19 °C Budapest

10 tipp: így nem lesz rémálom a nyaralás

2011. augusztus 14. 10:42

A nyár utolsó hónapjába lépve még ki kell használni a kellemes idő adta nyaralási lehetőségeket. Hosszabb út előtt azonban érdemes minden esetben körültekintően felkészülni, hogy elkerülhessük a felesleges kellemetlenségeket!

1. Előre intézz el minden papírmunkát

Mielőtt nekivágsz az útnak, ellenőrizd, hogy autód rendelkezik-e érvényes forgalmi engedéllyel, műszaki vizsgával és biztosítással. Győződj meg arról, hogy a jármű biztosítása érvényes-e abban az országban, ahová utazol, valamint azokban az országokban, amelyeken keresztül haladsz.

2. Tervezz előre

Elővigyázatossági okokból nem árt, ha viszel magaddal plusz biztosíték-szettet, izzókészletet és pótkulcsot. Ne felejtsd el, hogy bizonyos országokban a fényvisszaverő mellény nemcsak a vezető számára, hanem az utasoknak is kötelező, illetve egyes nemzeteknél a szemüveges sofőröknek plusz szemüveget kell tartaniuk az autóban.

3. Ellenőriztesd át az autódat

Indulás előtt mindig ellenőrizd az olajszintet. Ha alacsony az olajszint, a motor lerobbanhat, ami magas szerelési költséggel jár. Ne feledd, nem csak Te indulsz nyaralni! Az út során nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha vészjelzést kapunk egy másik vezetőtől. Ha autóddal valóban probléma van, több vezető is megpróbálja erre felhívni a figyelmed!

4. Vizsgáld meg alaposan a gumikat

Ellenőrizd a gumikat, mielőtt útnak indulsz. A KRESZ szerint a gumikon lévő mintázatnak legalább 1,6 mm mélységűnek kell lennie a gumi teljes felületén, tanácsos azonban már 3 mm-nél újra cserélni a használt abroncsokat. Ezen kívül győződj meg arról is, hogy minden gumiban - beleértve a pótgumit is - megfelelő-e a nyomás! Mivel a csomagok miatt nagyobb súly nehezedik rájuk, így a megszokott nyomás nem biztos, hogy elegendő.

5. Ne vigyél magaddal felesleges csomagot

Ne terheld túl a gépjárművet, hagyd a szükségtelen dolgokat inkább otthon. Fontos, hogy a csomagokat pedig egyenletesen osszd el az autóban, úgy, hogy a nehezebbeket a tengelyre rakod. Ne vigyél magaddal éles tárgyakat, ugyanis ezek baleset esetén igen veszélyesek. Vezess egyenletesen és állandó sebességgel, már ezzel is megspórolhatsz legalább egy liter üzemanyagot. A felesleges csomagokból adódó súly, a tetőcsomagtartó vagy a kerékpártartó szintén hatással vannak a fogyasztásra. 120 km/órás sebességnél, a 2-3 biciklit szállító kerékpártartó 25%-al megnövelheti a fogyasztást. Érdemes tehát átgondolnod, hogy nem gazdaságosabb-e kerékpárt bérelni a nyaralás helyszínén!

6. Az utazás

Mielőtt útnak indulsz, tájékozódj az éppen aktuális útmunkálatokról és közlekedési fennakadásokról a www.kozut.hu oldalon, és nézz utána a külföldi országok sebességkorlátozásainak is, a http://www.europe.org/speedlimits.html portálon.

7. Tarts pihenőt

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha úgy tervezed, hogy éjszaka sem állsz meg, kizárólag kipihenten indulj útnak. Az éjszakai balesetek közel 20%-át a fáradtság okozza, így amint a fáradtság jeleit észleled magadon, állj meg, mozogj egy kicsit, és ha lehetőséged van rá, add át a kormányt másnak. Olyan pihenőket iktass be, ahol van érdekes látnivaló, vagy kikapcsolódási lehetőség.

8. Vigyázz a hőséggel

Gyakran alábecsüljük, hogy milyen forróság lehet az autóban. Ha a kinti hőmérséklet 31-35 °C között van, az autóban elérheti, sőt meg is haladhatja az 55 °C-t. Ha megoldható olyan autóval indulj útnak, amelyben van jól műkő légkondicionáló, de még így is ajánlott a napellenző használata. Legyen mindig elegendő ivóvíz és frissítő törlőkendő az autóban akkor is, ha van klíma. A hőmérsékletet öt fokkal a kinti hőmérséklet alá állítsd és soha ne csavard 20 °C alá. Igyál kellő mennyiségű vizet, hogy ne száradj ki, ugyanis a légkondicionáló csökkenti a levegő páratartalmát és ugyanígy a test nedvességtartalmát is. Emiatt ajánlott a szellőzőt a szélvédőre irányítani a vezető vagy az utasok helyett. Rendszeresen nedvesítsd a szemed, ha kontaktlencsét viselsz.

9. Tartsd távol az autótolvajokat, fosztogatókat

Ne hagyj ruhát vagy más értéktárgyakat a gépjárműben. Mindig zárd be az autót és amennyiben lehetséges, kerüld a félreeső területeket.

10. Európa egységes vészhívószáma: 112

Mi teszel akkor, ha külföldön bajba kerülsz, és nem tudod az ország vészhívószámát? Ne ess pánikba, hívd fel a 112-es nemzetközi számot, ők majd kapcsolják Neked a megfelelő segélyszolgálatokat: a mentőket, a tűzoltóságot vagy a rendőrséget. Ezt a számot csak abban az esetben hívd fel, ha életveszély áll fent, vagy egyéb olyan egészségkárosító, emberi biztonságot veszélyeztető vagy környezetkárosító hatásra kell számítani, amely a segélyszolgálatok mihamarabbi közbenjárását teszi szükségessé.

A 112-es számot hívhatod akár telefonfülkéből vagy mobiltelefonról is. A hívás ingyenes és éjjel nappal elérhető. A 112-es segélyhívószám az Európai Unió mind a 27 tagállamában él, valamint az alábbi országokban is érvényes: Horvátország, Feröer-szigetek, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, Törökország, Svájc és a Vatikán.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?