21 °C Budapest

Autóval jársz? Így spórolhatsz meg 100 ezer forintot

2011. augusztus 24. 14:07

Néhány vezetéstechnikai fogással és a megfelelően karbantartott gépjárművel akár 30 százalékkal is csökkenthető az autó fogyasztása. Amennyiben a jármű tulajdonosa, illetve üzemben tartója kellő odafigyelést tanúsít, átlagosnak mondható, évi 20 ezer kilométeres használat és 400 forint körüli üzemanyagár mellett akár százezer forintnál többet is megtakaríthat évente.

A gépjárművezetés során több olyan elem is adódik, amelynél kis odafigyeléssel már jelentős eredmények érhetők el - hívják fel a figyelmet az AEGON Magyarország szakértői. A legfontosabb, hogy mindig kerüljük a felesleges elindulásokat és megállásokat, és minél egyenletesebb tempóban igyekezzünk haladni. A piros lámpa előtti araszolás például többszörösére növeli a fogyasztást, hiszen egy alkalom helyett három-négyszer is elindul az autó, mielőtt mozgásba lendülne.

A nagy fékezések szintén növelik a fogyasztást, ezért mindig igyekezzünk kellő követési távolságot tartani, hogy legyen időnk alkalmazkodni a forgalmi helyzet változásaihoz. Célszerű megtervezni az útvonalat is annak érdekében, hogy elkerüljük a felesleges oda-vissza utakat. Hasznos kellék ehhez a navigációs rendszer, de ugyanolyan jó szolgálatot tehet egy térkép is a kesztyűtartóban.

Országúton és autópályán sem éri meg száguldozni. Ha 100 kilométeres távolságot 140 km/óra helyett 120 km/óra sebességgel teszünk meg, csupán nyolc perccel érünk később célba, viszont megtakarítunk nagyjából 1500 forintot. Az is nagyon fontos, hogy 130-140 km/óra felett hatványozottan nő a balesetveszély, vagyis a kicsit visszafogottabb tempó a kockázatokat is csökkenti.

A takarékos üzemeltetésnek persze alapeleme a gépjármű kifogástalan műszaki állapota is: fontos, hogy a keréknyomást - hideg guminál - mindig ellenőrizzük, hiszen az előírtnál alacsonyabb nyomású gumik jelentős túlfogyasztást okoznak. A gyújtógyertyák cseréjével sem éri meg megvárni, míg meghibásodnak: egy kopott gyertya szintén jelentős túlfogyasztást tud okozni, csakúgy, mint az erősen szennyezett légszűrő. A légellenállást növelő tartozékokat (tetőcsomagtartó, kerékpártartó) csak addig hagyjuk az autón, amíg szükséges.

A hosszú alapjárati üzem szintén kerülendő: a motor bemelegítését - néhány másodpercnyi járatás után - inkább már menet közben, a terhelést fokozatosan növelve végezzük. Ha látjuk, hogy a megállás 25 másodpercnél hosszabbnak ígérkezik (például vasúti átjáróban), akkor érdemes leállítani a motort, hiszen az újraindítással ekkor már kevesebb üzemanyag fogy, mint a járatással.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A légkondicionáló helyes használatával szintén rengeteget lehet spórolni. Kevesen tudják, de a nyári melegben lehúzott ablak jobban növeli az autó üzemanyag-felhasználását, mint a légkondicionáló használata. Ezzel együtt csak a legszükségesebb esetben kapcsoljuk be a klímaberendezést. Ha nagyon átmelegedett a kocsi belseje, a legoptimálisabb fogyasztás úgy érhető el, ha a légkondicionáló használata előtt alaposan átszellőztetjük az autót, majd a klíma bekapcsolása után azonnal felhúzzuk az ablakot.

A takarékos vezetés, illetve gépjármű-üzemeltetés pedig egyre inkább elengedhetetlené válik, hiszen 2010 augusztusa óta közel 50 forinttal emelkedtek az üzemanyagárak. És bár a napokban éppen csökkent a kőolaj világpiaci ára, az elmúlt évek tendenciája feltétlenül afelé mutat, hogy a tankolás mind nagyobb részt követel kiadásainkból.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?