18 °C Budapest

GPS nyomkövetővel óvja a MÁV gépkocsiparkját

2011. február 25. 18:02

MÁV-GÉPÉSZET Zrt. az elmúlt években 62 autóba szereltetett GPS nyomkövetőt. 12 teherautóba már a 2009-es év végére bekerült a "fekete doboz", míg további 50 darab, 3,5 tonna alatti szolgálati jármű egy éve áll műholdas megfigyelés alatt. A rendszerrel a MÁV leányvállalata jelentős költségmegtakarítást ért el - sőt, már lopást is sikerült így megakadályozni. A kedvező tapasztalatok tükrében a MÁV Csoport anyavállalata, a MÁV Zrt. az általa üzemeltetett üzemi célú gépjárműveire is be kívánja vezetni a költséghatékonyságot növelő megoldást.


A társaság járműveibe beszerelt GPS-ek üzemeltetési tapasztalatai beváltották a várakozásokat: az 50 darab 3,5 tonna alatti gépjármű 100 km-re vetített üzemanyag-fogyasztása átlagosan 1,2 literrel kevesebb a korábbinál, amely éves szinten 14 millió forint megtakarítást jelent a vállalatnak. A fejlesztésnek köszönhetően a szállítási feladatok megszervezése hatékonyabbá vált, a párhuzamos és üres futások megszűntek, és a gépjárműflotta összességében mintegy 120 ezer kilométerrel kevesebbet fut egy évben.

A rendszer széleskörű szolgáltatást nyújtva, egy számítógép képernyőjén megjeleníti egy-egy autó földrajzi helyzetét: az adatok összevetésével regisztrálhatóak a megtett kilométerek, nyomon követhető a felhasznált üzemanyag mennyisége, a járműben lévő üzemanyag készlete, a sofőrök vezetési-, munka- valamint pihenőideje.

A korszerű technika új, eddig nem tapasztalt eredményt is hozott: idén február 2-án Soroksáron, az említett gépkocsik közül egyet elloptak. A tolvajok azonban nem számoltak azzal, hogy műholdas nyomkövető működik az autóban. A sofőr jelzése alapján, az autókat felügyelő MÁV-GÉPÉSZET szállítási részlege azonnal bejelentést tett a rendőrségen. A műholdas helyzetmeghatározó- és nyomkövető rendszer segítségével folyamatosan tájékoztatták a rendőröket a gépkocsi mozgásáról, akik a bejelentéstől számított egy órán belül megtalálták a körözött járművet egy műhelyben, ahol több más lopott gépkocsit is felfedeztek. A rendőrök elfogták a tolvajokat, az ellopott jármű pedig még aznap visszakerült jogos tulajdonosához, a MÁV-GÉPÉSZET-hez.

A tapasztalatok alapján a beruházás rövid időn belül megtérül, így jelentős költségmegtakarítást eredményez. A rendszer kedvező tapasztalatai alapján, a MÁV Zrt. a Csoport anyavállalata üzemi célú gépjárműflottájának GPS rendszerrel való ellátására készül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?