Visszatér a havazás: így készülj a szezonra

2011. január 18. 04:44

Idén télen is eljött a sokak által várt síszezon. Lehet elővenni és kitisztítani a bakancsokat, megéleztetni a síléceket, beszerezni a felszerelés elhasználódott darabjait és sietve böngészni az utazási irodák ajánlatait, amennyiben ezt nem tettük még meg. A Pénzcentrum.hu megnézte milyen árakra számíthatnak a lejtők szerelmesei hazánkban és a külföldi országok esetében.

Idén javuló tendencia figyelhető meg a foglalások számában, azonban még korántsem érte el a piac a válság előtti szintet - mondta Bánfi Gábor, az Intersí utazási iroda ügyvezetője. A turisták főként az ár alapján választanak úti célt, de számít az otthontól való távolság, valamint a síelhető pályák hossza.

Bár hazánkban nincsenek magas hegyek, ám nem kell sokat autózni, így egy-egy napra érdemes lehet felkeresni a sípályákat. A szlovák síterepek szintén versenyképesek lehetnek az egy napra kikapcsolódni vágyó magyar síelők számára. A magyar fővárostól számítva átlag 220 kilométerre található sícentrumok esetében azonban az üzemanyagköltség jobban  megterhelheti a pénztárcát, cserébe viszont hosszabb pályarendszereket és hóbiztosabb lejtőket kaphatunk.

Amennyiben beülős liften kívánunk utazni, már nem szükséges külföldre utazni. Az eplényi Síarénában tavaly átadták az ország első, négyüléses felvonóját. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Bakonyban található sípálya hazai viszonylatban kiemelkedő felszereltséggel rendelkezik. A 4,3 km-es pályarendszeren összesen négy mágneskártyás beléptetőrendszerrel felszerelt sílift gondoskodik a lejtők tetejére való feljutásról.

A bánkúti sícentrum Magyarország legnagyobb átlagmagasságú hegységében a Bükkben található, Miskolctól kb. 25 kilométerre. Bánkút a hegység központjában helyezkedik el, hazánk egyik legmagasabb pontja mellett. Pályáin gyakran decembertől egészen március végéig megmarad a hó. A pályarendszer 6 különböző nehézségű lesikló pályából és 2 könnyű tanulópályából áll. A Bánkút Sí Klub 4 tányéros és 4 tolókaros felvonót üzemeltet, melyek kapacitása 2000 fő/óra. A kezdők tanulását egy külön "bébilift" segíti.

 

Magyarország és Szlovákia egyes sícentrumainak árösszehasonlító táblázata egy napos hétvégi utazás esetén (Nagyításért kattints a képre)


Kékestető Magyarország legmagasabb pontja, a csúcs 1014 méter magasan fekszik. Innen indul Magyarország leghosszabb lesiklópályája, amely 1,8 km hosszú, és a Mátraháza fölött fekvő Veronika-rétnél ér véget. A pálya felső szakaszán egy nemrég felújított 700 méter hosszú tányéros felvonó, valamint két tanulólift üzemel.

A síelés megszállotjai 9 változatos sípálya közül választhatnak a Mátraszentistvánon található pályarendszeren. A Mátra szívében található közel 4 km-es pályarendszer az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően az ország legtöbb szolgáltatást nyújtó családi síterepévé vált.

Dobogókőn található Budapesthez legközelebb felvonós sípálya. Hazánk legelső sípályáját még 1923-ban alakították ki a Pilisben, melyen mai formájában a Dobogókőre érkező sízők jelenleg két sípálya közül választhatnak. A sípálya tetején a Makovecz zsindelyes házban nyílt tüzű kandalló és melegkonyhás büfé várja a síelésben elfáradt valamint a sétálásban átfagyott embereket.

A Bükki Nemzeti Parkban található szilvásváradi sípálya 2005 telén nyílt meg. Az enyhe lejtésű pálya kb. 300 méter hosszú, de a tervek szerint a jövőben ennek bővítése várható. A ratrakkal és hóágyúval kezelt lejtőt jelenleg egy tárcsás felvonó szolgálja ki. Esti villanyfényes sízésre is van lehetőség. A sípálya főleg kezdő síelőknek, kisgyermekes családoknak ideális.

Északi szomszédunk, Szlovákia a 2010-2011-es síszezonban számos technikai újítással, hívogató programlehetőséggel és csomagajánlattal csábítja az igazi magasságokat és kihívásokat kedvelő magyar síelőket. A közel nyugat-európai színvonalú fejlesztéseknek köszönhetően, csupán néhány órás távolságra Budapesttől, igazán professzionális szinten hódolhatunk a téli sportoknak.

Az idei szezon legnagyobb újdonsága a "Slovakia Super Skipas" síbérlet. A bérlettel összesen 85 kilométernyi pályán, 7 különböző síterepen síelhetünk, az alacsony tátrai Jasna-tól, Donovalyn át, egészen a Magas-Tátráig. A fejlesztések ellenére a síbérletek ára a legtöbb helyen nem változott a megelőző évekhez képest, sőt néhány síterep még csökkentette is árait. A napijegy árak így idén 25 euró körül mozognak. Azonban az utazási irodáknál észlelt szlovákiai foglalások számában bekövetkezett tavalyi visszaesés továbbra is jelen van a piacon. Az irodák elmondása szerint, a gyakran más országokhoz hasonló árakhoz gyengébb  minőségű szolgáltatás párosul, emiatt a szlovák sícentrumokba utazni kívánó turistákból egyre kevesebb van.

A messzebb található sípályákra már 1 hétre érdemes menni.

A legközelebbi osztrák síterepek közel 350 kilométerre vannak Budapesttől számítva, így nyugati szomszédunkat többnyire hosszú hétvégés vagy egy hetes turnusokban választják a síelni vágyók. A többlet üzemanyagköltséghez hozzájön az osztrák autópályamatrica is, ráadásul a több napra szóló síbérletek ára is jóval borsosabb és akkor még nem beszéltünk a szállásról. Cserébe azonban sokkal nagyobb pályarendszereket, jobban karbantartott lejtőket és egyéb pályán kívüli elfoglaltságok széles kínálatát kaphatjuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bánfi Gábor, az Intersí Utazási Iroda ügyvezetőjének elmondása szerint Ausztriában főként a Magyarországhoz közelebb elhelyezkedő síterepek a legkeresettebbek, kifejezetten nem lehet kiemelni egyetlen hanyagolt régiót sem, mert akár több száz kilométerrel többet is hajlandóak utazni a magyarok egy-egy csábító ajánlatért.

A Budapesttől mintegy 310 km-re található semmeringi sícentrum például igen közkedvelt a magyar síelők körében. Itt egy 4 napos felnőtt síbérlet 116,50 euró, míg a gyermekeknek a bérlet 59,50 euróba kerül. Semmeringen egy hosszú hétvégére kínált pályaszállás 35 ezer forint körül mozog személyenként, viszont ezekben az apartmanokban az ellátásról magunknak kell gondoskodnunk. Másik kedvelt utazási cél a kicsivel messzebb található stájerországi Murau síközpont, ahol a 6 napos síbérletek a felnőttek számára 170, míg gyermekeknek 95 euróba kerülnek. Murauban a sípályáktól mintegy 8km re található egyik fogadóban például félpanzióval fejenkéntnyolcvan ezer forintot kérnek el a szállásért egy hétre.

Bánfi elmondása szerint, a legdrágább síterepek és borsos árú szállodák iránt egyelőre mérsékelt a kereslet. A Gasteinertal sírégióban található Badgastein fürdő és kaszinóvárosban például akár már 200-300 ezer forintos szállodai szobaárakkal is találkozhatunk. Ez az ár bár tartalmazza a félpanziós ellátást, de nem biztos, hogy ki tudjuk használni a benne foglalt szolgáltatásokat, ha egész nap a pályákon töltjük az időt - mondja az ügyvezető.

Olaszország nemcsak kultúrája, történelme és gyönyörű tájai miatt közkedvelt a turisták körében, de síelés terén is kiváló programokat biztosít a kikapcsolódni vágyóknak. Bár kicsit messzebb van Ausztria legtöbb síterepénél, azonban sokan hajlandóak e plusz kilométereket levezetni, hogy élvezhessék az olasz vendégszeretet és itáliai ízeit. Olaszország síelés szempontjából tökéletes választás, hiszen természeti adottságainak köszönhetően, változatos lehetőséget kínál a kezdőtől a profi síelőig.

