11 °C Budapest

Km-alapú útdíjat vezethetnek be: egy 4 napos árából ma 275 km jönne ki

Pénzcentrum
2011. február 14. 08:32

Az e-matrica fokozatos megszüntetése után, 2013-2014-től kilométerenként 6 forintos útdíj bevezetését tervezi a kormány, de a politikai és társadalmi egyeztetés még hátravan - írja a Népszabadság. Egy 4 napos e-matrica januártól 1650 forintba kerül, amiből a fenti egységárral kalkulálva 275 kilométer megtétele jönne ki.

Megmentik az autópályákat is?

A napilap a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) szakmai anyagaira hivatkozva számol be a kormány tervéről, amely használatarányos útdíj bevezetését tartalmazza. A folyamat indulási éve 2013-2014, befejezése, azaz az éves e-matrica megszüntetését követő útdíjfizetés 2017-2018-ra válhat esedékessé.

A kilométerenként 6 forintos útdíjat az autópályákon közlekedő személygépkocsiknak és motorkerékpároknak kellene megfizetniük. A kamionok fizetési kötelezettsége ennél nagyobb lenne, a legnagyobb kamionoknak például 34 forintba kerülne egy kilométer megtétele.

2011-es matrica-árak: a 41%-os emeléssel frissítve

Ugyanakkor a tervezett kilométerenkénti - kezdetben hat forintos - útdíj csak a gyorsforgalmi utak használata esetén terhelné az autósokat és a motorkerékpárosokat, legalábbis ezt írja a lap, támaszkodva a KKK-ban készülő tanulmányra. Még semmi sem tekinthető biztosnak, a megtett úttal arányos útdíjrendszer kiépítésének ügyében, mivel a KKK koncepciója szerint az újfajta díjszedés "bevezetésének alapfeltétele a szakmai, politikai, társadalmi konszenzuson alapuló díjpolitika elfogadása".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mennyibe kerülnek majd a balatoni kiruccanások?

Számítások szerint egy budapesti családnak a nyári hétvégéken egyetlen út Siófokra az M7-esen mintegy 1100 forintba kerülne - amit visszafelé újra felszámítanának nekik. Ez egy Balaton-parti telek tulajdonosa számára azt jelenti, hogy míg 2011-ben a 4500 forintos havi matrica érvényességi idején belül minden hétvégére ki van fizetve az autópálya-használat ára, addig 2021-ben (amikor az útdíj több lépcsőben elérheti a 12 Ft/km-t) ugyanezért úgy nettó 8800 forintot fizettetnek majd vele.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?