Ebből már nem lesz igazi nyár: sokan nyögik a pocsék szezont

2011. augusztus 10. 04:44

Borúsan alakul a szezon a vízpartokon: a július eleji kánikula után jelentősen visszaesett a hőmérséklet, a korábbiaknál jóval kevesebb strandolnak - ez pedig meglátszik a szállodák, vendéglátóhelyek forgalmán is. A pocsék idő miatt leginkább azok a vendégek maradnak el, akik az utolsó pillanatban döntenek a nyaralásról.

Pedig minden olyan jól indult...

2011. január-júniusban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma 4, illetve 3 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 6 százalékkal nőtt - közölte kedden a KSH.

Az elmúlt hétvégét leszámítva azonban gyakorlatilag hetek óta tart a pocsék nyári időjárás: a július első felében tapasztalt kánikulához képest az elmúlt időszakban a napi átlagos középhőmérséklet 22-26 fok között alakult. A Balaton vize augusztus első napjaiban 20 fok körül volt, hasonlóan a Velencei-tóhoz és a Tisza-tóhoz, jelenleg egyik nagy tavunk sem melegebb 22 foknál.

Nem meglepő, hogy a turisztikai főszezon kellős közepén komoly érvágásként értékelik a turizmussal, vendéglátással foglalkozók a hűvös, csapadékos időjárást. A legtöbben a kereslet jelentős csökkenéséről számoltak be.


Balatoni szállások: csak az előzetes foglalás a biztos

A vendégházak, panziók, motelek, kiadó nyaralók forgalma az elmúlt hetekben elmaradt a korábbi évek hasonló időszakában megszokott júliusi csúcsszezontól - tudta meg a Pénzcentrum.hu több Balaton parti szállásadótól. Egy évtizedek óta vendégházakat üzemeltető családi vállalkozás vezetője szerint csak a hónapokkal korábban lefoglalt szállásokba érkeznek a nyaralók, akik gyakran még az egy hetet sem töltik ki, hiszen nehéz elfoglaltságot találniuk a hűvös időben, strandolni, fürdeni pedig - a 20-22 fokos vízben- nem igazán lehet. Sokan visszamondják a foglalást (akár még a kauciót is bukva), illetve próbálják a szabadságot későbbi időpontra áttenni - a szállásadók egy része rugalmas e tekintetben. Az elmúlt hetekben szinte teljesen elmaradtak az új foglalások, az augusztus 20-i "nyárzáró" hétvége iránt viszont idén is van érdeklődés. Mint egy, az északi parton apartmanok közvetítésével foglalkozó iroda vezetője lapunknak elmondta: a huszadikai hétvégén sok család szinte kötelezőnek érzi, hogy nyaraljon még pár napot, még akkor is, ha rossz az idő, vagy ha nem is kapunk plusz szabadnapot.

Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára a napokban az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy a rosszabb idő miatt elsősorban azok a vendégek maradnak el, akik máskor az utolsó pillanatban döntenek a nyaralásról. Az előre lefoglalt szállásokat nem mondják le, mert már kifizették, de az előfordulhat, hogy valaki a hűvös idő miatt korábban hazatér.

Szenvednek a strandok, szenvednek a büfések

Komoly problémát jelent a rossz időjárás a hazai strandoknak, elsősorban azoknak, amelyek természetes vizeink partján találhatók. A budapesti fürdők helyzete sem túl rózsás: a főváros hét strandjának forgalma több mint 30 százalékkal csökkent, bevételeik csaknem ugyanennyivel estek vissza júliusban az elmúlt év azonos időszakához képest a rossz időjárás miatt.

A Budapest Gyógyfürdői (BGYH) Zrt. tájékoztatása szerint a rossz időjárás a strandokon egyetlen hétvégi napon akár napi 25-30 milliós bruttó bevételkiesést is okozhat. Amíg a július elején tapasztalt kánikulai napok rekord látogatószámot és bevételt hoztak, addig összességében a rossz időjárás miatt a főváros 13 fürdőegységében - a strandokon és gyógyfürdőkben együttesen - 15 százalékos volt a bevételkiesés.

A lapunk által megkérdezett siófoki büfések is arról panaszkodtak, hogy az igazi csúcsszezonban elmaradt a korábbi tömeg, ezért a legjobb esetben - ez gyakorlatilag a szezonból hátralévő szűk három hétre hibátlan napsütést és melegedő vizet jelentene- nullszaldóra tudják kihozni az idei évet.


Pocsék időjárásra is van megoldás

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a magyarok, akik belföldi úti célt választottak, és lefoglalták - akár vízparti szállásukat - a rossz idő ellenére is elutaznak - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Magyar Turizmus Zrt. Rosszabb időjárás esetén olyan háttértelepülésekre is ellátogatnak a nyaralók, amiket egyébként nem néznének meg, ha csak a vízparton nyaralnának. Felkeresnek például a desztináció környezetében található kulturális látnivalókat, múzeumokat, műemlékeket, várakat, kastélyokat. Keresettebbek továbbá a kulturális és bor-gasztronómiai programok is, minden régió számos eseménnyel várja vendégeit.

A tapasztalatok azt mutatják továbbá, hogy azokba a szállodákba, ahol a szolgáltatások széles köre (beltéri medencék, animált programok, a szálloda által szervezett kirándulások) áll a vendégek rendelkezésére, oda jellemzően rossz idő esetén is szívesen elutaznak a vendégek.

A BGYH Zrt. különböző programokkal próbálja színesíteni a kínálatot. A Pünkösdfürdői strandon például most szombaton jazznapot tartanak a Budapest Ragtime Band fellépésével, míg vasárnap a gyerekeket várják állatsimogatóval, ugrálóvárral és bohócokkal. A Csepeli strandon szerdánként ingyenes kézműves-foglalkozásokkal, valamint búvárbemutatóval és próbamerüléssel várják a családokat. A Palatinus strandon - ha az időjárás engedi - pénteken és szombaton éjszakai fürdőzéseket terveznek. A Széchenyi fürdőben augusztus 20-tól várhatóan szombatonként szintén zenés éjszakai fürdőzésre várják az érdeklődőket.

Győznek a fedett aquaparkok?

Természetesen, a kedvezőtlen időjárás pozitív hatással van a Mediterrán Élményfürdő forgalmára, amely egy átlagos nyári időszakkal összevetve mintegy 30%-os növekedést jelent - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu-nak Holléry Tibor, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. szolgáltatási és értékesítési igazgatója

Az értékesítési igazgató szerint a megnövekedett forgalom miatt kisebb sorban állás is előfordulhat a pénztáraknál, azonban ez sem több öt percnél. Mivel pénztáraik kétirányú forgalom kezelésére alkalmasak, ezért a be és kiléptetést az igényeknek megfelelően tudják szabályozni.

 

Fotó: aquaticum.hu


Mint megtudtuk, a családok jelentős része használja ki ez egy hetes nyaralás helyett az 1-1 napos kirándulás lehetőségét, amelyet a megyénkénti statisztikáink is alátámasztanak, azonban arra vonatkozóan nincs pontos szám, hogy hány család váltotta át hosszabb nyaralását ilyen jellegű aktív kikapcsolódásra.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16