Árak tekintetében Ausztriához hasonló díjszabásra számíthat aki az olasz lejtőket választja. A trentinói síparadicsomban található Madonna di Campiglio pályáira szóló síbérlet például 194 eurót kóstál. Amennyiben nem akarjuk minden reggel autózással tölteni az időnket úgy az egyik pályaszállást választva például 50 és 125 ezer forint közötti összeget fizethetünk attól függően, hogy a síszezon melyik időszakában kívánunk utazni. Magyarországhoz az egyik legközelebb eső olasz síterep a ravasclettói pályarendszer. A Friuli-Venezia Giulia tartomány egyik legjobban felszerelt síterepére a síbérlet még a legdrágább időszakban is csak 144 euróba kerül, viszont ezért az összegért mindössze 25 kilométernyi sípályán élvezhetjük a lesiklás örömeit.

A hangulatos kisváros, Bormio és a tőle 20 km-re lévő, szintén kitűnő síelési lehetőségeket és vámmentes övezet lévén igen kedvező vásárlási lehetőségeket is biztosító Livigno síkörzetben nagyszerű lehetőségek nyílnak a síelés szerelmesei számára. Bár a sírégió a legmeszebb található hazánktól Olaszországon belül, azonban a plusz üzemanyagköltségtől nem kell tartania a vállalkozó szellemű turistáknak, ugyanis a vámmentes zónában a benzinhez is alacsony áron juthatnak hozzá. Szálláshelyeket a körzetben szinte bárhol találhatunk, elsősorban apartmanházakat, és panziókat. Szállodák viszont inkább Bormio-ban vannak.

Mivel a Francia Alpok pályarendszerei találhatóak legmesszebb hazánktól, így elsősorban buszos utazás keretében választják az országot, főként csoportos utazást szervező sítáborok és nagyobb baráti társaságok. Az utazási irodák nagyobb társaságok esetében külön buszt indítanak, de van lehetőség a meghirdetett járatokkal utazni.Ebben az esetben a korlátozott számban rendelkezésre álló helyekre időben kell jelentkezni.

Bánfi Gábor elmondása szerint sokan nem riadnak vissza a gyakran 1500 km-es távolságtól, mivel sok esetben alacsonyabb árakkal találkozhatnak itt a turisták a többi Alpok beli országhoz képest. Az ügyvezető elmondása szerint az alacsony árak ellenére a szolgáltatásokban nincs különbség más országokhoz képest, viszont a több száz kilométer hosszú pályarendszerek és a szállások ár-érték aránya sok vállalkozó szellemű síelő számára nagyon csábító.

A francia Alpokban, a Mont Blanc lábánál fekszik Chamonix városa. A sokak által az ''Alpok fővárosaként'' emlegetett sícentrumban a síbérlet ára bár elég magasnak tekinthető, 205 euróba kerül, viszont a szálláson sokat spórolhatunk. A városban már 20-30 ezer forintért találhatunk közvetlenül a sípályák mellett található apartmanokat. Az utazási irodák ajánlataiból jól látható, hogy a szállások ára jóval alacsonyabb más országokéhoz hasonlítva, beleértve északi szomszédunkat is.

Szlovénia nem csak közelsége miatt népszerű a téli sportágak hazai rajongói előtt, hiszen ebben a parányi országban mindenki kiváló, "nyugatias" körülmények között, mégis, némileg olcsóbban hódolhat téli szenvedélyének. Az Alpok délkeleti lábánál fekvő ország legtöbb lejtőjén decemberben kezdődik a szezon és egészen április elejéig közepéig tart - a legtovább Bovecen, ahol akár még májusban is lehet még sízni, snowboardozni.

Bánfi elmondása szerint Szlovénia elsősorban a gyermekes családok körében közkedvelt. A Magyarországhoz az egyik legközelebb fekvő szlovén sícentrumban, Mariborban, mely családok számára is ideális, egy négyfős család összköltsége síbérlettel és félpanziós szállással egy heti tartozkodás esetén 300 ezer forint körül mozog.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm