Külföldre utazol? Így véd meg a konzul

2011. július 29. 04:44

Rengeteg magyar utazik a nyári szabadságolások idején egzotikus országba az Európai Unión kívülre. Nagy kérdés azonban, hogy baj esetén, mi a teendője honfitársainknak akkor, ha Magyarország nem rendelkezik nagykövetséggel vagy konzulátussal a pihenésre kiszemelt országban?

Idén minden hatodik európai vakációját az EU-n kívül tölti. Összességében az európaiak évente körülbelül 90 millió alkalommal utaznak üzleti célból vagy turistaként az unión kívülre. Nagy kérdés azonban, mi történik, ha valakinek segítségre van szüksége külföldön, ám tagállama nem rendelkezik nagykövetséggel vagy konzulátussal az adott országban?

"Mivel nyáron az uniós állampolgárok külföldre utaznak, fontos, hogy ismerjék jogaikat", mondta Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos.

 

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


Bár az európaiak 62%-a vár el a saját tagállamának nagykövetsége által nyújtott segítséggel azonos segítséget egy másik tagállam nagykövetségétől. Sajnos nem minden európai polgár, illetve konzulátusi tisztviselő ismeri az ide vonatkozó szabályokat. Pedig nagy szükség lenne az uniós jog ismeretére. Mintegy 6000 uniós polgár tartózkodott például Líbiában a válság kitörésekor, ugyanakkor csak nyolc tagállam rendelkezett ottani képviselettel.

Világviszonylatban csupán az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban rendelkezik mind a 27 uniós tagállam diplomáciai képviselettel. Ugyanakkor a világ csaknem minden országában képviselteti magát legalább egy uniós állam.

"Az Uniós állapolgároknak joguk van bármely uniós tagállam konzulátusának vagy nagykövetségének segítségét kérni abban az esetben, ha tagállamuk egy EU-n kívüli országban nem rendelkezik képviselettel. A védelemhez való jog ugyanolyan feltételek mellett illeti meg őket, mint azon tagállam állampolgárait, amelynek nagykövetségéhez fordulnak. A konzuli védelem az európai szolidaritásról szól. A polgároknak tudniuk kell, szükség esetén hová fordulhatnak segítségért, és nem kell aggódniuk az adminisztratív eljárások miatt." - mondta Viviane Reding.

A konzuli védelem olyan mindennapi problémákra is kiterjed, mint a súlyos baleset vagy betegség, ha valakinek ellopták az útlevelét, vagy elvesztette azt, illetve ha letartóztatták vagy őrizetbe vették. A jog ugyanakkor biztonságot nyújt az olyan válsághelyzetekben is, mint például a közelmúlt líbiai eseményei.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 


A konzuli védelemhez való jogra vonatkozó információt tartalmazó uniós útlevél mintája (Forrás: europa.eu)

"E jogok megerősítése és az állampolgárok mindennapi konzuli védelmének megkönnyítése érdekében az Európai Bizottság a következő hat hónapban jogszabályi intézkedéseket javasol majd a koordináció és a pénzügyi hozzájárulás tekintetében." - közölte az Európai Bizottság alelnöke.

Az e joggal kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az új uniós útlevelek tartalmazzák majd a konzuli védelemmel kapcsolatos információkat, valamint annak az uniós honlapnak a címét is, amely részletes információkkal szolgál arról, hogyan kaphatnak az EU-s állampolgárok segítséget az Európai Unión kívül töltött vakációjuk alatt. 20 tagállam már bevezette ezt a gyakorlatot, illetve megerősítette, hogy az újonnan kibocsátott útleveleik fogják ezen információkat tartalmazni. A többi tagállam várhatóan a későbbiekben csatlakozik.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16