19 °C Budapest

Meddig érvényes a 2010-ben vásárolt matrica?

2011. január 27. 15:02

A 2010-ben vásárolt éves e-matricák érvényességi ideje január 31-én, hétfőn éjfélkor lejár. Az idei esztendőre szóló úthasználati jogosultságot a díjrendelet tavaly év végén életbe léptetett módosításának megfelelően magasabb árakon lehet beszerezni - tájékoztat az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

A magyarországi gyorsforgalmi úthálózat igénybevételéhez szükséges éves e-matricák érvényességi ideje - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - a tárgyévet követő január 31-ig tart. A 2010-ben vásárolt éves jogosultságok tehát 2011. január 31-éig, azaz jövő hét kedd éjfélig érvényesek. Az érvényességi időszak január 31-ig történő kiterjesztése azt a célt szolgálja, hogy az úthasználóknak elegendő idejük legyen az új e-matricák megvásárlására.

Fontos tudnivaló, hogy az öt éve változatlan úthasználati díjak 2011. január elsejével átlagosan 8,7 százalékkal emelkedtek. Az éves e-matricák 2011-ben az alábbi árakon szerezhetők be.

D1 40 000 Ft
D2 115 000 Ft
D3 172 000 Ft
D4 215 000 Ft

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 2010-es eladási adataiból kiderül, hogy az autósok összesen mintegy 236 187 darab éves e-matricát vásároltak a társaság ügyfélszolgálatain és a viszonteladói hálózatának pontjain, ami 1%-os emelkedésnek számít a 2009-es esztendőhöz képest. De nem csupán az éves e-matrica értékesítési mutatója haladja meg az előző évben mért szintet: ez majdhogynem az összes kategóriáról elmondható. Fontos kiemelni azonban, hogy az eladási darabszámok növekvő trendjével ellentétben a realizált árbevétel szempontjából ez a folyamat - különösen a nettó számítás szerint - még nem váltott egyértelműen előjelet, és lényegében a 2009 es szinten stagnál. Ennek oka részben az, hogy 2009 júliusától az addigi 20-ról 25 százalékra nőtt az úthasználati jogosultságok árának ÁFA tartalma.

Drágul a gumiabroncs
Történelmi magasságokba szökött fel az utóbbi néhány napban a nyersgumi ára, ami azt jelenti, hogy küszöbön áll egy újabb áremelés az autóabroncsoknál.

Európa vezető autógyártója, a német Continental elnöke úgy véli, hogy ha folytatódik a nyersgumi drágulása, akkor elkerülhetetlen az autógumik árának 7-8 százalékos emelése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kaucsuk jelenleg 5,70 dollárba kerül kilogrammonként a nemzetközi árutőzsdéken, ami többéves csúcsot jelent. Nem elég, hogy a nyersanyag ára tavaly már eleve a duplájára nőtt az egy évvel korábbihoz képest, már az idei év eddig eltelt időszakában is 15 százalékkal emelkedett az ár. Elemzők rámutattak: ezt a növekedést az abroncsgyártók nem fogják"lenyelni", miután az abroncsok nyersanyagköltségének nagyjából 40 százalékát teszi ki a kaucsuk, az árra vetítve 12 százalékát.


2010-ben a járművezetők tehát összességében mintegy 3 százalékkal több e-matricát vásároltak a megelőző év hasonló időszakával összehasonlítva, míg a bevételi oldalon csak kis mértékű, alig két százalékos növekedés mutatkozik. Ez a 2009-es 50,05 milliárd forinttal szemben 2010-ben 50,85 milliárd forintos bruttó összeget jelent (a nettó számítás szerint viszont egy százalékos csökkenés mutatkozik).

A legszembetűnőbb növekedés a teherjárművek számára érvényes 1 napos (D2, D3, D4) e-matricák forgalmában tapasztalható, ebből a típusból ugyanis 7 százalékkal vásároltak többet 2009-hez képest. A meredeken emelkedő trend hátterében valószínűleg az áll, hogy a válság leginkább ezekben a kategóriákban éreztette hatását, ezért a 2009-es mélyponthoz képest tavaly láthatólag újra növekedési pályára álló teherfuvarozás ezzel a forgalomélénküléssel is ilyen arányú növekedést produkált. Az előzőekhez viszonyítva az egyéb kategóriákban csak egy-két százalékos pozitív elmozdulás figyelhető meg, ez alól egyedül a havi e matricák eladási darabszáma képez kivételt: ennél a típusnál ugyanis elhanyagolható, 1 százalékos forgalom-visszaesés mutatkozik.

Érdemes kiemelni, hogy a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Az úthasználati jogosultságot az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladó partnerein keresztül, az Interneten vagy mobiltelefon segítségével lehet szerezni. Fontos információ, hogy az e-matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért hitelesítés előtt fontos ezeket alaposan leellenőrizni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?