20 °C Budapest

Így köss utasbiztosítást: tippek a nyugodt nyaralásért

2010. június 30. 10:02

Közhely immár, hogy a magyar utazók még mindig szeretik megspórolni az utasbiztosítás díját, amivel nagy, akár milliós kockázatot is vállalnak. Azt azonban a biztosítást kötők közül is csak kevesen tudják, hogy az általuk megkötött biztosítás valójában milyen károkra nyújt fedezetet. Az ügyfelek még mindig elsősorban az árak alapján döntenek, pedig néhány hasonlóan fontos szempontot is figyelembe kellene venniük.

Telefonos asszisztencia - Sok mindenre használhatjuk

Utazási segítségnyújtás és biztosítás - ez a név pontosabban fejezi ki a jó utasbiztosítás lényegét, amely az anyagi károk utólagos megtérítésén felül a felmerülő probléma azonnali megoldásában is képes segítséget nyújtani. A magyar nyelvű, non-stop elérhető asszisztencia ma már alapszolgáltatásnak számít. Nem csupán egészségügyi ellátáshoz kapcsolódóan, például betegszállítás vagy orvos küldése kapcsán fordulhatunk a készséges operátorokhoz, hanem például a gépjárművel kapcsolatosan fellépő problémák esetén (autómentő kérése, az autó hazaszállítása), vagy akár rablás, illetve más váratlan szituáció kapcsán kialakult kiszolgáltatott helyzetben is. Ilyen segítség lehet az alapvetően szükséges költőpénz előteremtése, a helyismeret hiányából eredő eligazítás, szállás keresés vagy pénzváltási lehetőség felkutatása. Érdemes az asszisztencia telefonszámát a telefonunkon kívül olyan helyen is megőrizni, ahol vélhetően egy lopás vagy rablás után is megtaláljuk majd.

Utasbiztosítás egynapos külföldi útra is!

Bár egy bécsi bevásárlóút vagy egy hétvégi rokonlátogatás a határ túloldalán esetleg csak egy napot vesz igénybe, a baj azonban szinte mindig egy pillanat alatt következik be. Ezért a szakemberek szerint erre az egy napra is feltétlenül szükséges utasbiztosítást kötni. A határtól akár tíz kilométerre előfordulhat ugyanis olyan baleset, lopás vagy hirtelen fellépő egészségügyi probléma, ami teljesen kiszolgáltatottá tehet bennünket.

 

Forrás: UNION Biztosító


Biztosítási limit - a célországnak megfelelően

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyarországon elérhető utasbiztosítások minden esetben tartalmaznak élet-, baleset-, betegség-, illetve poggyászbiztosítást. Az egyes szolgáltatásokhoz az adott biztosítók - a módozattól függően - más-más kockázati limitet vállalnak, és ennek megfelelően térítik meg külföldön fellépő orvosi és egyéb költségeket. Természetesen nagyobb limitekhez magasabb díjak kapcsolódnak.

Külföldön nem csak a pihenés drágább; az orvosi szolgáltatások költségei is jóval magasabbak az itthon megszokottnál. Az utasbiztosítás megkötésénél a térítési limiteket érdemes az adott országnak megfelelően választani, hiszen az egészségügyi szolgáltatások költségei kontinensenként, sőt, országonként is nagyon eltérőek lehetnek. "Európában is célszerű legalább 10 millió forintos biztosítási limitet választani. Van azonban néhány célország - ilyen például az Egyesült Királyság, a Benelux-államok vagy éppen Izrael-, ahol igen magasak az egészségügyi ellátás költségei. Az ide utazók számára legalább 20 millió forintos limittel rendelkező, magasabb kategóriájú termékeket ajánlunk" - tájékoztat Maják Viktor, az UNION Biztosító kommunikációs igazgatója.

Gondoljunk a felelősségbiztosításra is

Utasbiztosítás kötésénél általában elfeledkezünk arról, hogy az utazás során mi magunk is okozhatunk kárt. Ezért figyeljünk oda, hogy az utasbiztosításunk felelősségbiztosítást is tartalmazzon. Még egy szimpla kerékpáros-baleset is óriási tartozást okozhat, ha olyan szerencsétlenül ütünk el egy vétlen gyalogost, hogy a sérült orvosi ellátásán kívül az esetleges későbbi rehabilitációját is nekünk kell fizetnünk. Vagy ha a hotelszobában égve hagyott cigaretta vagy mécses kárt okoz, a javítás, az újjáépítés költségeit a hotel a szoba bérlőjére terheli. Napi pár száz forint plusz költséggel sokszor milliós tételek kifizetését kerülhetjük el.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?