszony-igazolás, a hallgatói jogviszony-igazolás, a közoktatási vagy felsőoktatási diákigazolvány-igénylőlap fentiek szerint hitelesített másolata és 14 éves kortól a személyi igazolvány együttes felmutatása esetén jogosít utazásra!

A fent leírtak értelmében az az utas, aki a megfelelő igazolással (diákigazolvánnyal, tanulói jogviszony-igazolással, hallgatói jogviszony-igazolással, vagy a közoktatási vagy felsőoktatási diákigazolvány-igénylőlap hitelesített másolatával) nem rendelkezik, vagy ezek érvényessége lejárt és más jogcímen nem jogosult kedvezményre, annak teljes árú viteldíjat kell fizetnie.
Azon utasunknak, aki születési dátumát vagy személyi igazolványa számát kellett, hogy feltüntesse a bérletszelvényen, de idő közben megkapta a diákigazolványát, a bérlet érvényességi idejének végéig magánál kell tartania a fent részletezett iratok közül azt, amelyikkel (amelyekkel) együtt korábban használta a bérletet.

Október 31. után kizárólag a diákigazolványok jogosítanak a tanulóknak szóló kedvezmények igénybe vételére, egyéb igazolvány vagy igazolás nem fogadható el. Ennek megfelelően a tanulók által használt bérleteken október 31-ét követően csak diákigazolvány-szám szerepelhet. Aki diákigazolvány nélkül ennél későbbi lejárati idejű bérletet használ, annak legkésőbb az október 31-ét követő első utazása megkezdése előtt pénztárainkban 250 Ft-os kezelés díj ellenében ki kell cseréltetnie a bérletszelvényét.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm