14 °C Budapest

Kiderült: itt fog dolgozni több ezer magyar munkanélküli

2011. január 20. 12:02

A következő hét elejétől mintegy 13.600 munkanélküli kezdhet el dolgozni az országos közfoglalkoztatási programban, amelyben idén az ár- és belvíz elleni megelőző védekezésé a főszerep.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: ez a szám éves átlagot jelent, a csúcsidőszakban akár a 22-24 ezer főt is meghaladhatja a foglalkoztatotti létszám - mondta az államtitkár. A programokban emellett 2 ezer munkanélküli kaphat majd képzést.

A rendelkezésre álló források kétharmadát a leghátrányosabb helyzetű megyékre fordítják, így Borsod, Nógrád, Szabolcs és Békés mellett Baranya déli része, valamint Somogy belső része is a kiemelt térségek között van. A program emellett szinte minden települést érint majd, de leginkább azokat a területeket, ahol magas a munkanélküliség.

A közfoglalkoztatási program öt meghívásos pályázatára összesen 139 pályázat érkezett, az országosan 16,2 milliárd forintos támogatást a pályázók 1,75 milliárd forintos önrésszel egészítik ki. Már a múlt hét végén meghozta a támogató döntéseket a nemzetgazdasági miniszter, így már elkezdődhetett a munkanélküliek felvétele.

"A január 1-jén indult új közfoglalkoztatási rendszer célja, hogy a munka és a munkás találja meg egymást" - fogalmazott a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy a program jelentős előrelépés tavalyhoz képest, amikor átlagosan 9.200 ember dolgozott közmunka keretében.

A legnagyobb "munkaerő-fogyasztók" idén a vízügyi igazgatóságok és a vízgazdálkodási társulások lesznek. A vidékfejlesztési tárcával együttműködve egy olyan feltételrendszert fektettek le, amelyben az önkormányzatok és a vízügyi szervezetek együttműködnek a vízelvezető rendszerek rendbetételében.

Folytatódik az erdőművelő program, amelyben a 21 állami tulajdonú erdészeti gazdaságban 2.760 álláskeresőt alkalmaznak majd, olyan munkára, amelyek közérdekűek és nem járnak közvetlen nyereséggel. A csemeteápolás, a turistautak rendbetétele mellett erdőművelési munkákra alkalmazhatják a gazdaságok a dolgozókat. A decemberben indult szociális tűzifagyűjtő-akciót is folytatják, amihez a tervek szerint a jövőben konkrét forrásokat rendel hozzá a kormány.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közfoglalkoztatási rendszerbe bekapcsolják a magán-erdőtulajdonosokat, akik közérdekű feladatokkal láthatják el a mintegy 1.200-1.500 foglalkoztatottat. Az ország tíz nemzeti parkjában 366 fő - köztük akár felsőfokú végzettségű munkanélküli - dolgozhat, a leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára meghirdetett meghívásos pályázat keretben pedig 1.262 fő foglalkoztatása biztosított március végéig. Utóbbi lehetőséggel - a sárospataki kivételével - összesen 33 kistérség élt.

A vasút területén és a Balaton környéki idegenforgalmi programokban 2.500 munkanélküli foglalkoztatását tervezik március elejétől, a közutak és autópályák mentén pedig 1.200-1.500 ember találhat munkát.

A kormány azzal számol, hogy 30 ezer körül alakul a közfoglalkoztatási programokban érintett létszám, köztük a többség hat hónappal hosszabb ideig 10-11,5 hónapig dolgozhat majd.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem