18 °C Budapest

Külföldre utazol? Így véd meg a konzul

2011. július 29. 04:44

Rengeteg magyar utazik a nyári szabadságolások idején egzotikus országba az Európai Unión kívülre. Nagy kérdés azonban, hogy baj esetén, mi a teendője honfitársainknak akkor, ha Magyarország nem rendelkezik nagykövetséggel vagy konzulátussal a pihenésre kiszemelt országban?

Idén minden hatodik európai vakációját az EU-n kívül tölti. Összességében az európaiak évente körülbelül 90 millió alkalommal utaznak üzleti célból vagy turistaként az unión kívülre. Nagy kérdés azonban, mi történik, ha valakinek segítségre van szüksége külföldön, ám tagállama nem rendelkezik nagykövetséggel vagy konzulátussal az adott országban?

"Mivel nyáron az uniós állampolgárok külföldre utaznak, fontos, hogy ismerjék jogaikat", mondta Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos.

 

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


Bár az európaiak 62%-a vár el a saját tagállamának nagykövetsége által nyújtott segítséggel azonos segítséget egy másik tagállam nagykövetségétől. Sajnos nem minden európai polgár, illetve konzulátusi tisztviselő ismeri az ide vonatkozó szabályokat. Pedig nagy szükség lenne az uniós jog ismeretére. Mintegy 6000 uniós polgár tartózkodott például Líbiában a válság kitörésekor, ugyanakkor csak nyolc tagállam rendelkezett ottani képviselettel.

Világviszonylatban csupán az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban rendelkezik mind a 27 uniós tagállam diplomáciai képviselettel. Ugyanakkor a világ csaknem minden országában képviselteti magát legalább egy uniós állam.

"Az Uniós állapolgároknak joguk van bármely uniós tagállam konzulátusának vagy nagykövetségének segítségét kérni abban az esetben, ha tagállamuk egy EU-n kívüli országban nem rendelkezik képviselettel. A védelemhez való jog ugyanolyan feltételek mellett illeti meg őket, mint azon tagállam állampolgárait, amelynek nagykövetségéhez fordulnak. A konzuli védelem az európai szolidaritásról szól. A polgároknak tudniuk kell, szükség esetén hová fordulhatnak segítségért, és nem kell aggódniuk az adminisztratív eljárások miatt." - mondta Viviane Reding.

A konzuli védelem olyan mindennapi problémákra is kiterjed, mint a súlyos baleset vagy betegség, ha valakinek ellopták az útlevelét, vagy elvesztette azt, illetve ha letartóztatták vagy őrizetbe vették. A jog ugyanakkor biztonságot nyújt az olyan válsághelyzetekben is, mint például a közelmúlt líbiai eseményei.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A konzuli védelemhez való jogra vonatkozó információt tartalmazó uniós útlevél mintája (Forrás: europa.eu)

"E jogok megerősítése és az állampolgárok mindennapi konzuli védelmének megkönnyítése érdekében az Európai Bizottság a következő hat hónapban jogszabályi intézkedéseket javasol majd a koordináció és a pénzügyi hozzájárulás tekintetében." - közölte az Európai Bizottság alelnöke.

Az e joggal kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az új uniós útlevelek tartalmazzák majd a konzuli védelemmel kapcsolatos információkat, valamint annak az uniós honlapnak a címét is, amely részletes információkkal szolgál arról, hogyan kaphatnak az EU-s állampolgárok segítséget az Európai Unión kívül töltött vakációjuk alatt. 20 tagállam már bevezette ezt a gyakorlatot, illetve megerősítette, hogy az újonnan kibocsátott útleveleik fogják ezen információkat tartalmazni. A többi tagállam várhatóan a későbbiekben csatlakozik.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24