15 °C Budapest

Kevesebb pénzért többen szálltak meg idén

2010. július 8. 11:32

1,5 %-kal nőtt a hazai kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek, és 2,5 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma 2010 januárja és májusa között az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek árbevétele azonban 2 %-kal mérséklődött - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójából.

A növekedés főként a külföldi vendégforgalom megélénkülésének köszönhető: az év első öt hónapjában 1,095 millió külföldi vendég 2,975 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 6, az éjszakáké 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégforgalom jelentős részét realizáló szállodákban a magasabb kategóriákban - négy- és ötcsillagos egységekben - jelentős, 17, valamint 20,5 százalékos - növekedést jelentettek a szálláshelyek, a többi kategóriában visszaesett az eltöltött éjszakák száma.

Eközben a szálláshelyek 1,251 millió belföldi vendéget fogadtak - ez 2 százalékos csökkenést jelent - , a vendégéjszakák száma egy százalékkal nőtt, így január-májusban 2,754 millió belföldi vendégéjszakát jelentettek. A belföldi vendégforgalom közel háromnegyedét fogadó szállodákban 3 százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában az előző év azonos időszakához mérten. A vendégek körében szintén népszerű panzióknál 11 százalékos csökkenést regisztrált a KSH.

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma stagnált január-májusban, Budapesten pedig 4,5 százalékkal nőtt, zömében a visszatérőben lévő külföldivendég-forgalom bővülése miatt. A vendégforgalom visszaesése három turisztikai régiót érintett: a Tisza-tónál, a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon csökkent a vendégforgalom.

A vendégforgalom szerény növekedésével nem járt együtt a szálláshelyek árbevételének gyarapodása: a kereskedelmi szálláshelyek az első öt hónapban összesen 78 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 41 milliárd forint volt. Az összes bevétel a szálláshely-szolgáltatás fogyasztói árindexének csekély emelkedése mellett folyó áron 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2010. május 31-én a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2.428 volt, ezek közül 1.852 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket, valamivel kevesebben mint az előző évben regisztrált 1.866 egység.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?