7 °C Budapest

Hová menjek a hétvégén síelni - Magyarországon?

2010. február 6. 05:55

Nagyok Piros riasztást rendelt el az Országos Meteorológiai Szolgálat, mivel a péntek éjjel az ország egyes részein akár 25 centiméter friss hó is hullhat. Bár kiásni az autót nem egy leányálom ilyen időben, a síelés szerelmesei viszont örülhetnek, hiszen a magyar pályákon is kiváló a hó egy kis sportoláshoz.

Az utóbbi évek enyhe időjárásának köszönhetően megszokottá vált, hogy a síelésért rajongó magyarok hosszú, tömött sorokban indultak Ausztria vagy Szlovákia felé a hétvégéken, hogy hódolhassanak adrenalinban és forralt borban gazdag szenvedélyüknek. Az idei tél azonban csikorgósra sikeredett, így az ismert és jól felszerelt sípályákon kívül egyre-másra nyílnak meg a kisebb pályák is. Talán kevesen tudják, de Magyarországon több mint 20 kisebb-nagyobb pálya működik - még az Alföldön is találni néhány száz méteres, sífelvonóval ellátott pályát. Van tehát miből válogatni!

A nagyok

Kékestető


Az idei hétvégén végre kinyit a Kékestető déli lejtője, mely az ország leghosszabb sípályája: a csúcstól a Veronika rétig majdnem 2 kilométer. A fenti nagyjából egy kilométeres szakaszon továbbra is jár majd a csákányos és a tányéros felvonó, akik pedig továbbcsúsznak, azok síbuszokkal mehetnek vissza a pálya tetejére. Az egész napos síbérlet 4 500, a félnapos 3 500, az egyszeri pályahasználat 800 forint.

Bánkút

Az ország egyik legrégebbi sícentruma a Bükkben. Összesen 2,5 kilométer pálya áll a síelni vágyók rendelkezésére, ráadásul az új liftek mellett reflektorokat is csatasorba állítottak, így az esti síelés kérdése is megoldódott. A pálya nem csak honlappal, de aktívan twitterező munkatársakkal is büszkélkedhet. A napi jegy 4 000 forint.

Mátraszentistván

A 3,4 kilométernyi pályához összesen 7 lift áll rendelkezésre a Budapesttől alig 90 kilométerre található sípályán. Az északi fekvésnek köszönhetően rendkívül sokáig megmarad a hó, átlagosan évi 90 napot lehet itt síelni. Ráadásul megépült az a víztározó is, mely képes egész évben vízzel ellátni a hóágyúkat. A napi bérlet ára 5 500 forint.

Eplény

Az eplényi Nordica síaréna mutatta meg, hogy a Bakonyban is lehet síelni, nem csak az Északi-Középhegység ismert pályáin. A 4,3 kilométernyi pálya jelenleg tökéletesen járható, ráadásul szombat este farsangi buli is lesz jelmezversennyel és farsang minden egyéb kellékével. További információ a pályáról itt található.

Kisebbek

És a kisebbek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Dobogókő

Forrás: Sielők.hu


A Budapesthez legközelebb eső sípálya egy központi lejtőjével és kanyargós mellékpályáival összesen 2,2 kilométernyi pályát jelent. A pálya 9-16 óráig folyamatosan üzemel, ám mivel a hegy amúgy is frekventált kirándulóhely, hétvégén nagy lehet a tömeg a pályán. A pályán a napijegy ára 3 500 forint.

Visegrád

Csak néhány kilométerrel kell többet menni a fővárosból, hogy megtaláljuk a visegrádi sípályát, melyen az utóbbi években számtalan fejlesztést hajtottak végre. Ugratók, bébi-sípálya és kivilágítás, hogy csak néhányat említsünk az új szolgáltatásokból. Bár a felső pályákon jelenleg nem elég a hó a síeléshez, egy hétvégi havazás sokat segíthet a pályák állapotán. Szombaton hütte-party!

Zebegény

Szemben Visegráddal nyílt meg újra a zebegényi pálya, mely inkább csak a kezdőknek jelent kihívást. Ratrak nincs, de a lelkes üzembentartók valahogy azért karban tartják a pályát. A napi jegyár 3 000 forint.

Bodajk

A Székesfehérvár és Mór között található pálya csak a legkisebbek igényét elégítheti ki, tanulópályának viszont méreténél és lejtésénél fogva ideális. A felvonó és a pálya hossza 350 méter. Mivel hóágyú, ratrak és egyéb nyalánkságok nincsenek a pálya szélén, érdemes rákérdezni, épp üzemel-e a lift.

A bemutatott pályák csak példák, ezen kívül még több, mint 10, többségében kicsi, kevéssé gondozott pálya található Magyarországon.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem