20 °C Budapest

Mikor küldik a nyugdíjasoknak a kedvezményes utazási utalványt?

2011. január 23. 11:02

A hatályos jogszabályok szerint a nyugdíjfolyósítás megkezdésekor, majd minden naptári év első negyedében, kiküldésre kerül a MÁV és a VOLÁN belföldi menetrend szerinti járatain használható kedvezményes utazási utalvány. A kedvezmény, évente tizenhat alkalommal 50%-os mérséklésű menetjegy váltását, vagy két-két 50%-os kedvezményű jegyvásárlási lehetőség összevonásával egy-egy 90%-kal csökkentett árú menetjegy vételét biztosítja.


A nyugdíjfolyósítás megkezdésekor, majd minden naptári év első negyedében kiküldésre kerül a kedvezményes utazási utalvány, amely a MÁV és a VOLÁN belföldi menetrend szerinti járatain használható.

Évente tizenhat alkalommal 50%-os mérséklésű menetjegy váltását, vagy két-két 50%-os kedvezményű jegyvásárlási lehetőség összevonásával egy-egy 90%-kal csökkentett árú menetjegy vételét biztosítja a kedvezmény. A tizenhat utazási lehetőség felhasználása után még két 90%-os
mérséklésű jegy váltása lehetséges.

A "Nyugdíjasok utazási utalványa" alapján kedvezményes menetjegy igénybevételére jogosult a 65. életévét be nem töltött:

a.)

  • saját jogú nyugellátásban illetve azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban részesülő személy, ideértve a rehabilitációs járadékot is,
  • munkaképtelenségi járadékban, növelt összegű öregségi járadékban, növelt összegű munkaképtelenségi járadékban részesülő személy,
  • hozzátartozói nyugellátásban (özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj),
  • özvegyi járadékban, növelt összegű özvegyi járadékban,
  • az egészségkárosodott személyek szociális járadékaiban (rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka),
  • rokkantsági járadékban,
  • nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállási pótlékban részesülő személy,

b.) külföldről hazatelepült magyar állampolgár, aki külföldről részesül nyugellátásban, továbbá
c.) a nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személy,
d.) a felsorolt ellátások bármelyikében részesülő gyámolt személy és gyámja, gondnokolt személy és gondnoka.

(Nem jogosult utazási kedvezményre a baleseti járadékban részesülő személy).

A nyugdíjak 2011-es folyósítási rendje

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az utalványt a jogosult házastársa, élettársa is felhasználhatja - akár önálló utazás esetén is - feltéve, ha a reá irányadó öregségi korhatárt már betöltötte. Más rokoni kapcsolatban állók azonban az utalványt nem adhatják át egymásnak. Amennyiben az ellátásra jogosult személy kiskorú vagy gondnokság alatt áll, az utalványt a gyám/gondnok és a gyámolt/gondnokolt megosztva használhatják.

A külföldről hazatelepült magyar állampolgár utazási igazolványát hazatelepülés, valamint a nyugellátás tényének hitelt érdemlı igazolása mellett - az igénylı kérelmére - a nyugdíjfolyósító szerv adja ki.

Az utazási utalvány kizárólag az alábbi esetekben pótolható:

  • ha az utalványt eltulajdonították, és ezt a tényt a jogosult a rendőrséggel - jegyzőkönyv, bejelentés, feljelentés alapján - igazoltatja,
  • ha az utalvány elháríthatatlan ok - árvíz, földrengés vagy egyéb természeti katasztrófa - miatt megsemmisült,
  • az utalvány megrongálódott, és a megrongálódott utalványt a jogosult a kérelméhez mellékeli.

Az utalvány pótlása előtt a jogosultnak nyilatkoznia kell, hogy mennyi kedvezményt használt fel. Az elveszett utalvány nem pótolható. Az utalvány a rajta feltüntetett érvényességi időpontig használható fel. Jogosulatlan használata pótdíjfizetést, hamísítása egyéb (rendőrségi) eljárás megindítását vonhatja maga után!

 

Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?